Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

E moj Petre, j...vjetre gdje si bio dosada?

        26.04.2010.         1888 pogleda
E moj Petre, j...vjetre gdje si bio dosada?

Seljaci.org objavljuju priopćenje o "plavim karticam" koje je objavljen prije više od 5 godina (točnije 10.01.2005.) na tom portalu - a aktualno je - kako vidimo i danas! Što se trebalo dogoditi da ministar Čobanković progleda i shvati ono što se odavno znalo i tko će odgovarati za silne gubitke koje je država imala od toga?!

Povodom prosinačkih najava iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva da će se ukinuti dosadašnji način opskrbe poljoprivrednika plavom naftom udruga NHS je u otvorenom pismu ministru Čobankoviću dala prijedlog da se uvedu «PLAVE KARTICE».

Prenosimo priopćenje u cijelosti:
U trenutku kada državna naftna kompanija INA bilježi vrtoglavu milijunsku zaradu, a prevozničke kuće i transportni lobij zarađuju na malverzacijama u razlici cijene euro-disela i plave nafte namijenje za poljoprivrednu proizvodnju, seljaci s negodovanjem gledaju na ukidanje dosadašnjeg načina opskrbe plavom naftom.

Naša udruga je ovih dana obavila konzultacije u ograncima i među članstvom i službeni stav NHS-a je da ne mogu opet seljaci biti ti na kojima će se lomiti naftna kriza dok se za jednu plaću direktora INE može obraditi 20.000 hektara hrvatske zemlje.

Prijedlog resornog ministarstva da se seljacima nakon dva do tri mjeseca refundira razlika u cijeni između euro-disela i plave nafte smatramo smiješnom jer se od njih očekuje da budu INI-na kreditna banka.

NHS predlaže uvođenje PLAVIH KARTICA, poput onih INI-ih. Korisnici plave nafte dobili bi takvu «PLAVU KARTICU» s kojom bi točili euro-disel na INI-im crpkama i plaćali subvencioniranu, a ne punu cijenu euro-disela. Svaki poljoprivredni proizvođač, tj. vlasnik «plave kartice» imao bi odmah godišnje ograničenje potrošnje subvencionirane plave nafte, tj. euro-disela i nakon potrošnje subvencije plaćao bi punu cijenu goriva.

Smatramo da je i za seljake i za državu jednostavnije da država direktno sređuje račune sa svojim, državnim poduzećem, nego da se seljaci pojedinačno obračunavaju s državom.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda