Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Glazba

Dvanaesta obljetnica Suhopoljskih tamburaša

  Jadranka Gregorić           20.02.2011.         6237 pogleda
Dvanaesta obljetnica Suhopoljskih tamburaša

"Tu je dvorac grofa Jankovića o ponosnoj povijesti nam priča, tu je crkva sv. Terezije - Suhopolje mjesto najmilije", refren je «Pjesme Suhopolju", za koju je glazbu i stihove napisao Željko Kraljević, jedan od osnivača tamburaškog „Drugom stranom, danas znan kao «Suhopoljski tamburaši». Tamburaški sastav osnivan je 1999. godine, a čine ga osnivači  Željko Kraljević (basprim prvi),  te bivši članovi  KUD-a «Matija Gubec» Dražen Kaučić (kontra) i Petar Matovina (basprim drugi), a nakon nekog vremena ekipi se pridružuju još dva člana Mladen Novaković (prim), Davor Boca (bas) a potom i treći član Danijel Horvat koji je zbog poslovnih obveza morao napustiti sastav. U tim prvim godinama osnutka sastav je djelovao  lokalno i tako stjecao potrebno znanje i iskustvo. Napornim radom sastav izlazi iz lokalnih okvira i počinje sa svojim prvim studijskim uradcima, tada se rađa ideja  o promjeni imena , tako da dotadašnji naziv «Drugom stranom» zamjenjuju imenom «Suhopoljski tamburaši», i pod tim imenom nastupaju i danas.

Članovi sastava godinama su se mijenjali tako da 2005. godine odlazi  basista Davor Boca, a njega zamjenjuje Milan Gerenčir, 2007. godine  sastav napušta  primaš Mladen Novaković , a na njegovo mjesto dolazi Vjekoslav Palatinuš, 2009. godine  sastavu se pridružuje šesti član Danijel Široki ( basprim 2), ali već nakon  godinu dana  sastav napušta i najstariji član i jedan od osnivača Petar Matovina.

Danas su Suhopoljski tamburaši vrlo aktivni u svom djelovanju, te iza sebe imaju bezbroj nastupa diljem lijepe naše, kao što su nastupi na Orahovačkom proljeću, Slatinskom ljetu, nastupu u serijalu Lijepom našom, više puta na festivalu Pjesme podravine i podravlja u Pitomači, te su bili pratnja poznatim izvođačima Krunoslavu Kići Slabincu, Edvardu Berecu, Đuri Jelenčiću i dr., svi nastupi popraćeni su snimkama HRT i radio postajama. Uz sve svoje obveze nisu zaboravili niti na one kojima je pomoć potrebna, te sudjeluju na raznim humanitarnim koncertima.

Ono što valja istaknuti  je to da su upravo oni među prvim tamburašima na području naše županije, koji su  počeli pisati, skladati i snimati u studiju svoje autorske pjesme, te je tako svjetlo dana  ugledano njihov prvi  promo CD upravo pod nazivom  «Pjesma Suhopolju». Osim nastupa na svim događanjima u našoj županiji pa i izvan nje, Suhopoljski tamburaši aktivno sudjeluju u radu Kulturno umjetničke udruge Suhopolje i Kulturno umjetničkih društava iz Gradine i Čačinaca,  te se na taj  način  zalažu  u očuvanju  tradicionalne i kulturne baštine ali i  promoviranju tamburaške glazbe. Unatoč stalnim angažmanima, ne posustaju, već  osmišljavaju svoje nove tamburaške uratke, a njihove video snimke s nastupa možete vidjeti ako iz potražite na Facebooku.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

SELJAK SVIH SEL
28.2.2011. 23:01
Ta Gospođa ili kako je vi nazivate pjevačica je prva violina Općine Suhopolje i tako će još dugo ostati jer sa svojim koaliciskim partnerom radi ono što vi drugi samo možete sanjat vama tamburaši najiskrenije čestitke hvala sve što činite za kulturu Općine Suhopolje
miško
21.2.2011. 8:22
čestitam vam ..... odlični ste i nastavite tako ...
Svako dobro vam želim
hdznedajboze
20.2.2011. 22:33
Ma vidi ti njih,za svaku pohvalu,odlično.Ma koja vam je to pjevaljka na zadnjoj slici,pravi komad,ha ha ha.
brazda
20.2.2011. 21:17
bravo dečki vi ste ponos suhopolja a i šire okolice ,od dalmacije ,hvara ,zagorja pa i same metropole i puno puno dalje gdje ste svirali,vaša glazba dušu lijeći ,a vi svirate od srca ,želim vam puno uspjeha i dalje


Još iz kategorije Glazba