Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

Duhovna inteligencija – glavna osobina lidera 21. stoljeća

  Davor Suhan/Moja Rijeka           22.06.2012.         1825 pogleda
Duhovna inteligencija – glavna osobina lidera 21. stoljeća

Kada je još 2001. godine na predstavljanju zbornika posvećenih ljudskim vrijednostima, po programu Sathya Sai duhovnog obrazovanja - autorice Vesne Krmpotić - prof. dr. Mirjana Nazor ukazala na važnost pojma "duhovna inteligencija", malo tko od mnoštva prisutnih prosvjetara je bio svjestan da je riječ o pojmu kojim suvremeno obrazovanje ulazi u 21. stoljeće. O tome, što je duhovna inteligencija, koliko je prisutna u svijesti čovječanstva te kakve su u tom pogledu obrazovne perspektive modernog društva, govorimo u današnjoj kolumni.

Tema je dosta široka i može joj se pristupiti sa raznih strana, ali obzirom da želimo biti nadasve pragmatični najbolje je čuti što o tome kažu stručnjaci iz svijeta poslovne edukacije, što je zasigurno (tako mi se barem čini) područje najbliže svijetu u kojem živimo.

- Mr. sc. Ratka Jurković - ekonomski stručnjak iz područja filozofije menadžmenta:  Duhovna inteligencija spominje se u literaturi već petnaestak godina, međutim, svoju dublju primjenu (uključujući i u poslovnom kontekstu) doživjela je tek u 21. stoljeću i to kroz definiranje pojma "Duhovnog kvocijenta inteligencije" (SQ).

Dvojac sa Sveučilišta Oxford, Danah Zohar, predavač na poslovnoj školi Said i psihoterapeut Ian Marshall, u svojoj knjizi "Kvocijent duhovnosti: povezivanje sa vlastitom duhovnom inteligencijom", definirali su duhovni kvocijent inteligencije kao ljudsku potrebu za smislom, vrijednostima i općenitom životnom svrhovitošću. Duhovna inteligencija je ona koja nam dopušta da težimo i sanjamo o ostvarenju naših ciljeva. Ona predstavlja ono u što vjerujemo te ulogu koju naša duboka uvjerenja i vrijednosni sustav imaju na poteze koje činimo u svim aspektima našeg života.

Duhovna inteligencija predstavlja onaj treći bitni "Q" (kvocijent) koji čini kompletnu osobu. 

Koeficijent duhovne inteligencije, za razliku od svojih prethodnika, koeficijenta emocionalne i racionalne inteligencije, još uvijek nije doživio svoju veliku popularnost. Razlog tome je što se na duhovnost u poslovanju još uvijek gleda sa velikom nevjericom. Općenito govoreći, velika većina organizacija još uvijek se kreće u vrlo tradicionalnom ekonomskom svijetu, gdje su glavne "Božje zapovijedi" - kratkoročna poslovna orijentacija, maksimizacija profita, ispunjenje vlastitih interesa, konstantni rast i naravno - novac.

...Guru poslovnog vođenja, Waren Bennis još je prije dvadeset godina govorio o poslovnim liderima koji su "rođeni jednom" i "rođeni dvaput". Jednom rođeni lideri odmalena se odlično uklapaju u svoje zajednice, točno znaju što žele i tko su a mehanizmi socijalizacije na njih imaju izuzetno pozitivan učinak. Za razliku od njih, dva puta rođeni lideri moraju "društveno roditi sami sebe". Za njih je odrastanje muka. Socijalizacija, počevši od škole, roditeljske kuće, crkve i ostalih institucija ih guši i vrlo teško pronalaze sebe. Tek kroz muku sazrijevanja spoznaju sebe te kroz niz pokušaja i promašaja pronalaze svoje "mjesto pod suncem". To su lideri za koje bismo obično rekli kako imaju visoki kvocijent duhovne inteligencije, i ako mislite da se takvi lideri nalaze samo u teoretskim udžbenicima, varate se.

Istraživanja koja je provela norveška znanstvenica Irene Nygaardsvik na uzorku menadžera različitih norveških industrijskih grana, pokazuje kako postoji "glasna manjina" koja bi se mogla klasificirati kao ona koja posjeduje visoki stupanj duhovne inteligencije. Lideri takvih kompanija smatraju kako se dobri poslovni rezultati mogu postizati bez nepotrebne eksploatacije zaposlenika. Za njih je posao produžetak njihove osobnosti, tj. njihovog vrijednosnog sustava od kojeg ne žele odstupiti. Kompanije vođene takvim liderima vrlo su ekološki osviještene, bitno im je da su sirovine koje kupuju proizvedene na način koji ne degradira nikoga u proizvodnom lancu, kao npr. proizvođače kave u Africi (tzv. fair trade proizvodi).

"Oleana", norveški tekstilni proizvođač, jedna je od takvih kompanija. Vlasnici "Oleane" su svoju karijeru započeli u drugim tekstilnim tvrtkama u Norveškoj. Ondje su naučili kako ne žele postati robovima investitora, kratkoročnih izvještaja i strahovati da li će ih netko neprijateljski preuzeti. Željeli su stvoriti kompaniju u kojoj će biti zabavno i smisleno dolaziti svaki dan na posao, ali koja će naravno stajati na solidnim financijskim nogama. Za razliku od mnogih tekstilnih kompanija, svoju proizvodnju nisu preselili u Kinu, nego su ostali dio norveške lokalne zajednice. Iako imaju puno veće troškove proizvodnje od ostalih u industriji, zapravo su vodeća tekstilna tvrtka u Norveškoj, sa najmotiviranijom i najefikasnijom radnom snagom. Tome u prilog govori i činjenica kako gotovo 40% profita dijele sa zaposlenicima. (Izvornik: Internet portal "Svan consulting" , članak "Koeficijent duhovne inteligencije" )

- Marko Lučić - urednik i član uprave stručnog časopisa qLife i portala Quantum21.net: Transformacija sadašnjeg stanja neminovno mora doći s nekih viših, do danas nedosegnutih razina. Pozitivni primjeri na svjetskoj razini pokazuju nam da "duhovno inteligentni" ljudi, pokretani višom svrhom i dubljim motivima, koji u dubini svoje duše osjećaju važnost humanizma, istine, nenasilja, ispravnog djelovanja i ostalih pozitivnih vrednota, u okruženjima u kojima djeluju, pa tako i u biznisu, ostvaruju iznad prosječne rezultate.

...U trenutačnoj fazi razvoja svijesti čovječanstva bitno je da svi zajedno stvorimo jasnu poveznicu između humanističkih načela i profita. Dakle, u tom kontekstu, u najširem smislu gledano moguće je zaključiti kako "više humanizma na djelu dovodi i do više profita". Nakon ove faze, prirodnom evolucijom ljudske svijesti, doći ćemo do situacije kada će humanizam, sam po sebi, zadobiti glavnu ulogu u ljudskim životima i ni na koji način više neće biti direktno povezan s profitom. ( Izvornik: portal Quantum21.net, uvodnik u temu mjeseca: Liderstvo i duhovna inteligencija )

- Mike George  - redovni predavač na Oxford Leadership Academy i voditelj katedre za osobni razvoj u poslovnoj školi Business Academy (CBA) :  U današnjem tempu poslovanja brzina predstavlja vrhunsku vrijednost, a organizacije se dijele na brze i bivše. U takvoj poslovnoj stvarnosti, gdje se međuljudski odnosi lako zapostavljaju na račun profita, duhovna inteligencija postaje nužna pretpostavka uspješnog vođenja i upravljanja. Značenje, kreativnost i svrha su tri najdublja motivacijska faktora svakog ljudskog bića. To nisu psihološki ili emotivni procesi, već duhovni sadržaji koji se nalaze u osnovama duhovne inteligencije. Izazov svakom menadžeru i poduzetniku je osigurati svojim zaposlenicima mogućnost sudjelovanja u kreativnom procesu, pridati im značenje te predočiti jasnu i vrijednu svrhu njihovom djelovanju.

U zbilji su, međutim, ovakve okolnosti rijetkost. Ključni razlog je ego. Ego se opire promjenama, razvoju i unaprjeđenju osoba, timova i organizacija na svim razinama. Ego potiskuje entuzijazam, potkopava pozitivnost i kvari međuljudske odnose cinizmom. Prema nekim teorijama, ego je ključni motivator, a ujedno i uzrok strastvenog djelovanja. Duhovna inteligencija, s druge strane, pokazuje da je upravo ego glavni izvor konflikata u međuljudskim odnosima.

...Samosvijest je bit duhovne inteligencije. Mnogi menadžeri to, nažalost, ne prepoznaju na odgovarajući način. Većina vjeruje u materijalni doživljaj, iz čega potječe i opsesija vanjštinom, funkcijama i činjenicama.

Prirodan je stav da je sigurnost ovisna o materijalnim komponentama života koje su usko povezane s našom karijerom i poslovnim uspjehom. Međutim, upravo taj materijalni doživljaj svijeta stvara osjećaj nesigurnosti, budući da gotovo nemamo kontrolu nad materijalnim dobrima. Nesigurnost rađa strah, poznatiji kao stres, a on utječe na učinkovitost i radne odnose.

Razvoj duhovne inteligencije je buđenje duhovne svijesti o nama samima. Svaka nevidljiva kvaliteta je neotuđiva, a upravo njeno svjesno razvijanje može postati prostor za razvoj stabilnog osjećaja sigurnosti. To je ono što svaki menadžer i/ili poduzetnik mora prepoznati i poticati unutar svojeg tima. (Izvornik: portal dalje.com, kolumna "Značenje duhovne inteligencije na radnom mjestu")

- Dr. Jack Hawley  - osnivač konzorcija poslovnih savjetnika Team Climate Associates, predavač na Cornell University i University of California:  Moramo se uvjeriti u važnost duha i temeljnih ljudskih vrednota, kako bi ih zatim ugradili u svoju svijest i svakodnevne aktivnosti. To vjerojatno nije moguće uraditi sa stopostotnom sigurnošću. Potrebno je imati "žar u srcu" da bi iskoračili i započeli veliko mistično putovanje.

Dok putujete ovim putem sve ga više i više prihvaćate te počinjete uviđati kako je dugoročni uspjeh organizacije ovisan kako o svjetovnom tako i o duhovnom. Budite jasni i koncizni kada govorite o temeljnim organizacijskim vrednotama i prioritetima. Vlastitim ponašanjem i primjerom pokažite da su vam upravo te vrednote zaista važne. Uvjerite i druge lidere u svojoj organizaciji da su duhovne kategorije značajne za uspješnost organizacije, razvijte osjećaj njihovog značaja. Za činiti sve to potrebna je hrabrost i odlučnost. (Izvornik: Quantum21.net , razgovor:  Jack Hawley )

REZIME

Promatrano iz medijske perspektive, pogled na svijet u kojem živimo svako normalno racionalno biće baca u tešku depresiju. No pri tome očito zaboravljamo na jednu veoma važnu stvar: kvocijent duhovne inteligencije novinara i medijskih urednika koji nas informiraju o stanju stvari vjerojatno zamračuje pravu sliku svijeta, prikazujući nam samo onu iskrivljenu.  Rješenja koja se pri tome nude jednako su "inteligentna".

Za razliku od takvih sumornih izvješća, gore navedeno ipak upućuje na to da se u čovjeku budi nešto lijepo. Unatoč postojećim navikama divljeg kapitalizma, buđenje duhovnosti u poslovanju notorna je činjenica koja se više ne može skrivati. Isto se događa u prostoru politike, znanosti, obrazovanja...Koliko će to buđenje trajati i kada će se cijelo čovječanstvo konačno probuditi nije zahvalno prognozirati, ali već sada je jasno da su novi putovi otvoreni za sve one koji misle i žele raditi i djelovati drugačije. Pri tome je samo potrebno osloboditi se starih obrazaca vjerovanja koji nas u ovom oceanu života drže prikovane za samo dno. Jer, kako je to jednom lijepo rekao mladi poslovni savjetnik Ivan Bavčević: "Ljudsko uvjerenje da je ova civilizacija konačna stvar bez koje se ne može te da je to vrhunac ljudskog dostignuća je ono što ju održava na životu. Znajte da ovo nije vrhunac, ovo je dno. Vrhunac će biti jednostavan, lagan i bez tisuća nepotrebnih stvari koje nas okružuju. Nije se potrebno boriti protiv ovakve civilizacije, dovoljno je samo prestati koristiti jedan po jedan njen dio. Tada će postati zastarjela, beskorisna i neupotrebljiva, a rodit će se nešto potpuno različito, kao kada se gusjenica pretvori u leptira. Probudi se i pogledaj oko sebe."

Kolumna Pririda društva Davora Suhana s portala Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.