Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Aktualnosti

Dvadeset godina natjecanja Mladeži Hrvatskog crvenog križa

        14.03.2016.         3444 pogleda
Dvadeset godina natjecanja Mladeži Hrvatskog crvenog križa

Natjecanja mladeži Hrvatskog Crvenog križa bila su u prošlom političkom sustavu dio pripreme mladih za sudjelovanje u obrani zemlje kroz doktrinu „Ništa nas ne smije iznenaditi“ od kraja 1960-tih godina. Kroz izlučna natjecanja na školskoj, međuopćinskoj i republičkoj razini prolazilo je tisuće ekipa učenika osnovnih i srednjih škola koje se na taj način dokazivale svoj veći stupanj osposobljenosti u pružanju prve pomoći, ali i načelima i znanjima o Međunarodnom pokretu Crvenog križa.

Prekid uzrokovan ratnim i poratnim razdobljem od 1991. do 1997. prekinut je 1. natjecanjem mladeži HCK 1997. u Gospiću. To je bilo prvo državno natjecanje u neovisnoj Republici Hrvatskoj i u njemu je sudjelovala ekipa učenica 8. razreda OŠ Eugena Kumičića iz Slatine kao predstavnici Crvenog križa Virovitičko-podravske županije. U proteklih 19 godina ekipe podmlataka (osnovna škola) i mladeži (srednja škola) Gradskog društva CK sudjelovali su na 14 natjecanja. Najbolja mjesta osvojili smo 2001. u Koprivnici gdje je ekipa mladeži bila 3., i 2013. u Umagu gdje je ekipa podmlatka osvojila 2. mjesto. Rezultat je to kontinuiranog i stručnog rada u koji su uključeni vrsni liječnici – predavači i sutci iz Prve pomoći Miroslav dr. Venus i Ivica dr. Fotez, a od prošle godine i mladi Danijel dr. Rešetar, ali i učenica SŠ Lucija Fotez. Na natjecanjima se simuliraju situacije pravih nesreća s realističnim prikazom ozljeda koje pripremaju naši vrsni maskeri Helena Ambruš i Denis Ostrošić.

Proširili smo i mrežu mentora u svih 6 matičnih osnovnih (iz Voćina, Nove Bukovica, Miklueša, Čađavice i 2 iz Slatine) i 2 srednje škole slatinskog područja, zaduženih za prijenos znanja ekipama o pokretu Crvenog križa, ljudskim pravima i dr. Sa školama smo se dogovorili da svake godine druga matična osnovna (srednja) škola bude domaćin međuškolskog natjecanja radi što većeg uključivanja učenika i nastavnika svih škola.

Ovogodišnje natjecanje održano je u OŠ „Davorin Trstenjak“ u Čađavici. Natjecatelje su pozdravili ravnateljica Ksenija Žunec kojoj zahvaljujemo na izvrsnoj organizaciji, posebno prehrambenog dijela na čelu s kuharicom Ljerkom. Natjecanje je otvorio načelnik općine Čađavica Mirko Rončević. Koordinator natjecanja bila je predsjednica GD CK Slatina Ljiljana Peretin koja u tome ima najviše iskustva. Svih 50-tak natjecatelja dalo je sve od sebe a pobijedili su oni koji su imali više znanja u teoretskom dijelu. Na međužupanijsko natjecanje sredinom travnja u Osijek odlazi jedna od ekipa iz SŠ Marka Marulića s mentoricom Mirjanom Drenski i ekipa OŠ Josipa Kozarca iz Slatine s mentoricom Ljiljanom Peretin. Za ekipu podmlatka to su Una Maravić, Sonja Prebeg, Lorena Lončarević, Luna Kovač i Ivan Horvat. Ekipu mladeži je u sastavu Lovro Frajhaut, Lara Fotez, Ana Bičanić, Josipa Blašković, Ema Jajić i Irena Marušić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti