Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Dossier Palm

Dvije godine od smrti Siniše Palma: Na današnji je dan nestao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije

  Iva Anzulović           31.05.2021.         3591 pogleda
Dvije godine od smrti Siniše Palma: Na današnji je dan nestao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije

Datum 31.svibnja zauvijek je upisan u povijest Virovitice kao dan kada je Siniša Palm posljednji puta napustio svoje radno mjesto pročelnika ureda za gospodarstvo i financije Grada Virovitice. Bio je dugogodišnji najbliži suradnik, i dalje gradonačelnika Ivice Kirina. Tog petka 2019.godine Siniša je otišao sa posla u 9.45 te je kratko svratio kući oko 10.30, otišao na kat te u dvorištu pozdravio majku stavivši joj ruku na rame i rekao "Biti će lijepa boja" komentirajući fasadu koju su radnici bili upravo završili. Već oko 17 sati poljoprivrednik Ivan Barić uočio je njegov auto uz obalu Drave u mjestu Prodorina a komentar o boji fasade postale su posljednje riječi majci Jadranki koje je čula od svog sina. Svim Kirinovim naporima unatoč, dan danas, pune dvije godine, ovaj slučaj prate brojna neodgovorena pitanja od 10.30 kada se Siniša oprostio s majkom u dvorištu obiteljske kuće, krenuo put Okrugljače na zabavu Margarete Ptiček i - nestao.

 

LAŽI PROLAZE, PITANJA OSTAJU

Današnji je dan obitelj obilježila misom zadušnicom u crkvi Sv.Roka jer utjehe nema otkako je tog petka Siniša nestao. Uspomene na neumornu i neizvjesnu trodnevnu potragu koja je počela na današnji dan svježe su kao prije dvije godine, bol članova obitelji ostala je ista iako se mnogo toga dogodilo. Ivica Kirin "oprao" je svoju odgovornost za nestanak milijuna iz blagajne rješenjem USKOK-a baš uoči lokalnih izbora ove godine kada je i otvorio svoja vrata novinarima te napokon odgovorio na neka pitanja. Na adresu majke Jadranke istoga je dana stiglo rješenje te institucije u kojem stoji kako nitko iz Gradske uprave izuzev gradonačelnika nije kriv, dok je isti gradonačelnik na lokalnim izborima sa tisuću glasova manje - ostao gradonačelnik.

Razlog novinarskom obilježavanju (i) ove druge godišnjice upravo su anomalije nastale u istragama nadležnih institucija koje, kako vrijeme odmiče, bivaju sve većima dok pitanja postaju sve težima, kako za članove obitelji tako i za Virovitičane. Detaljna novinarska rekonstrukcija vremena od Sinišinog nestanka do optužujućeg priopćenja Ivice Kirina nužna je upravo zbog posljedičnih službenih epiloga koji su potpuno izostali. Drugim riječima - službenici policije, USKOK-a i državnog odvjetništva u Bjelovaru koji su vodili istrage, potpuno su podbacili. Sa distancom od dvije godine i zapisom svih izjava Ivice Kirina tijekom tog vremena, rekonstrukcija dana koji su promijenili Viroviticu jasno ukazuju kako Kirin zna mnogo više no što govori a kako je mnogo toga što je rekao, naprosto, laž. Primjerice, Kirin je 29.prosinca 2019.godine na Gradskom radiju Virovitica izjavio kako je za radno mjesto Siniše Palma bio raspisan natječaj te kako se samo Siniša javio što je laž jer je Kirinovom odlukom a bez ikakvog natječaja Palm zaposlen kao pročelnik. Zatim, u veljači prošle godine tijekom sjednice gradskog vijeća, Kirin je izjavio kako Siniša nikada nije koristio godišnji odmor a samo dva dana prije nestanka Siniša je koristio dan godišnjeg tijekom kojeg je otišao frizeru i u trgovinu po novi prozor u društvu majke. Koristio je Siniša godišnje odmore nekoliko puta ali svakako intrigantan je taj dan 29.svibnja, upravo zbog svega što je uslijedilo. Svakako najveća Kirinova laž vezana je upravo za dan Sinišinog nestanka a tu nam je laž otkrio 21.travnja ove godine uoči izbora. Tada smo ga upitali zašto nije po izlasku iz policije tog petka 31.svibnja nazvao svog najbližeg suradnika i razgovarao sa njim o svom otkriću i povodu odlaska na policiju. Kirin je tada izjavio kako "nije u tom trenutku znao da je Siniša Palm kriv" da bi već u slijedećoj rečenici rekao kako "nije on svećenik da razgovara sa Sinišom a i bojao se da on ne bi pobjegao kada bi saznao da je otkriven". Već nekoliko minuta kasnije, tijekom iste konferencije, Kirin je ponudio svoje rješenje slučaja izjavivši kako se "čovjek ubio zato što je bio svjestan što je napravio".

ODMOR, PREPIRKA I NESTANAK

Dani uoči nestanka Siniše također rasvjetljavaju još neka pitanja oko njegove neistražene smrti jer se paralelno sa njegovim nestankom događalo mnogo toga u samoj Gradskoj upravi. Kako je rekao novinarima u lipnju prije dvije godine, Kirin je u četvrtak u 17.11 sati primio obavijest iz banke o neobičnim transakcijama na gradskom računu. Gotovo u isto vrijeme Sinišu je u dvorištu njegove kuće vidjela susjeda kako sjedi u svom automobilu dulje vrijeme i žustro razgovara na telefon. U Gradskoj upravi, pak, sazvan je hitan sastanak kojem je nazočila i Sanja Kirin, supruga gradonačelnikakojoj je Palm bio šef. Na dan nestanka, Siniša je ujutro došao na posao u vrijeme dok je Kirin, kako je rekao, bio na policiji povodom prijave nestanka novca te je ušao u zgradu sat i pol nakon što je Siniša otišao. Ono što se zna o planovima Siniše tog dana kada je nestao jest to kako je čestitao svom šogoru rođendan i odbio njegov poziv na piće ispričavši se ranije dogovorenim druženjem u Okrugljači. Tamo su tog dana djelatnici Razvojne agencije VTA imali privatno druženje od jutra a iz Gradske uprave bili su pozvani Dario Vranek i Siniša Palm. Vranek je tog dana koristio godišnji te je išao sam na druženje dok je Siniša svoj dolazak najavio po završetku svih obaveza u gradu. Tijekom cijelog jutra, rekla nam je Margareta Ptiček domaćica tog družena, upravo Sinišu su zvali iz Okrugljače kako bi ponio stvari koje su oni zaboravili. "Otvarač za boce i tako neke sitnice smo zaboravili i zvali smo Sinišu jer je on trebao doći posljednji pa da ih ponese", otkrila nam je Ptiček posljednje kontakte sa Sinišom, Na naš upit je li u bilo kojem trenutku postojala dvojba oko toga hoće li Siniša doći na dogovoreno druženje, Ptiček, direktorica gradskog poduzeća Virkom u to vrijeme je rekla kako ni u jednom trenutku nisu ostali pod dojmom kako Siniša možda neće doći.

Iako se nije pojavio na druženju, već između 16 i 17 sati njegov je automobil ukopan u blato uz obalu Drave u mjestu Prodorina uočio Ivan Barić, poljoprovrednik koji je tijekom jakog nevremena otišao obići njivo. "Nisam ni svojim džipom uspio proći pa sam došao traktorom, sjećam se da je bilo jako nevrijeme a auto je već bio ovdje, ukopan u blatu", izjavio je novinarima ovaj svjedok. Kako je Sinišin stari automobil uspio probiti duboko blato koje je traktor jedva savladao, ostaje enigmom i danas, jednako kao i šutnja njegovih navodnih prijatelja.

ZATVOREN PROZOR I OTVORENA RANA

Jednako kao i mnoge Kirinove izjave unatrag dvije godine koje su otkrile mnogo toga, indikativno je i ponašanje mnogih nekadašnjih Sinišinih prijatelja i kolega. Naime, kako je vrijeme odmicalo, nitko od njih nije ni u jednom trenutku sam ponudio pomoć u rasvjetljavanju neistraženih okolnosti Sinišinog nestanka. Zaposlenik Hitne pomoći i Hrvatske gorske službe spašavanja Dino Žilić koji je dugi niz godina živio u istoj ulici gdje i pokojni Siniša, novinarima je u lipnju 2019.godine izjavio kako "neko vrijeme prvo treba proći i sve će se saznati". Kada smo ga potražili nakon godinu dana i podsjetili na izjavu i protok vremena, odbijao je bilo što komentirati stalno ponavljajući kako "samo radi svoj posao i za sve se moramo obratiti njegovim šefovima jer ga samo posao zanima a ostalo sve neka ide službenim putem mimo kojeg nema što za izjaviti". Jedan drugi prijatelj, Mario Perša, prije dvije je godine bio jako potresen smrću prijatelja no nakon nekoliko mjeseci nije odgovorio niti na jednu našu poruku koju smo ostavili u salonu gdje radi niti nas kontaktirao iako smo najavili razgovor kojem se, prvotno, nije protivio.

U protekle dvije godine najuočljivija je upravo šutnja svih svjedoka zbivanja u i oko Gradske uprave kao i Siniše. Trud je to da se cijeli tragičan slučaj marginalizira a dokazani propusti istraga prikažu minornima. Iako Kirin stalno ponavlja kako im je Siniša bio kao član obitelji te koliko su i oni svi u boli, njegovo ponašanje govori suprotno. Mi smo danas zato, na molbu Sinišine sestre, zapalili lampaš kojeg nam je dala i stavili ga baš ispod prozora sa kojeg ju je njen brat uvijek pozdravljao kada bi prolazila uz zgradu Gradske uprave. Simbolično smo time obilježili današnji dan nestanka jednog mladog čovjeka kojeg nitko u gradu nije pamtio po lošoj reputaciji već naprotiv. Ta svijeća je, kao i naši tekstovi, podsjetnik na zatvoren prozor i usta zaposlenika Gradske uprave pred pričom koja nije niti gotova niti riješena već je pune dvije godine otvorena rana ovog grada.

Čitajte sutra: Mučna i usamljena potraga majke

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

2.6.2021. 15:52
Ne dam lozinku ni svom ćaći pokojnom. Registrirala sam se na Google i Facebook-u i Amen! Koja korist od komentara, kad majka ne može saznati gdje joj je sin.


Još iz kategorije Dossier Palm