Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Dvije godine od smrti Siniše Palma (4): Kraj potrage i potpis mrtvozornice Ivane Kepka za zavjet šutnje

  Iva Anzulović           03.06.2021.         3687 pogleda
Dvije godine od smrti Siniše Palma (4): Kraj potrage i potpis mrtvozornice Ivane Kepka za zavjet šutnje

Prije dvije godine 3.lipnja bio je ponedjeljak. Virovitičani su krenuli u novi radni tjedan i obveze ne znajući ništa o nestanku Siniše Palma, o potrazi, o nestanku njihovih novaca iz gradske blagajne, nisu znali ništa ni o čemu što se pod okriljem kiše odvijalo tijekom vikenda. Tog je ponedjeljka grad osvijetlilo sunce kao da želi osvijetliti mučne događaje vikenda za sobom kojih je tek nekolicina ljudi bila svjedokom. Majka Jadranka i članovi obitelji ulaze u novi dan nakon treće neprospavane noći - gdje je Siniša nestao?

 MRTVOZORNICA SUUČESNICA ?

Policijska potraga koja je krenula u nedjelju u 17.45 još uvijek, u tim ranim jutarnjim satima, ne dolazi do Prodorine i Sinišinog automobila iako su im granični policajci u nedjelju ujutro javili lokaciju. Do danas ne raspolažemo policijskim izvješćima kako bi saznali kojim su putovima tražili Sinišu. Naprotiv, u 10 sati angažirana je i Hrvatska gorska služba spašavanja. Uz pse vodiče i jednu Sinišinu majicu kreću put Prodorine jer su locirali signal Sinišinog mobitela. Sat vremena kasnije pronalaze automobil dok Sinišu nalaze u 12.50. U 13.27 dežurna mrtvozornica Ivana Kepka, zaposlenica Opće bolnice Virrovitica, prima poziv te dolazi na mjesto pronalaska. Sa mjesta uviđaja kojem nije nazočio istražni sudac, telefonom zove kolegu, starijeg mrtvozornika Zorana Popovića da bi potom ispunila Izvješće o uzroku smrti.

Kršeći protokol i zakon koji nalaže obdukciju, Ivana Kepka u ponedjeljak oko 13 sati upisuje u kategoriju podataka o nasilnoj smrti "samoubojstvo vješanjem" da bi u kategoriji datuma i vremena događaja koji je doveo do nasilne smrti upisala - "31.5.2019. 18.00". Bez obavljene obdukcije, bez da je tijelo uopće pomaknuto sa mjesta pronalaska. Ivana Kepka počinila je, u tom trenutku, šarlatanski propust koji je ipak kažnjiv i nosi sa sobom posljedice. Unatrag dvije godine, ipak, niti u jednom našem pokušaju da razgovaramo sa njom nije se odazvala dok je Povjerenstvo nadležno za kontrolu rada   mrtvozornika sa Melitom Sirovicom i Zoranom Popovićem kao članovima maknulo propust Ivane Kepka sa dnevnog reda zasjedanja Povjerenstva a nju ostavilo da radi neometano svoj posao i dalje, bez ikakvih posljedica. Melita Sirovica nam je u razgovoru prije dvije godine rekla kako ju je Ivana Kepka zvala u srijedu, dva dana nakon što je stavila potpis na potpuno nezakonito Izvješće te plakala ali ni u jednom trenutku unatrag dvije godine ta ista Ivana nije učinila apsolutno ništa kako bi sama prijavila svoj propust i ispravila nezaobilaznu pogrešku.

 IGRA SKRIVAČA VIROVITIČKE POLICIJE - EPIZODA TREĆA

U trenutku dok je Ivana Kepka odlučila učiniti što je učinila te kao posljedicom postala direktno involviranom u opstruiranje istrage, u obiteljskoj kući Palmovih dvoje je policajaca došlo obaviti najteži zadatak. Okružena obitelji i prijateljima, majka Jadranka dočekala ih je nadajući se dobrim novostima ali je po pogledima svih shvatila kako vijesti nisu dobre. Svi su, naime, šutjeli i okretali glavu. "Našli smo ga, gospođo, objesio se". Šok. "Organizirajte traktor za prijevoz auta i pogrebno poduzeće", rečeno joj je zatim. Majka pita kada da organizira sprovod, kada će obdukcija biti gotova? "Nema potrebe za obdukcijom, gospođo, visio je četiri dana", odgovor je policajca.

Bez ikakvog pregleda mrtvog tijela, bez obdukcije, bez ikakvih patoloških istraživanja i nalaza, mrtvozornica je precizno upisala vrijeme smrti a policijski službenici znaju točno koliko je dana Siniša visio? Sa distancom od dvije godine i mnogim tragovima koje smo u to vrijeme istražili, bez ikakve sumnje danas tvrdimo kako se smrt Siniše Palma zataškava a policiji sa načelnikom Sinišom Kneževićem na čelu nije uopće prioritetom istražiti sve okolnosti ovog događaja. Toj tvrdnji u prilog ide sve i jedan naš pokušaj da svoja istražena saznanja predamo policiji koja je u dvije godine dosljedno - nezainteresirana.

Kako taj crni, iako sunčan ponedjeljak ne bi ostao upamćen samo po tragičnom završetku trodnevne potrage za Sinišom, pobrinuo se gradonačelnik Ivica Kirin. U vrijeme dok je obitelj organizirala prijevoz te krenula put Prodorine, gradonačelnik je medijima poslao priopćenje u kojem javnosti otkriva kako je ustanovljen nestanak veće sume javnog novca.

 GRADONAČELNIK KOJEM SE NE ŽURI

Dakle, nakon što je, kako je rekao, u četvrtak primio obavijest iz Zagrebačke banke o neobičnim transakcijama te navečer toga dana održao hitan sastanak u Gradskoj upravi, gradonačelnik je u petak ujutro otišao u banku, zatim u policiju zatim na posao i na ugodan vikend. Ljudima čiji je novac nestao, nije imao potrebe to obznaniti niti u četvrtak, niti u petak, niti tijekom vikenda niti u ponedjeljak ujutro. Ne. Ivica Kirin to je odlučio obznaniti sat vremena nakon što je Siniša pronađen mrtav i to riječima; "Dužni smo obavijestiti javnost da je na štetu Proračuna Grada Virovitice počinjeno više kaznenih djela.

- Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka. Hvala na razumijevanju!".

Pošto ćemo u tekstovima narednih dana precizno objaviti presjek izjava i postupaka Ivice Kirina koje će dodatno rasvijetliti njegovu i ulogu njegove supruge Sanje Kirin u ovom slučaju, ovdje samo podsjećamo na satnicu događaja tog ponedjeljka. Naime, gradonačelnik kojem se dogodio nestanak takve sume novca, mimo ikakvih zakonskih i moralnih regulativa koje ovdje nisu temom - čekao je ponedjeljak poslijepodne kako bi ljudima čiji je novac nestao to javno obznanio. Uz rad policije koja nije uopće reagirala na prijavu majke u subotu kako je Siniša nestao, koja nije reagirala na poziv kolega iz postaje granične policije Terezino polje i koja nije našla Sinišu gotovo puna dva dana otkako su imali podatke o lokaciji auta - gradonačelnik koji se nije žurio sa objavom ovako važne informacije prevelika je "slučajnost" da bi je itko mogao prihvatiti. Tim više što je 21.travnja ove godine sam Ivica Kirin dao svoje mišljenje o ovom slučaju;" Razlog je bio, sad da vam objasnim. Čovjek se ubio zato što je bio svjestan što je napravio".

 Čitajte sutra: Posljednji ispraćaj tajni i pitanja

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm