Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Gospodarstvo

Drvoprerađivači će stipendirati učenike za zanimanje drvodjeljski tehničar

  hgk           04.04.2019.         1982 pogleda
Drvoprerađivači će stipendirati učenike za zanimanje drvodjeljski tehničar

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, 3. travnja, pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Damira Kelave održana je 18. sjednica Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije.

Sjednici su, osim predstavnika županijskih tvrtki drvno-prerađivačke industrije, prisustvovali i ravnatelj Tehničke škole Virovitica Ivan Kućan, sa suradnicima i Željka Brozović iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije.

Teme sjednice su bile: upis učenika u prvi razred srednje škole, za zanimanje drvodjeljski tehničar dizajner, u školskoj godini 2019./2020., stipendiranje učenika i njihovo zapošljavanje po završetku školovanja, te aktualno stanje u drvno-prerađivačkoj industriji Virovitičko-podravske županije.

Konstatirano je da na tržištu rada na području Virovitičko-podravske županije nema adekvatno raspoložive radne snage potrebne tvrtkama drvno-prerađivačke industrije, a ni starosna struktura zaposlenih nije optimalna.

 

Ravnatelj Tehničke škole Virovitica Ivan Kućan upoznao je prisutne s potrebom upisa učenika u prvi razred srednje škole, za zanimanje drvodjeljski tehničar dizajner, u školskoj godini 2019./2020.

 

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi članovi Strukovne grupe, jednoglasno je zaključeno da će prisutni predstavnici tvrtki stipendirati učenike jednog razrednog odjeljenja, za zanimanje drvodjeljski tehničar dizajner, u iznosu od 500,00 kn mjesečno po učeniku, uz dodatno nagrađivanje, ovisno o uspjehu učenika.

Po završetku školovanja, svi učenici, stipendisti, dobit će zaposlenje u tvrtkama drvno-prerađivačke industrije Virovitičko-podravske županije.

Na području Virovitičko-podravske županije, u 2017. godini, tvrtke iz djelatnosti drvno-prerađivačke industrije ostvarile su ukupan prihod u iznosu od 800,3 mil. kn, odnosno 18,84% ukupnog prihoda Virovitičko-podravske županije.

U djelatnosti drvno-prerađivačke industrije, u 2017. godini bilo je registriranih 49 gospodarskih subjekata, odnosno 4,61% ukupnog broja gospodarskih subjekata, od čega je 16 gospodarskih subjekata u proizvodnji namještaja, a 33 u ostaloj drvno-prerađivačkoj industriji.

U drvno-prerađivačkoj industriji Virovitičko-podravske županije, u 2017. godini, bilo je 1.766 zaposlenih ili 12,72% ukupno zaposlenih u gospodarskim subjektima na području županije, među kojima je 1.085 ili 61,44% zaposlenih u proizvodnji namještaja, a 681 ili 38,56% zaposlenih u ostaloj drvno-prerađivačkoj industriji.

Nakon rasprave svih prisutnih članova Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije istaknuto je da se izvozno orijentirane tvrtke u drvno-prerađivačkoj industriji moraju prilagoditi potrebama ino-tržišta, investirati u tehnologiju i proizvoditi proizvode koji se

traže na tržištu i koji donose dobit, što će se pozitivno odraziti na poslovanje i daljnji razvoj tvrtke, povećanje plaća, te generirati niz drugih pozitivnih efekata.

Predlaže se da se o sastancima predstavnika Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK i resornih ministarstava prosljeđuje informacija i članovima Strukovnih grupa drvno-prerađivačke industrije u županijama, kako bi se iznalaženjem optimalnih rješenja, povećala proizvodnja, zadržala konkurentnost, te stvorili povoljni uvjeti za investiranje i nova zapošljavanja.

Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura dao je informaciju o 24. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, održanom u Virovitici, 15. – 17. ožujka 2019. godine i aktivnostima koje je HGK – Županijska komora Virovitica odradila u sklopu sajma.

 

 

                                                                                                                                            

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.