Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Županija

Država traži da vratim 400 kuna, a ne da mi mojih 4400 eura

  Dragutin Šantoši/Večernji list           23.09.2010.         2669 pogleda
Država traži da vratim 400 kuna, a ne da mi mojih 4400 eura

Da nije ozljeda iz Domovinskog rata i bolesti, Antun Jager (43) i danas bi živio od svoga rada, a ne od ratne invalidske mirovine koja mu je, nakon ratnog puta od 1991. do 2002. godine, do kada je nosio odoru, tek proljetos donijela mjesečni iznos od 3900 kuna.

Astronomska kamata

Do posljednjeg trena Jager nije želio ratnu mirovinu. Nakon što se "skinuo", kao razvojačeni branitelj jedva je nalazio posla, pa je njegova obitelj skromno živjela od dnevnica i jedva spajala kraj s krajem. Ni mirovina mu nije donijela olakšanje. Gotovo polovicu svaki mjesec izdvaja za plaćanje kredita za kućicu koju je, zajedno sa suprugom, u selu Cabuni nedaleko od Virovitice izgradio vlastitim rukama.

– Po rješenju ministarstva, mirovina mi je trebala iznositi 4500 kuna, ali taj iznos nikada nisam primio jer mi je, kao i drugim braniteljima, premijerka Kosor, umanjila primanja za 600 kuna – žali se Jager, pokazujući brojna priznanja i odličja kojima ga je hrvatska država nagradila za doprinos u oslobađanju domovine.

Od te iste države Jager nije dobio stan, jer, prema njegovim tvrdnjama, u Virovitici postoje samo veliki stanovi, za koje ne zadovoljava propisane uvjete.

No, zato mu je početkom rujna od Općinskog državnog odvjetništva u Virovitici, koje zastupa Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, stigao zahtjev za mirno rješavanje spora zbog njegovog duga državi u iznosu od 397,80 kuna, uvećanog za zakonsku kamatu po stopi od 14 posto, počevši od 5. svibnja ove godine.

Lažne ne diraju

Kao priznatom ratnom vojnom invalidu 8. skupine, sa 40 posto oštećenja organizma, država mu je sredinom prosinca ukinula isplatu 100 kuna posebnog mjesečnog dodatka, ali mu je taj dodatak isplaćivala još nekoliko mjeseci. Branitelj tvrdi kako do toga nije došlo njegovom krivnjom.

– U svibnju sam pozvan da vratim dug, a u rujnu mi je rečeno da za taj dug moram platiti i 200 kuna kamata! Proganjaju me kao da sam kakav lopov, a lažne invalide, kojih je samo u mome selu dvadesetak, nitko ne dira. Kada tražim isplatu 4400 eura braniteljskih dionica, kažu mi da donesem potvrdu da imam karcinom, pa ću biti u prioritetu – ogorčen je Jager.

Kazao je da će dug platiti kada država njemu isplati novac na koji ima pravo.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

donat
26.9.2010. 18:13
i predlažem da građani između sebe brzo otkriju ko krade bicikle jer su svi sumnjivi redom i neka brzo otkriju te kradljivce je u suprotnom su svi lopovi ,policiju naravno ukinut jr če lažnjake vatati sami branitelji ,a ostali kriminal građani sami .......
donat
26.9.2010. 18:08
smanjili mirovine ,uplašili ih ,,koje vi budalaštine treskate ,a naj jača stvar u prepoznavanju lažnog je da imaju nabolje papire ili do nedavno što veća mirovina veći lažnjak koji ste vi bolesnici ,..iako je 98 % invalida u mirovini ispravno i ponosno nosi svoje ozljede oboljenja i ranjavanje vi se našli da ih omalovažavate ,pljujete sram vas i stid bilo ...
ivan2
25.9.2010. 22:58
I ptice znaju da mnoge stvari ne štimaju , zapravo mnogi građani su zakinuti za osnovna prava koja su Ustavom države garantirana pa se krše i to ih najčešće isti koji se moraju brinuti o njihovim provedbama .Selektivna primjena zakona i prava građana dovela su do ovog jada i nezadovoljstva pa što dalje?
anakonda
25.9.2010. 20:32
sve 5, tako su ih uplašili s objavljenim registrom i smanjili im mirovine za 10 %. sve je prošlo bez "pobune branitelja"?
mikesh
25.9.2010. 14:29
nemojte gubiti vrijeme i energiju za prijavljivanje lažnih branitelj - invalida, jer isti imaju bar 3 puta bolje papire od ijednog pravog. Tu priču može samo država riješiti, ali njoj nije u cilju jer su to glasači koji se lako poplaše u vrijeme izbora i glasaju za "zna se" i tako godinama "idemo dalje"
anakonda
25.9.2010. 8:48
sve je to lijepo, ali da li je normalno da branitelji između sebe proglašavaju lažne branitelje? zar nije normalno da to rade institucije ove države?
zašto se prvo ne objavi legalno registar branitelja?
upravo se za to trebaju boriti "pravi" barnitelji!
PRAVEDNIK
24.9.2010. 18:27
...S velikim poštovanjem Prijatelju(JAGERU...a i **IZVOR**).....Ali u Ime Časti Svih Nas.......!!!!!!!!
__hajde da Objavimo Ja i Ti Barem Za Sada(vidjet češ da nismo SAMI_Kao i 90._vjeruj bez borbe iz Srca I Duše.....Nema_POBJEDE..???!!!)

----samo po 5 (PET_LAŽNJAKA...Iz_Sela_Mjesta...i slično)_**Normalno Samo_INICIJALE_IMENA.....
--a ujedno pozivam i OSTALE...Poštene i ČASNE da Isto......UČINEEEEEEEE....!!!!!!!!!!!!!!

--- onda ce *izvor*.....Se Povuči__Bojim...Seeee..!!!!!?????######
izvor
24.9.2010. 12:49
ajde jageru sada reci koji su, istinu napolje nek nadležni ispitaju od boška buhe iz virovitice,suhopolja itd.. tatinih sinova itd...pa nadalje i od onih koji nisu bili u ratu ni jedan dan a upisani u registar imaju mirovine pa udaraju po državi iz objesti neka vrate državi privilegije ,stanove,dionice ,mirovine samo se bojim tresla se brda rodio se miš
guru3977
24.9.2010. 10:54
"a lažne invalide, kojih je samo u mome selu dvadesetak, "
samo u cabuni dvadesetak???????


Još iz kategorije Županija