Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Poljoprivreda

Dukat povećava otkupnu cijenu mlijeka 50 lipa po litri

        16.03.2022.         2841 pogleda
Dukat povećava otkupnu cijenu mlijeka  50 lipa po litri

Dukat, najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj, nastavlja s povećanjem otkupne cijene mlijeka svojim kooperantima, započetim u siječnju i ožujku. Tako će Dukat od 1. travnja za dodatnih 15 lipa povećati otkupnu cijenu mlijeka, a od 1. svibnja za još 10 lipa po litri. Ta povećanja, uz ona iz siječnja i ožujka, ukupno će činiti povećanje od 50 lipa po litri. Na ovaj način Dukat želi pomoći očuvanju poslovanja i egzistencije svojih farmera, a rezultirat će ulaganjem od 90 milijuna kuna godišnje u primarni sektor.

Proces postupnog povećanja otkupne cijene mlijeka Dukat je započeo početkom siječnja s povećanjem od 10 lipa po litri koje je nastavljeno početkom ožujka uvećanjem za daljnjih 15 lipa. Za 15 lipa bit će uvećana i cijena litre mlijeka ponuđene u otkup od 1. travnja, dok će od 1. svibnja ona ponovno porasti za 10 lipa, čime će se doći do spomenutog ukupnog povećanja od 50 lipa po litri otkupljenog mlijeka.

„Svjesni teških uvjeta u kojima naši kooperanti posluju već dulje vrijeme, a koji su dodatno otežani velikim rastom ulaznih troškova i poremećajima na svjetskom tržištu hrane posljednjih mjeseci, te unatoč tome što smo i sami pod velikim pritiskom povećanja svih ulaznih troškova, činimo sve što je u našoj moći kako bismo kooperante podržali u proizvodnji mlijeka. Ovo povećanje otkupne cijene mlijeka važna je mjera pomoći našim farmerima s ciljem osiguranja nastavka proizvodnje na našem otkupnom području. Situacija u proizvodnji i preradi mlijeka je vrlo ozbiljna, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da Hrvatska nije samodostatna u primarnoj proizvodnji mlijeka koja se urušava već godinama. Prepoznajemo napore Vlade RH i resornog ministarstva koje poduzimaju kako bi pomogli farmerima te ih pozivamo na dodatni konkretni iskorak u pravcu očuvanja primarne proizvodnje mlijeka“, izjavio je Duško Glišić, direktor Dukata.

Dukat je najveći otkupljivač mlijeka u Republici Hrvatskoj sa 110 godina posvećenosti otkupu i preradi mlijeka na ovim prostorima. Svježe sirovo mlijeko Dukat otkupljuje u 15 županija i surađuje s 1.600 proizvođača diljem zemlje od kojih čak 50 posto čine vlasnici malih farmi.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda