Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Crna kronika

Država u problemima: Kamo s duhanom?

  dnevnik.hr           10.03.2015.         4493 pogleda
Država u problemima: Kamo s duhanom?

2015. je godina šverca duhana. Prava eksplozija dogodila se već na početku godine. Carina je u prva tri mjeseca zaplijenila količine koje se inače zaplijene u godinu dana. Razlog velikog šverca je golema razlika u cijeni na crnom tržištu i u trgovinama. Razlike su i do deset puta piše dnevnik.hr.

U posebnim kutijama. Složeni listovi. U njima je spremljeno 7 i pol tona duhana. Zaplijenila je to mobilna jedinica carine zajedno s policijom. Duhan je bio skriven u nekoliko kuća u zagrebačkoj Dubravi, zajedno s kompletnom opremom za rezanje i preprodavanje.

Na crnom tržištu vrijedio bi dva milijuna kuna.

'Za pretpostaviti je da je domaći duhan, sa područje Virovitice. Kada je riječ o kvaliteti, kvaliteta je izuzetno visoke kakvoće', rekao je za Dnevnik Nove TV Predrag Juratovac, viši inspektor u službi za mobilne jedinice Carina.

Policija u zagrebačkoj Dubravi zaplijenila čak 8 tona duhana

U posljednja tri mjeseca carina je zaplijenila 22 tone duhana, što je gotovo isto kao cijele prošle godine.  Tržišna cijena bila bi oko 6 milijuna kuna.

Ako se uzme u obzir da u jednu cigaretu ide gram duhana, znači da se od ove 22 tone može napraviti 22 milijuna cigareta.

'Možemo znati i vidjeti i ocijeniti kolika je važnost da se riješi ova zapljena odnosno sav ovaj duhan koji se momentalno nalazi u našim skladištima', kaže ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar.

Krijumčari se na sve moguće načine

Duhan se krijumčari na sve moguće načine. 70 posto s hrvatskih polja, i to iz Virovitice i Slatine, ali zbog porasta cijena na hrvatskom ilegalnom tržištu - situacija se mijenja.

'Primijećen je porast krijumčarenja duhana iz susjednih trećih zemlja,a posebno iz Bosne i Hercegovine koja je tradicionalno poznata po uzgoju duhana', kaže Juratovac.

U Zadru pronađeno devet tona ilegalnog duhana

 Povećane trošarine, blage kazne preprodavačima i liberalan zakon o duhanu - u Carini vide ključnim problemima. Sve dok se to ne riješi, šverca duhanom bit će i dalje.

Zašto se čuva sve?

U skladištu gdje carina čuva zaplijenjeni duhan bila je reporterka Nove TV Ivana Ivanda. Odgovorila je na pitanje gdje će se s obzirom na ovako velike zapljene duhan čuvati:

'Za sad se čuva u jednom od hangara kojima raspolaže carina. Tamo su brojne kutije, a u najviše njih je duhan. Samo jedna kutija teži više od sto kilograma. Naravno, treba se posebno paziti kod skladištenja i čuvanja duhana. On je vrijedan više od dva milijuna kuna pa je sve pod posebnim nadzorom. Svaki od listova duhana je dokaz do potencijalnog početka suđenja.'

Sisak: Zaplijenjene gotovo dvije tone duhana i 1001 šteka cigareta

A zašto se mora čuvati sve, zašto ne samo dio. Ovako će državna skladišta samo biti zatrpana duhanom.

'Nejasna je malo procedura, pogotovo ako se uzmu iskustva zemalja EU, ali i susjednih zemalja. Jer dokaz je s jedne strane dokaz i nema potrebe, kažu neki stručnjaci, da se sve gomila na jednom mjestu.

Carina je zatrpana kutijama pa mnogi predlažu da bi bilo bolje da se dio od zapljenje od 20 tona da u prodaju kako duhan ne bi propao. Naravno, pod kontoliranim uvjetima, licenciranim agencijama. Na taj način bi i taj duhan na neki način 'preživio' jer dok dođe do pravomoćne presude prođe tri, četiri čak i pet godina. Na kraju krajeva to sve onda i košta porezne obveznike koji na kraju moraju platiti njegovo uništenje.'

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

karlo01
10.3.2015. 18:51
Inače, stvari vam s duhanom stoje ovako – cijena kile suhog duhana za uzgajivača je oko 12 kuna, a država na tu kilu duhana uzima 450 kuna trošarine, bez PDV-a i ostalih nameta. Znači, 40-ak puta više.


Još iz kategorije Crna kronika