Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitica

Duh Izraela u Virovitici

        25.05.2003.         2690 pogleda
Duh Izraela u Virovitici
VIROVITICA, 25. svibnja - Virovitička Židovska općina, pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i uz podršku Grada Virovitice i Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske organizirala je u Kazalištu Virovitica večer židovskog i izraelskog plesa i pjesme.
Program je započeo glazbeni sastav Žozeri, koji su oduševili virovitičku publiku. Zatim je nastupila folklorna skupina "Or Hašemeš" (Sjaj sunca), koja je najprije prikazala židovske plesove nastale na našem području, na području na kojemu se, kako je objašnjeno, susreću dvije "židovske civilizacije". Nakon toga pokazali su i dio izraelskih plesova, pa i one najmodernije, koje se trenutačno plešu na izraelskim "plesnjacima".
"Or Hašemeš" je i prošle godine nastupio u Virovitici, a povod je bio isti kao i ove godine - "Dani Izraela u Republici Hrvatskoj".
Osim užitka u pjesmi i plesu, Virovitičani koji su odlučili večer provesti u Kazalištu, mogli su naučiti i razliku između židovskog folklora, koji nastaje tamo gdje se Židovi nalaze i nosi utjecaje tih sredina i izraelskog folklora, koji se razvija tek od 1948. godine. I u njemu, objašnjeno je, ima mnogo utjecaja sredina u kojima su Židovi živjeli prije povratka u Izrael, a glavno je pravilo pri njegovom stvaranju da - pravila nema.
"Ples je u Izraelu vrlo važan. Poznavanje plesa može biti prednosti i pri zapošljavanju i zato se uči vrtića", pojasnila je voditeljica folklorne skupine, kojoj su na kraju domaćini poklonili sliku stare virovitičke sinagoge, srušene prije pola stoljeća. Naslikao ju je virovitički slikar Dragutin Tari.
"Budući da osnivamo židovski muzej, ova će slika sigurno uskoro naći svoj trajni smještaj", rekla je, zahvaljujući.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica