Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Dvije godine od smrti Siniše Palma (2): Neizvjesnost neumorne potrage majke za sinom

  Iva Anzulović           01.06.2021.         2668 pogleda
Dvije godine od smrti Siniše Palma (2): Neizvjesnost neumorne potrage majke za sinom

Na sam dan nestanka u petak 31.svibnja, Siniša Palm svojim ponašanjem ničime nije odudarao od uobičajenog. Majka Jadranka sa kojom je živio u obiteljskoj kući, ni po čemu nije mogla predvidjeti događaje koji su počeli tog petka. Nakon što je svratio kratko kući u 10.30 te je primio za desno rame i komentirao netom postavljenu fasadu riječima "Biti će dobra boja", otišao je i to zauvijek. Nakon pune dvije godine od neprospavane noći koju je provela vozeći bicikl kišnim ulicama uspavanog grada tražeći automobil sina, sjećanja su jednako snažna, jednako bolna. Najveći broj pitanja koje je u život majke donijela subota 1.lipnja vezana su upravo uz Sanju Kirin, tadašnju kolegicu iz ureda njenog sina i gradonačelnikovu suprugu.

 IGRA SKRIVAČA VIROVITIČKE POLICIJE - EPIZODA PRVA

Nakon što je službeni dostavljač Gradske uprave tražio Sinišu kod kuće u petak 14.45, majka ga nije uspjela dobiti niti na jedan od dva mobitela. Nije odgovarao na pozive na službeni mobitel, privatan je bio isključen. Sa petka na subotu vozila je bicikl ulicama Virovitice tražeći ga. U subotu je oko 12.30 nazvala Sanju Kirin, kolegicu Siniše iz ureda, i rekla joj kako se Siniša nije pojavio doma. "Još i to", reakcija je bila Kirinove koja je obećala majci javiti ukoliko išta sazna. Uskoro šalje tekstualnu poruku a majka Jadranka je zove opet i pita drugu stvar. "Pitala sam je kao majka majku je li se nešto dogodilo Siniši na poslu, da znam, meni su minute bile duge kao sati, tražila sam gdje mi je dijete i neka mi kaže ako se nešto dogodilo. Ona je na to odgovorila 'koliko znam - ne'",

U tom trenutku obitelj niti itko drugi u gradu ne zna ništa o odlasku na policiju Ivice Kirina niti o obavijesti iz banke niti sastanku u Gradskoj upravi u četvrtak navečer. Obitelj je suočena isključivo i samo sa nestankom Siniše. Majka potom kontaktira i Margaretu Ptiček koja izjavljuje kako se Siniša nije pojavio u Prodorini. U 15.20 odlazi sa zetom u policijsku postaju Virovitica prijaviti nestanak sina, no potraga ne kreće. Naknadno je pokrenut disciplinski postupak protiv tog policijskog službenika zbog propusta, ali te subote majci policija nije pomogla.

Novi moment koji se otvorio u istrazi smrti Siniše je upravo odbijanje policije da pokrene potragu u subotu. Naime, Ivica Kirin tvrdi dvije godine kako je u petak ujutro bio dva sata u policiji i već u tom trenutku je znao kako je Siniša Palm krivac za stanje gradske blagajne. Kirin je rekao i kako "nije imao potrebu zvati ga po izlasku iz policije jer nije on svećenik da razgovara sa njim" te kako "je Siniša možda pobjegao kada je saznao da je razotkriven, nitko nije znao gdje je". Dakle - sudeći po izjavama prvog čovjeka grada, policija je imala podatke iz prijave Ivice Kirina sa konkretnim imenima osumnjičenih za pronevjeru javnog novca. I to trideset sati prije no što je majka došla prijaviti nestanak Siniše. Što je spriječilo policijske službenike da postupaju po protokolu i neovisno o prijavi nestanka krenu u potragu za Sinišom? Zašto policijski službenici nisu odmah u petak došli na Sinišina kućna vrata, uzeli osobno računalo i raspisali tjeralicu za njim kao odgovornim za veliku pronevjeru? Zašto policijski službenici kreću u potragu za razbojnikom nakon pljačke pošte, primjerice, te postavljaju kontrolne točke i nadzor po ulicama tražeći nekoga tko je ukrao nekoliko desetaka tisuća kuna a za djelatnikom kojeg je prvi čovjek grada prijavio kao odgovornog za pronevjeru 17 milijuna kuna odbijaju pokrenuti potragu? Je li Ivica Kirin uistinu prijavio sve kako je rekao ili je policija virovitičko-podravske uprave suučesnik u nestanku i smrti Siniše Palma?

 ZID BLATA IZMEĐU MAJKE I SINA

Ogromni propusti u radu policijskih službenika protežu se kroz cijeli ovaj slučaj. Te subote 1.lipnja, shvativši kako od policije neće imati nikakve pomoći, majka odlazi iz policijske postaje kući. Članovi obitelji sjetili su se aplikacije za mobitel putem koje se može locirati drugi mobitel. Nakon instalacije, šogor Kristijan prvo na svoj mobitel prima lokacije u nekim zemljama Azijskog kontinenta no uskoro mu se pojavljuje upravo lokacija u Prodorini. Sjeda s majkom Jadrankom u auto i kreću, unatoč nevremenu i jakoj kiši, put mjesta gdje je lociran Sinišin privatan mobitel. Po dolasku na mjesto gdje završava asfaltirani dio puta u Okrugljači, zaustavlja ih veliko blato preko kojeg ne mogu prijeći automobilom. Ne prepoznajući mjesto i znajući kakav auto vozi Siniša, zaključuju kako niti on nije mogao ovuda proći. Tako su blato i kiša spriječile majku da upravo ona bude ta koja će pronaći prva beživotno tijelo svog sina.

Okreću se misleći kako je aplikacija ipak pogriješila i vraćaju se kući. Nastavljaju zvati sve Sinišine prijatelje i poznanike, stalno tražeći razlog nestanka. Vjerujući Sanji Kirin kako se na poslu nije ništa dogodilo, majci je ipak neobičan sadržaj poruke u kojoj stoji kako je Siniša rekao da uzima godišnji. Ta, sve bi joj rekao, o svemu su razgovarali i zna kako nije spominjao godišnji. Znala je samo za odlazak na druženje u Okrugljaču u petak zbog čega je i šogoru samo čestitao rođendan toga dana i odbio njegov poziv na piće. I šogor je znao kako je u petak Siniša planirao odlazak na roštiljadu zaposlenika VTA agencije.

Dvije godine od subote koju je obilježila mučna potraga, u sjećanju majke ostao je trag reakcije zaposlenika Gradske uprave koji nisu učinili - ništa. Govoreći pune dvije godine kako im je bio "kao član obitelji", baš te subote nisu učinili ništa kako bi pronašli nestalog Sinišu. Na telefonske pozive majke, Sanja Kirin više se nije niti javljala. Dok zaposlenici Gradske uprave i sam gradonačelnik ni po kojem zakonu nisu dužni ljudski pomoći već je raskorak na relaciji njihovih izjava i ponašanja taj koji ih ostavlja u negativnom sjećanju, postupci policijskih službenika zakonom su itekako regulirani. Koliki je opseg propusta policije u slučaju nestanka Siniše Palma otkrivaju naredna dva dana, nedjelja 2.lipnja i ponedjeljak 3.lipnja.

Čitajte sutra: Igre skrivača virovitičke policije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm