Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Duhanci u Slavoniji i Podravini ostali bez 55 milijuna kuna

  Dragutin Šantoši/Večernji list           22.11.2010.         1743 pogleda
Duhanci u Slavoniji i Podravini ostali bez 55 milijuna kuna

Prekomjerne oborine i druge vremenske nepogode ove je godine teško preživio i duhan koji seljaci u Slavoniji i Podravini, zbog otpornosti, nazivaju i vražjom biljkom. Udruga hrvatskih proizvođača duhana Krupan list u Virovitici upozorava da su nepogode odnijele više od 3,3 milijuna kilograma očekivanog prinosa duhana, a kako je ovogodišnja proizvodnja, u odnosu na 2009. godinu, manja za 28 posto, duhanci su ostali bez očekivanog prihoda vrijednog oko 55 milijuna kuna.

- Posljedice manje proizvodnje teško će premostiti više od 800 duhanskih farmera te još oko 2000 sezonskih radnika kojima je posao u 2011. godini vrlo upitan. Ukupne štete na duhanu za gospodarstvo Virovitičko-podravske županije bit će veće i od 70 milijuna kuna, upozorio je Željko Aragović, predsjednik Udruge, ističući kako proizvodnja duhana postaje vrlo skupa i rizična te da su direktni troškovi u ovoj godini porasli za 9,48 posto. Aragović tvrdi da treba povećati otkupnu cijenu duhana za 4,2 kune po kilogramu kako bi se ublažile posljedice loše godine.

- Proizvođači duhana ove su godine dva puta oštećeni. Prvi put kada je plin poskupio za 15 posto, a drugi put povećanjem cijena plina za industriju od 45 posto. Tržišna cijena duhana u regiji od 40 do 80 posto veća je nego u Hrvatskoj pa smo mišljenja da bi tržišna cijena duhana trebala biti veća za 1,30 kuna po kilogramu. Očekujemo razgovor u Ministarstvu poljoprivrede čim se izglasa proračun za 2011. godinu, a ako se ne ispune uvjeti iz plana, upitna je proizvodnja duhana u Slavoniji i Podravini, ističe predsjednik Željko Aragović.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo