Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Poljoprivreda

E moj Petre, j...vjetre gdje si bio dosada?

        26.04.2010.         1816 pogleda
E moj Petre, j...vjetre gdje si bio dosada?

Seljaci.org objavljuju priopćenje o "plavim karticam" koje je objavljen prije više od 5 godina (točnije 10.01.2005.) na tom portalu - a aktualno je - kako vidimo i danas! Što se trebalo dogoditi da ministar Čobanković progleda i shvati ono što se odavno znalo i tko će odgovarati za silne gubitke koje je država imala od toga?!

Povodom prosinačkih najava iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva da će se ukinuti dosadašnji način opskrbe poljoprivrednika plavom naftom udruga NHS je u otvorenom pismu ministru Čobankoviću dala prijedlog da se uvedu «PLAVE KARTICE».

Prenosimo priopćenje u cijelosti:
U trenutku kada državna naftna kompanija INA bilježi vrtoglavu milijunsku zaradu, a prevozničke kuće i transportni lobij zarađuju na malverzacijama u razlici cijene euro-disela i plave nafte namijenje za poljoprivrednu proizvodnju, seljaci s negodovanjem gledaju na ukidanje dosadašnjeg načina opskrbe plavom naftom.

Naša udruga je ovih dana obavila konzultacije u ograncima i među članstvom i službeni stav NHS-a je da ne mogu opet seljaci biti ti na kojima će se lomiti naftna kriza dok se za jednu plaću direktora INE može obraditi 20.000 hektara hrvatske zemlje.

Prijedlog resornog ministarstva da se seljacima nakon dva do tri mjeseca refundira razlika u cijeni između euro-disela i plave nafte smatramo smiješnom jer se od njih očekuje da budu INI-na kreditna banka.

NHS predlaže uvođenje PLAVIH KARTICA, poput onih INI-ih. Korisnici plave nafte dobili bi takvu «PLAVU KARTICU» s kojom bi točili euro-disel na INI-im crpkama i plaćali subvencioniranu, a ne punu cijenu euro-disela. Svaki poljoprivredni proizvođač, tj. vlasnik «plave kartice» imao bi odmah godišnje ograničenje potrošnje subvencionirane plave nafte, tj. euro-disela i nakon potrošnje subvencije plaćao bi punu cijenu goriva.

Smatramo da je i za seljake i za državu jednostavnije da država direktno sređuje račune sa svojim, državnim poduzećem, nego da se seljaci pojedinačno obračunavaju s državom.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda