Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Dvije godine Kukuriku koalicije: Vlada krivih procjena

  Miodrag Šajatović/Lider           20.12.2013.         1757 pogleda
Dvije godine Kukuriku koalicije: Vlada krivih procjena

Kad smo prije osam godina pokrenuli Lider, jedna od urednica došla je iz novina koje se nisu pretjerano bavile ekonomijom. Prvih nekoliko tjedana svaka tema koju joj je netko predložio bila joj je, citiram, ‘zgodna'. Onda je dobila zabranu spominjati tu riječ. Već nakon dva mjeseca pohvatala je konce i više nije nasjedala na prijedloge vanjskih suradnika koji su jednu te istu temu godinama nudili svakomu novom uredniku koji bi došao u neku od redakcija ekonomsko-poslovnih novina.

Asocijacija na tu epizodu s naših početaka pojavila se nakon nedavne najave premijera Zorana Milanovića kako će Vladin prioritet u idućem razdoblju biti rješavanje nezaposlenosti mladih do 25 godina.

Zgodne usputne teme S tim prijedlogom naizgled ništa nije sporno. Problem je što je ta ideja posljedica nedavnog sastanka premijera zemalja članica EU na kojem je jedna od glavnih tema bilo upravo zapošljavanje mladih do 25 godina. Hrvatskom premijeru ideja je sigurno zazvučala ‘zgodno'. Nažalost, ni dvije godine otkad je zasjeo u premijersku fotelju Milanović ne pokazuje da mu svakih nekoliko mjeseci neka ideja koju čuje ne zazvuči dovoljno ‘zgodno' da bi je prihvatio kao prioritet. Budući da ova vlada svira kao ‘raštimani' orkestar, nije čudno što se te okolo pokupljene ideje vrlo brzo izgube u ministarskim kancelarijama i Vladinim hodnicima.
Dvije godine vladanja Kukuriku koalicije najbolje bi se moglo nazvati vladom krivih procjena. Čak i dobronamjeran analitičar mora priznati da se nakupilo toliko krivih procjena da to nisu iznimke, nego pravilo ekipe koja je nespremna i bez iskustva preuzela vlast.
Prva kriva procjena bila je odluka nakon izborne pobjede da se nova vlast neće opravdavati lošim naslijeđenim stanjem koje joj je ostavilo dugogodišnje razorno djelovanje HDZ-ovih vlada. Milanović i ekipa samouvjereno su poručivali da im HDZ-ova ostavština neće biti alibi. Danas gotovo nema istupa ministra u Saboru da upravo kao ključni argument ne spomene rasulo koje su ostavili prethodnici. Kriva je dakle, bila procjena vlastitih supermenskih mogućnosti.
Druga kriva procjena bila je da je učinkovito staviti jake stranačke dužnosnike za ministre. Pretpostavka je bila da će oni svojim autoritetom lakše slamati otpore promjenama. Pokazalo se da je to sasvim pogrešno. Čak i na logičkoj razini. Ako neki neiskusan ministar odluči činiti krive stvari, sasvim je svejedno ima li ili nema snage političkim autoritetom osigurati promjene. Dakle, ispravna procjena bila bi da je važnije imati stručnog ministra nego u stranci dobro pozicioniranog političara.

Kopanje dublje rupe Kardinalna kriva procjena Kukuriku vlade bila je oslanjanje na investicije kao ‘drajver' rasta BDP-a. Pošlo se od grafikona na kojemu se vidjelo da su od 2008. investicije najviše pale od svih sastavnica BDP-a. Za 36 posto. Pa je bila procjena da se tu može i najviše dizati. Pri čemu se zaboravilo da su investicije 2008. bile abnormalno visoke i da se pola toga 36-postotnog pada nikad neće moći vratiti na staru razinu. Krive su bile i procjene u Čačićevo vrijeme vladanja da će javne investicije povući ekonomiju. Pokazalo se da nema pripremljenih projekata. S Čačićevim odlaskom procjena se promijenila u vjerovanje u privatne investicije. Pa kad ni to nije dalo rezultata, sad se vraća javnim investicijama.
Četvrta kriva procjena bila je da ne treba dirati u plaće javnog i državnog sektora. Ni u broj zaposlenih koji se napajaju iz proračuna. Godinu i pol poslije priznata je pogreška, ali provedeno je manekensko smanjenje od tri posto. Još jedna kriva procjena, naravno, jer sad se već pokazuje da je i preostala masa plaća neizdrživa za gospodarstvo koje je mora osigurati.
Peta kriva procjena odnosila se na ulazak Hrvatske u EU. Mjesecima su iz Vlade stizale procjene da će taj 1. srpnja 2013. sâm od sebe početi oporavljati BDP. Argument? Kad su deset godina prije druge zemlje ulazile u članstvo EU, poslije toga znatno su rasle. Zaboravljena je samo sitnica: Češka, Poljska i drugi ulazili su u vrijeme pregrijane svjetske konjunkture i njihov ulazak nije imao veze s članstvom u EU.
Ova kolumna prekratka je da bi se pobrojile i ostale krive procjene Milanovića i njegova orkestra. Nada da će se u drugoj polovini mandata procjene poboljšati nisu baš velike. Odlična je ona uzrečica: Kad si u rupi, ne kopaj! Samo, u Banskim dvorima ne uzimaju je ozbiljno.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

jedna.
29.12.2013. 9:10
ovaj zoki kopira našeg ljubu. stavio ruku iznad očiju a opet ne vidi dalje od nosa!
atma
25.12.2013. 19:19
Naši "lideri" nikako da shvate da život ne nastaje iz materije, već da materija nastaje iz života!
kišni
25.12.2013. 18:44
ne mogu osobe koje su nas dovele u ovakvu situaciju napraviti boljitak, osim za sebe, mito korupcija, nepotizam kriminal, u hrvatskoj nisu slučajnost nego način i stil života, a narod hrane sa kojekakvim tompsonima(prijatelj mu dao lovu iz kolumbije)severina, svakodnevno izještavanje kaj se svađa sa milančetom, tko se s kim seksa, jel sa muškima ili sa ženskima, narodu spustili glavu uzeli mu ponos, a 2014 godine će narodu davati jesti iz kopanja jer se narod ne zna digniti iz roblja i zatražiti nazad svoj ponos radna mjesta i bolji život.
fitilj
20.12.2013. 11:36
Nedavno sam pročitao još bolju kolumnu o Zokiju, po meni glavnom krivcu za stanje u državi i time državnom neprijatelju broj 1 i njegovoj profiterskoj luzerskoj kukulele družini.
www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Iza-pozornice-Branka-Podgornika/Na-vlasti-Sizif-u-oporbi-Don-Kihot

Situacija u državi je katastrofalna, jer s jedna strane nedaj Bože da nas ova banda lopovska vodi još dvije godine, a sa druge strane ni luzerska družina Don Kihota nije rješenje problema i svjetlo na kraju tunela.

Spas je u "trećoj opciji" koje nažalost ne vidim na vidiku!


Još iz kategorije Gospodarstvo