Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Gospodarstvo

Edukacija u HGK-Županijskoj komori Virovitica: Označavanje meda

        25.11.2014.         872 pogleda
Edukacija u HGK-Županijskoj komori Virovitica: Označavanje meda

U HGK – Županijskoj komori Virovitica u zajedničkoj organizaciji Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK i Županijske komore Virovitica, u suradnji s Upravom kvalitete hrane i fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede, održana je edukacija na temu „Označavanje meda“.
Edukaciji su prisustvovali članovi Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica, predstavnici nadležnih inspekcija, Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije i ostali zainteresirani.

U uvodnom dijelu, nazočnima se obratio Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica, a Valentina Šimić, viša stručna suradnica u Sektoru za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Središinjce Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu je istakla značaj održavanja ovakvih edukacija s obzirom na prilagodbu zakonske regulative propisima Europske unije.

Dr.sc.Sanja Kolarić Kravar, voditeljica Službe za označavanje i temeljne zahtjeve kvalitete hrane, Ministarstva poljoprivrede, koja je prezentirala novosti u zakonodavstvu povezane s Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani, Zakonom o informiranju potrošača o hrani, Pravilnikom o medu te Pravilnikom o kakvoći uniflornog meda.

Označavanje, reklamiranje i prezentiranje hrane najvažniji su oblici komunikacije subjekta u poslovanju s hranom (proizvođača, trgovca, ugostitelja i svakog drugog subjekta u poslovanju s hranom koji na tržište stavlja hranu), s potrošačem te je jedno od najsloženijih zakonski uređenih područja povezanih s hranom. Ono mora biti takvo da ne obmanjuje krajnjeg potrošača osobito glede sastava, količine, trajnosti, podrijetla, postupka proizvodnje, karakteristika hrane, prirode, identiteta i svojstava hrane. Odgovornost za označavanje, reklamiranje i prezentiranje zapakirane ili pretpakirane hrane ima proizvođač ili onaj koji hranu pakira ili stavlja na tržište, a ima sjedište u Europskoj uniji, istaknuto je na današnjoj edukaciji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo