Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Politika

Državno odvjetništvo stalo u obranu vukovarskog blogera

        20.10.2009.         1179 pogleda
Državno odvjetništvo stalo u obranu vukovarskog blogera

Državno odvjetništvo RH (DORH) stalo je u obranu vukovarskog novinara i blogera Damira Fintića i pred Vrhovnim sudom podignulo zahtjev za zaštitu zakonitosti jer smatra da su redoviti sudovi presudama protiv njega prekršili kazneni zakon.

Damir Fintić je dvaput novčano kažnjen na temelju kaznene prijave negdašnjega vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla zbog klevete i uvrjede, ali kako nije platio kazne, mora ići u zatvor dvaput po 20 dana. Zbog komentara protiv Štengla, koje su prije četiri i pol godine na njegovu blogu postavili anonimni autori, kažnjen je i s četiri mjeseca zatvora uvjetno. Iako nisu sudjelovali u navedenim postupcima, jer se kazneni progon za klevetu ne poduzima po službenoj dužnosti, već se pokreće privatnom tužbom, u državnom odvjetništvu su se odlučili umiješati nakon napisa u medijima da će Fintić od 27. listopada biti prvi osuđenik koji će zatvorskom kaznom služiti kaznu zbog klevete počinjene na internetu te da takav slučaj nije zabilježen u europskim zemljama.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je stoga pribavilo sudski spis i "centrali" u Zagrebu predložilo podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćne presude jer je njome, po ocjeni vukovarskog odvjetništva, povrijeđen kazneni zakon. U DORH-u su utvrdili da je prijedlog osnovan pa su pred Vrhovnim sudom podignuli takav zahtjev te predložili da se do odluke o njemu odgodi izvršenje navedene presude.

U DORH-u kažu kako iz navedene sudske odluke proizlazi da je osuđenik kazneno djelo počinio 2005. dok je vrijedio kazneni zakon za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do godine dana. No izmjenama zakona iz 2006. za navedeno kazneno djelo propisana je samo novčana kazna te je određeno da se u slučaju neplaćanja kazne sudskom odlukom kaznu prisilno naplaćuje porezna uprava. Ako se novčana kazna ni tako ne uspije naplatiti, sud će ju zamijeniti radom za opće dobro na slobodi, tako da će jedan dnevni dohodak zamijeniti jednim danom takva rada, uz dodatak da takav rad ne može biti dulji od 60 dana.

Stoga u DORH-u zaključuju da je na Fintićevu štetu povrijeđen kazneni zakon jer su primijenjene odredbe koje se ne mogu primijeniti, a odlukom o zatvorskoj kazni sud je prekoračio zakonsku ovlast.Zahtjev za zaštitu zakonitosti izvanredni je pravni lijek protiv pravomoćnih presuda koji stoji na raspolaganju glavnom državnom odvjetniku, a može se podignuti protiv sudskih odluka donesenih u postupku kojima se krše temeljna ljudska prava i slobode zajamčene ustavom, međunarodnim pravom ili zakonom. Utvrdi li vrhovni sud da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan, može preinačiti pravomoćnu odluku ili ju ukinuti u cijelosti ili djelomično.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

xxll
20.10.2009. 8:28
Postavlja se pitanje da li je Hrvatska danas demokratska država?????

Hrvatska se srozava na nivo Sjeverne Koreje!
"Ne smijemo dopustiti da Hrvatska postane zemlja poput Kine, Irana i Sjeverne Koreje u kojoj će se zbog interneta i slobode izražavanja ići u zatvor", rekao je šef HND-a.

Zdenko Duka smatra da će se odlaskom Vukovarskog blogera Damira Fintića u zatvor, što će se dogoditi za manje od 10 dana, Hrvatska vratiti u mrak 90-ih, kad su se astronomskim tužbama pokušavali ušutkati nepoćudni mediji

Potraživali 250.000 kuna i financijski ga `iscijedili`
Fintićev je GRIJEH što je na njegovoj stranici koja je 2002. godine osmišljena kako bi okupljala Vukovarce razasute po svijetu, ANONIMNI bloger napisao komentar u kojemu "ŽALI" što Štengl neće više biti gradonačelnik jer je Vukovarce "uveseljavao javnim šovinizmom, nacionalizmom, seksizmom, rasizmom, ksenofobijom, pljuvanjem, podcjenjivanjem, otkazima s posla, izbacivanjem iz stanova..." Nisu ga štedjeli ni na forumu gdje su mu spomenuli suprugu.

Gradonačelnik suzdržan
"Fintić je žrtva NEODGOVRNIH blogera koji su ostavljali komentare na njegovoj stranici. Zašto se NISU JAVILI kada je POKRENUT sudski POSTUPAK protiv njega? To je kukavičko ponašanje"!!!!!!
jA BI ISTO POSTAVIO I PITANJE MORALA MORALA BIVŠEGA GRADONAČELNIKA ŠTENGLA KOJI NE ODUSTAJE U KORIST OSUĐENOGA BLOGERA. ZAR MU ŽIVOT OVISI O 100 000 KUNA?????


Još iz kategorije Politika