Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Kultura

Dubravka Sabolić - nova predsjednica Ogranka Matice hrvatske Virovitica

        12.06.2016.         2868 pogleda
Dubravka Sabolić - nova predsjednica Ogranka Matice hrvatske Virovitica

Ogranak Matice Hrvatske u Virovitici održao je redovnu izbornu skupštinu 31. svibnja 2016. godine. Skupštini je prisustvovalo 13 članova među njima i najstariji član Stjepan Kožić. Predsjednik Ogranka Ivan Zelenbrz podnio je izvještaj o radu za proteklo četverogodišnje razdoblje. Po usvajanju izvješća i prihvaćene razrješnice dosadašnjim članovima Predsjedništva i Nadzornog odbora, u Predsjedništvo Ogranka izabrani su: Dražen Bunjevac, Martin Lovretić, Matija Pavličević, Dubravka Sabolić i Ivan Zelenbrz. U Nadzorni odbor izabrani su: Anita Sertić, Zvonimir Smolić i Mirjana Vodopić.

Na konstituirajućem sasatnku Predsjedništva, 6. lipnja 2016., za predsjednicu je izabrana Dubravka Sabolić, podpredsjednik Dražen Bunjevac, tajnik i blagajnik Matija Pavličević. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Zvonimir Smolić.

Izvješće o radu Ogranka Matice hrvatske u Virovitici u proteklom razdoblju (od 2012. do 2016. godine)

Izvješćeza izbornu skupštinu Ogranka MH u Virovitici obuhvaća mandatno vrijeme od svibnja 2012. do svibnja 2016. te u sažetu obliku sadrži podatke pa i dijelove tekstaiz godišnjih izvješća u proteklom razdoblju.Iz godine u godinu ponavlja se „ista priča“ o poteškoćama u ostvarivanju programa Matice hrvatske. U općoj krizi koja je zahvatila lijepu našu domovinu posustalo je i djelovanje OMH u Virovitici. Ostvarili smo samo ponešto od onoga što smo planirali. Skloni smo se opravdavati financijskom oskudicom, aliuzroci nisu samo materijalni, smanjuje se broj članova MH, posebice onih koji žele učinkovito raditi. Mladih je malo, a stariji su se umorili.

Na širem popisu naš Ogranak broji stotinjak članova, ali mnogi već godinama ne plaćaju članarinu i nisu aktivni. Znatan je broj starijih članova, među njima je nekolikoMatičara osnivača iz 1971., kojima dugujemo priznanje kao i nekolicini obnovitelja iz 1991. Poziv na pomlađivanje i povećavanje članstva MH često se naglašava, jer Matičino se članstvo osipa, stari odlaze  a stanovit broj mladih, koji pristupaju Matici hrvatskoj, ne ustrajavaju u njezinom djelovanju. Istina, bilo je mladih, sposobnih i vrijednih članova u Predsjedništvu i vodstvu OMH, ali su odustajali kad su nailazili na poteškoće. Međutim, vrata Matice hrvatske su otvorena svima, osobito mladima koje zanima kultura baština, znanost i umjetnost te koji žele sudjelovati u ostvarivanju programa MH.

Posustali smo u izdavačkoj djelatnosti.  Nismo uspjeli tiskati novi (33 broj) našeg časopisa Zavičaj, premda je veći dio građe prikupljen pa djelomično i grafički obrađen. Posljednji (dvo)broj 31-32 Zavičaja objavljen je 2012.godine. Časopis izlazi u suradnji s našim prijateljima iz Slatine i Orahovice, no kriza je zahvatila i susjedne nam ogranke Matice hrvatske.Unatoč poteškoćama mi i dalje nastojimo održavati suradnju. U mjesecu travnju 2014. u Slatini je organiziran susret predstavnika ogranaka MH iz Orahovice, Slatine i Virovitice, a u ime Središnjice MH na sastanku je sudjelovao Stjepan Sučić, potpredsjednik MH. Na tom sastanku istaknuta je potreba održavanje Dana Matice hrvatske u Virovitičko-podravskoj županiji. Takva je manifestacija održana prije sedam godina (2009.)

U virovitičkoj zavičajnoj biblioteci, nakon zapaženih Putopisnih reportaža Franje M. Fuisa (2011.) koje su bile predstavljene u Novinarskom domu u Zagrebu, objavili smo dvije knjige u maloj nakladi. Prije dvije godine (2013.) tiskana je spomen knjiga Susreti i sjećanja virovitičkih gimnazijalaca. Pri tom valja napomenuti da su sve troškove grafičke pripreme i tiska platili bivši gimnazijalci koji su tada obilježili 55.obljetnicu svoje mature. Premda ima prigodno značenje, ta je knjiga izazvala pozornost virovitičkih gimnazijalaca i predstavljena je u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu te u Gradskoj knjižnici u Slatini.

Krajem 2014. godine načinjen je pretisak raritetne knjige znamenitog Virovitičanina Mirka Danijela Bogdanića  Dogodjajisvieta (tiskane u Beču, 1792.) Taj nakladnički pothvat našeg Ogranka MH izveden je u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, koja je obavila digitalno snimanje sačuvanog primjerka iz Zbirke rukopisa i starih knjiga.Predstavljanje pretiska Bogdanićeve knjige s prigodnim predavanjem profesoriceTatjane Krenodržano je u svibnju 2015. u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu te u Gradskom muzeju u Virovitici gdje je o Mirku Danijelu Bogdaniću i o bavljenju astronomijom govorio Zlatko Kovačević, profesor Osnovne škole „Vladimir Nazor“.

Knjige i časopisi u temeljima su Matice hrvatske pa i njezinih ogranaka. Stoga smo u proljeće 2015.godine, u prigodi 45.obljetnice osnivanja i 25.obljetnice obnavljanja Ogranka MH u Virovitici priredili izložbu knjiga i časopisa Zavičaj u nakladi virovitičkoga ogranka Matice hrvatske. Kad je riječ o izdavačkoj djelatnosti, možemo spomenuti i suradnju s Češkom besedom u pripremama za izdanje monografije o Janu NepomukuVlašimskom. Spomenimo još da je naš Ogranak, kao izdavač Fuisovih reportaža sudjelovao na Festivalu reportaže i reportera FRA MA FU, koji je održan u Virovitici u rujnu 2015. Predsjednik Ogranka Ivan Zelenbrz održao je predavanje o legendarnom novinaru Franji Fuisu.

Predavanja su važan oblik rada OMH, ali posljednje vrijedno predavanje, koje je priredio naš Ogranak MH, bilo je o Ruđeru Boškoviću, a održao ga je prof. dr. Stipe Kutleša u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji u Virovitici, u prosincu 2012.

U novije vrijeme Ogranak Matice hrvatske u Virovitici pokrovitelj je značajne zavičajne manifestacije koja obnavlja lokalnu tradicijsku kulturu. U kolovozu 2013. održana je prva javna tribina pod znakovitim nazivom Mikeški divani. U programu su sudjelovali Dražen Bunjevac kao idejni začetnik, Dubravka Sabolić, kustosica Gradskog muzeja; Mijo Pavelko, glumac gradskog kazališta poznat kao Mikeš, te novinar i publicist Damir Svoboda. Divani su oživjeli stari virovitički govor i popraćeni su prigodnom izložbom starih fotografija koju je priredio Drago Celić. Nakon prve zanimljive priredbe slijedilo je nekolikoMikeških divana na kojima se razgovaralo o drevnim običajima i različitim temama iz virovitičke prošlosti. Detaljniji prikaz bit će objavljen na stranicama novog broja Zavičaja.  

Nakon što je Skupština, 26.svibnja 2015., usvojila nova Pravila Ogranka Matice hrvatske u Virovitici, proveden je tijekom ljeta administrativni postupak u skladu s novim Zakonom o udrugama. Na temelju novih Pravila i drugih dokumenata Ured za udruge Virovitičko-podravske županije donio je Rješenje kojim se Ogranku Matice hrvatske u Virovitici odobrava upis promjena u Registar udruga Republike Hrvatske (u kolovozu 2015.). Za slučaj likvidacije i brisanja Ogranka Matice hrvatske u Virovitici iz registra udruga, za likvidatora je izabran Zvonimir Smolić, predsjednik Nadzornog odbora. Nova Pravila našeg Ogranka MH potvrdilo je Predsjedništvo Matice hrvatske u rujnu 2015.

U skladu s novim Pravilima poradili smo i na sređivanju naše baze podataka, odnosno evidencije članstva Matice hrvatske u okvirima našeg Ogranka (s OIB-om i drugim osobnim podatcima). U tu svrhu proveli smo anketui razmotrili mogućnosti uspješnijeg djelovanja te povećavanja i pomlađivanja članstva.Evidencija o cjelokupnom članstvu MH (s osobnim podatcima i uplati članarine) pohranjena je u Središnjici u Zagrebu, odakle dobivamo popise članova. Na posljednjem popisu članova virovitičkoga Ogranka MH(23.svibnja 2016.) nalaze se imena 104 člana s naznakom da je 21 član uplatio članarinu.

Na posljetku želim zahvaliti svim članovima Predsjedništva i Nadzornog odbora Ogranka Matice hrvatske u Virovitici na dobroj suradnji, poglavito pak Draženu Bunjevcu, koji je zdušno obavljao organizacijske poslove, i Branku Svobodi, koji zbog bolesti i obiteljskih razloga nije mogao izvršavati sve tajničke dužnosti ali je bio naš zastupnik na Glavnoj skupštini Matice hrvatske i brinuo je o financijskom poslovanju Ogranka MH.

Unatoč poteškoćama koje su navedene u ovom izvješću,budimo optimisti i nadajmo se da će Matici hrvatskoj pristupiti više mladih  i da će djelovanje našega Ogranka MH u narednom razdoblju biti uspješnije.

 Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Ivan Zelenbrz, prof.   

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.