Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Domovinski rat & branitelji

Dvanaest hrabrih vitezova nestalo je na današnji dan 1991. godine. Izmasakrirali su ih do neprepoznatljivosti

  24sata.hr           29.12.2016.         11735 pogleda
Dvanaest hrabrih vitezova nestalo je na današnji dan 1991. godine. Izmasakrirali su ih do neprepoznatljivosti

Dvanaest hrabrih vitezova nestalo je na današnji dan 1991. godine u akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca, u završnici velike oslobodilačke operaciji pod nazivom ORKAN 91 (nakon koje je nastupilo tzv. Sarajevsko primirje s 03. 01. 1992.), da bi se nakon nekoliko dana saznalo da su svi poginuli i mučki masakrirani.

- Nakon izbijanja 127. brigade Hrvatske vojske na prometnicu Požega-Pakrac, dio snaga 2. bojne 127. brigade predvođen Vinkom Belobrkom, u cilju zauzimanja što povoljnijih položaja i bolje zaštite spomenute prometnice, pokušao je ovladati selom Brusnik - priča za 24sata.hr Davor predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice.

Zbog vrlo složenih zemljišnih uvjeta i drugih nepovoljnih okolnosti upali su u zasjedu. Također imali su informacije da se neprijatelj destabilizirao od prošlih akcija i da je pravo vrijeme da se krene u akciju.

Njihovi ostaci preuzeti 10 dana kasnije

Iz zasjede se najveći dio pripadnika dijela bojne uspio izvući dok je u okruženju ostalo 12 pripadnika i zapovjednik im Vinko Belobrk. Kako su neprijateljske snage bile vrlo jake i dobro utvrđene njihovo spašavanje, odnosno spašavanje eventualno preživjelih nije uspjelo. 

- Ubrzo se saznalo da je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, a što se moglo utvrditi 7. siječnja 1992. kada su njihovi neprepoznatljivi posmrtni ostatci preuzeti. Naime nad većinom njih počinjen je ratni zločin, jer su imali ozljede koje nisu nastale u borbi već nakon zarobljavanja. Stoga se službeno i vodi datum njihove pogibije 7. siječnja. Postoji originalni obdukcijski fotolaborat u kojem su detaljno navedene povrede te je sasvim sigurno da se oni izmasakrirani, da je to bilo iživljavanje i da je ovdje riječ o teškom ratnom zločinu - tvrdi Špoljarić 

Uz Vinka Belobrka stradali su Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović, Tihomir Mihelić.

'To su bili izuzetno hrabri dečki'

Pričuvni bojnik Mirko Petraš bio je zapovjednik 2. bojne 127 brigade. Vinko Belobrk bio je njegov zamjenik. On se prisjetio razgovora s Vinkom nekoliko dana ranije.

- Rekao sam mu: "Vinko ti su veći vjernik od mene, ja i nisam baš neki zato ti idi kući na tri dana za Božić, a ja ću onda ići kući nakon Božića." On se vratio 27. prosinca kada smo dobili zadatak da se ide na Brusnik. Ja sam želio također ići, ali on mi je rekao da nema šanse da je sad red na meni da idem kući - ispričao nam je Petraš.

- Da sam možda bio ja s njima, možda bi ispalo drugačije. Sebi predbacujem to i danas jer imao sam više vojne škole od njih pa bi možda sve drugačije napravili. Ne bi možda išli tako brzo i smjelo u tu akciju. Ja sam inače završio za rezervnog oficira u bivšoj JNA i imao sam dosta vojnog znanja - kazao nam je Petraš, inače poznati virovitički odvjetnik.

- Svi ti momci su bili izuzetno pošteni, hrabri i dobri u svakom pogledu. Izvrsni dečki - naglasio je Patraš

Komemoracija ovim hrabrim bojovnicima 127. brigade Hrvatske vojske, iza kojih su ostale brojne obitelji i čija pogibija je najveći skupni gubitak 127. brigade i Grada Virovitice u Domovinskom ratu, biti će kao i niz prethodnih godina, održana 10.siječnja kod spomen obilježja u blizini sela Brusnik. 

-Komemoracija nije 7. siječnja zato što neki ne žele na pravoslavni Božić spominjati ovaj zločin, premda je svakom pametnom jasno da počinitelji ovih zločina nisu i ne mogu biti vjernici - zaključuje Špoljarić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Domovinski rat & branitelji