Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Komentar

Dva pogleda na jednu utakmicu

  Davor Suhan/MojaRijeka           10.12.2011.         1797 pogleda
Dva pogleda na jednu utakmicu

GUBITNIK i POBJEDNIK - logika kaže da je razlika samo u omjeru nekih očekivanih rezultata. Ali to je pogrešno shvaćanje. Sve, naime, ovisi od toga s koje strane gledamo na stvari, jer tada vidimo i sasvim različit rezultat. Da je tome doista tako uvjerili su me ovih dana sami čitatelji internetskih portala. Čitajući njihove komentare o dva veoma važna događaja koji su ovoga tjedna uzdrmali navijače Dinama i HDZ-a, došao sam do zaključka da sve u životu trebamo promatrati iz različite perspektive i onda izabrati onu istinu koja nam više odgovara. U suprotnom, prijeti nam velika opasnost da zapadnemo u totalni defetizam što se upravo dogodilo većini novinara, koji su oba ova velika  hrvatska tima mahom proglasili gubitnicima, što nikako ne odgovara pravoj istini. Kako i sam ne bih postao žrtva ove psihološke varke nastojao sam jedan i drugi događaj  promotriti iz dva suprotna kuta. Slijede oba reporterska izvještaja:


Reporterski izvještaj br. 1. -  gledano iz kuta gubitnika:
U sedmom kolu  hrvatske demokratske lige - koja se igra od 22. travnja 1990. godine - momčad Hrvatske demokratske zajednice doživjela je najteži izborni poraz u svojoj povijesti, osvojivši samo 44 saborska mandata.

Obzirom na sramotno lošu igru  i velik broj crvenih kartona koje je državni odvjetnik Mladen Bajić zbog silnih kaznenih prekršaja - sasvim opravdano i zasluženo - podijelio najboljim igračima stranke, ovako lošem izbornom rezultatu nadali su se svi osim Jadranke Kosor. Kao kapetanica ove političke selekcije osobito mile Crkvi u Hrvata, ona je jedina ostala čvrsta u vjeri da je dragi Bog (i svi anđeli na Nebu ) na njihovoj strani i da će im oprostiti sve njihove grijehe. Ali vijesti koje su tijekom večeri počele curiti iz Državnog izbornog povjerenstva i nju su na kraju emotivno slomile - totalno je bacivši u depresivni ateizam - tako da je u svojem prigodnom kasnovečernjem obraćanju javnosti izrecitirala krivi govor koji je imala spreman u slučaju vlastite pobjede, zaboravivši pri tome čestitati svojim suparnicima na izbornom uspjehu.

Samo tri dana poslije ovog HDZ-ovog političkog debakla, u posljednjem kolu D grupe europske nogometne Lige prvaka, sličnu sudbinu doživljava i GNK Dinamo. Na opće  iznenađenje i veliko razočarenje svojih navijača, naš aktualni državni prvak ušao je u anale ovog elitnog natjecanja kao momčad koja je oborila sve vrste rekorda koji se mogu oboriti na račun vlastite štete. Rezultat kakav su postigli još nije zabilježen u statističkim udžbenicima Uefe i teško da će ga više ikada itko uspjeti nadmašiti (osim, naravno, oni sami ako se kojim slučajem i slijedeće godine uspiju plasirati u ovo natjecanje). Niti brojni argumenti kojima je trener Kruno Jurčić nastojao ublažiti ovu sportsku katastrofu,  nisu uspjeli umanjiti navijačku tugu.

Reporterski izvještaj br.2. - gledano iz kuta pobjednika:
Unatoč silnim aferama koje su potresale stranku i veoma teškom gospodarskom i socijalnom stanju u zemlji, za koje izravnu odgovornost snosi upravo Hrvatska demokratska zajednica, narod Republike Hrvatske podijelio je članovima ove stranke čak 44 saborske fotelje.
 
U mojoj obitelji nije uopće bilo dileme kome ćemo dati svoj glas - reče jedna mlada studentica koja je sa ushićenjem dočekala svoje prve demokratske izbore, nagradivši tako sav onaj znoj i trud kojime je HDZ u svom prošlom mandatu bacio Hrvatsku na koljena. Tome se ne treba čuditi. Ljubav je slijepa, rekli bi pjesnici... A ona uvijek dolazi iz srca pa tako i ovoga puta kad je HDZ-u stigla nezaslužena saborska nagrada... Ali dobro, zašto da budemo zavidni... nek' je nama samo srca... jer, kako kaže A.G. Matoš: dok je srca, bit će i Kroacije... pa taman narod, kao danas, ne imao za koricu kruha.
A kad već nema kruha, ima igara. Jedna takva igra, ona nogometna, igrala se u Maksimiru prošle srijede. Te prohladne zagrebačke večeri, igrači  GNK Dinama, majstori kontroliranog nogometa, u samo nekoliko minuta igre uspjeli su iz Lige prvaka izbaciti slavni Ajax. Sve ostalo je, kažu sportski kroničari, povijest koja će se pamtiti još jako dugo.

Eto, to vam je život; nije sve uvijek tako crno, samo treba malo okrenuti sliku.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana s portala MojaRijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar