Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Duboki bunari pouzdaniji su od skupocjenih vodovoda

  Dragutin Šantoši/Večernji list           12.06.2009.         1922 pogleda
Duboki bunari pouzdaniji su od skupocjenih vodovoda

BUKVIK - Izgradnja vodoopskrbnog prstena “Slavonska Podravina”, zamišljenog prije desetak godina, velikog sustava magistralnih vodovoda koji bi osigurao dovoljno vode za potrebe stanovništva i gospodarstva u županijama Slavonije i Podravine bez obzira na sušu i vrućinu očito nije među prioritetima Hrvatskih voda.

Da se je postupalo prema prvotnim planovima onda bi magistralni vodovodi od Virovitice do Slatine, te prema Donjem Miholjcu i Orahovici, već bili dovršeni. Zapelo je na određivanju sjedišta poduzeća “Slavonska Podravina”, koje ima dogovorene projekte vrijedne 21 milijun kuna, a za koje se natječu Slatina i Donji Miholjac. Dogovora nema, a teret lokalnih svađa, suhim slavinama, već plaća tristotinjak stanovnika sela Bukvik. Kada se susjednim Čačincima zalijevaju vrtovi i travnjaci, u Bukviku stanovnici nemaju vode za piće.

- Prije nekoliko godina dobili smo vodu u selo i za to je svako domaćinstvo platilo po 6000 kuna. Cijevi su mi u dvorištu, ali za u kuću još nemam novaca. Događa se da ljeti voda po danu nestane na sat do dva, ali je sva sreća da još imamo bunare - kaže Ana Marković (76) iz Bukvika.

Vodovod je blagodat, ali su Bukvičanima pouzdaniji bunari.

- Susjedi se žale kako imaju vodovod, a često nemaju vodu, pa smo zato i sačuvali bunar koji je dubok 33 metra i u njega svježa voda dolazi s Papuka. Nikada nije presušio - izjavio je Ivan Šalković (60).

Gradonačelnici Josip Nemec i Ivan Roštaš, te općinski načelnici Mirko Rončević, Mirko Mališ i Mato Barukčić ne stoje prekrišenih ruku i traže pomoć županije.

- U utorak ćemo od “Hrvatskih voda” tražiti rješenje. Ako u tome ne uspijemo županija i gradovi će za dvije do tri godine investirati u nove izvore i stanovništvu omogućiti sigurnu opskrbu pitkom vodom - potvrdio je župan Tomislav Tolušić.

Tijekom godine voda bi trebala stići i u Općinu Crnac, koja broji više od 2000 stanovnika, pa je već sada izvjesno da bez funkcioniranja sustava “Slavonske Podravine” i ovo područje neće imati dovoljno vode, čime će magistralni vodovodi postati najskuplji mrtvi kapital pod zemljom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo