Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Gospodarstvo

Duhanu treba kiša

        28.08.2009.         2637 pogleda
Duhanu treba kiša

VIROVITICA - U prostorijama "Hrvatskih duhana" u Virovitici jučer je, u nazočnosti poljoprivrednih inspektora, organizatora proizvodnje iz Virovitice, Kutjeva i Slatine, održano "pečaćenje" uzoraka duhana ovogodišnjeg roda. Riječ je o pripremama za otkup duhana, odnosno, obvezi klasificiranja duhanskog lista u šest kategorija, koju predviđa Zakon i Pravilnik o duhanu, čime se mogu spriječiti možebitni nesporazumi pri otkupu.

Do sada je s polja u Slavoniji i Baranje te u Podravini pobrano 45 posto površina pod duhanom, odnosno tri milijuna kilograma duhanskog lista tipa svijetla virginija, što je trideset posto od planiranih količina. Sav ubrani duhan je osušen i spreman za otkup, koji u Virovitici počinje u ponedjeljak, 31. kolovoza. Otkup u Slatini i Kutjevu počinje tjedan dana kasnije, odnosno 7. rujna.

- Ozbiljnije prognoze o kvaliteti i količini duhana u ovom trenutku ne možemo dati. Sve ovisi o vremenskim uvjetima, o tome hoće li do 15. rujna pasti kiša, koja je ovoj kulturi sada i te kako potrebna. Duhan je trenutačno žut jer pati zbog suše, a dio nije dobro razvijen - rekao je Marijan Zahanek, glavni tehnolog u Hrvatskim duhanima, naglašavajući da stanje spašava tehnološke obrade duhana na poljima, koja nikada nije bila bolja.
Otkupljivači će ove godine zadržati prošlogodišnju prosječnu cijenu duhana od 8,6 kuna po kilogramu. Jedini problem u ovogodišnjoj proizvodnji predstavlja neisplata poticaja za prošlogodišnji duhan, zbog čega neki proizvođači ne mogu organizirati ovogodišnju proizvodnju.
Neki proizvođači potražuju i do 80.000 kuna, a ukupni dug države duhancima iznosi 12,5 milijuna kuna.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

xxll
4.9.2009. 14:29
KAKO ĆE BITI DOBRO SELJACIMA KADA OVISE O ČOBANKOVIĆU, PANKRETIĆU KOJI JE POBJEGAO IZ RESORA POLJOPRIVREDE I MAVROVIĆA????

PREDSJEDNIK HRVATSKOG SELJAČKOG SAVEZA ZA VUKOVARSKU ŽUPANIJU

Tomo Pokrovac: Mavrović pšenicu kupuje od seljaka i od nje pravi ekološki proizvod

− Željko Mavrović nije imao veze s problemima seljaka, čak nam je cijelo vrijeme otežavao situaciju. On je u sukobu interesa i ne može zastupati interese seljaka – kaže Pokrovac, objasnivši da Mavrović gotovo 90 posto svojih proizvoda predaje Agrokoru.

− Od nas kupuje pšenicu i od nje pravi ekološki proizvod – dodaje Pokrovac.

On tvrdi da ni Antun Laslo ne bi odustao od prosvjeda i potpisao dogovor s ministrom da od toga nije imao osobne koristi.
- Laslo je dobio na drugoj strani i zato je odustao od prosvjeda – poručuje predsjednik županijskog HSS-a.

SELJACI JOŠ I DOBRO PROLAZE????
SELJAK SVIH SEL
29.8.2009. 21:11
Da slažem se sa gos ZAHANEKOM da duhanu treba kiša i da se terba što hitnije isplatit poticaj ali smatram da je cjena od 8,60 kuna niska u odnosu na troškove samo da spomenem osiguranje 50% pa plin pa struja mi imamo gubitke a BOJIČ sa hvali sa šesnajst milijuna dobiti lani zašto nebi i HRVATSKI DUHANI i ADRIS podjelili malo sa proizvođačima nešto dobiti a ne samo trpat sebi a nama proizvođačima DUHANA ostaje svake godine sve manje pitao bi ZAHANEKA zašto se neprati branje duhana nego dobijemo od 300 do 500 kuna po sušari mislim da če vam opet gro proizvođača u SLATINU malo se probajte prilagodit i nama malima ne se ponašat tako bahato i bezobrazno
zzzz
29.8.2009. 20:19
Problem je u hrvata što se ne organizIrAju, a tipični primjer su baš seljaci. Kako je moguće da imamo udruge, duhanaca, vočara, mljekara.....
Pa zar oni nisu svi seljaci i imaju iste ineterese, a to je DA seljaci dobiju ono što zarade.

ZAMISLITE APSURD, ŠUKER TVRDI DA IMA LOVE I DA NEĆE DIRATI 450 MIL. EURA OD POMOĆI MMF-A, A NEĆE ISPLAITITI SELJACIMO POTICAJE OD LANI I ZA OVU GODINU ALI I SREDSTVA ZA ŽITARICE ZA OVU GODINU????
coca-cola
28.8.2009. 23:44
Pa kad sam već u prolazu....ajmo svi mi u ADZ-e...kad im se već ne može ništa pridružimo se pa će i nama biti dobro...ako je još išta ostalo za polapačiti i koje radno mjesto za naše bližnje....
zzzz
28.8.2009. 20:48
đuro strašni
na misle svi da je u ovoj državi loše?????

HDZ-ov predsjednički kandidat Hebrang: Nema razloga za prosvjede, sve je super

"HRVATSKA je u krizu ušla spremna", tumačio je novinarima u Rijeci HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang koji kaže da nas je globalna kriza pogodila manje od ostalih zemalja regija, ali i od većine članica Europske unije. "Mediji su u društvu stvorili neutemeljeni pesimizam", tvrdi Hebrang kojem su, poput mnogih stranačkih (ali i nestranačkih) kolega za sve krivi novinari. Nesposobnost vlasti sigurno nije faktor.
Mediji su, tvrdi Hebrang, raspirili strah, a najveći problem hrvatskog medijskog prostora prema njegovom mišljenju je nedostatak DESNIČARSKOG medija koji će "OBJEKTIVNO pisati o potezima Vlade". "Unutar HDZ-a NEMA nikakvih problema. Premijerka ima maksimalnu podršku, atmosfera je ODLIČNA i svi se dobro slažemo. Mi nismo ekstremno desna stranka, s tom smo se frakcijom odavno obračunali", kaže Hebrang koji je u Rijeku došao kako bi sudjelovao na sjednici županijskog odbora HDZ-a. I na to su ga, kaže, natjerali MEDIJI koji se obrušavaju na Vladu pa zbog njih mora ČLANSTVO usmenim putem uvjeriti da je sve u najboljem redu.

Taj je zakon, međutim, samo jedan od razloga sveopćeg nezadovoljstva među građanima zbog kojih bi rujan mogao biti mjesec prosvjeda. HDZ-ov predsjednički kandidat, međutim, vjeruje da je sve to samo iluzija. "Plaća u srpnju je bila 4,4 posto veća nego prošle godine, a inflacija je na nuli. Hrvatska će iz krize izaći bez ukidanja povlastica i poticaja, bez da ugrozimo poljoprivredu. NNIKAKVIH RAZLOGA za prosvjede nema", tvrdi Hebrang koji lopticu opet prebacuje medijima koji šire strah među ljudima: "Trgovina na malo pala je 17 posto, a štednja raste zato što građani zbog straha stavljaju novac u banke. Banke ove godine zato imaju veću dobit nego lani".
đuro strašni
28.8.2009. 16:58
pa dobro duhanci jel ste vi svi zadovoljni.....jel sam ja jedini lud pa se žderem...jel nema niko ništ za reči?
Lovu nismo dobili,cijena ostaje ista a sve živo poskupilo,suša katastrofalna,država se raspada....svi se bune,prosvjeduju,blokiraju,štrajkaju glađu.....a mi i dalje beremo duhan i uredno ćemo ga predati .....Bože pa u kakvoj ja to državi živim.....


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.