Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura
  Krunoslav Kovač           30.09.2023.         4932 pogleda
Drvo

Već 30. nastavak bloga O dizajnu. Prvi je objavljen 13. siječnja 2021. godine. Ovaj nastavak posvećujemo drvu, primarnom elementu našeg interesa u produkt dizajnu i arhitekturi. Drvo je najstariji i najrasprostranjeniji građevinski materijal koji poznajemo, drevna kulturna baština je koja je stoljećima oblikovala način života. Malo je drugih resursa koji su ekološki prihvatljivi i tako globalno dostupni. Naime, drvo se može višekratno reciklirati i obnoviti. Ako se dobiva iz održivih šuma (FSC) smanjuje se ugljični otisak te potiče svijest industrijske proizvodnje za zeleni okoliš. U interpretaciji arhitekata i dizajnera, drvo postaje beskonačan potencijal u kreativnom izričaju i tehnološkim inovacijama. U novom blogu O dizajnu obraditi ćemo nekoliko inovativnih interijera, različitih prema namjeni i prostornoj veličini, u kojima prevladavaju dizajnerska i tehnološka dostignuća realizirana u drvu. Obilježja navedenih interijera su minimalizam, prirodni materijali, neutralni tonovi te ugoda topline boravka i rada u istima. Realizacije su iz 2022. i 2023. godine.

Sponzor serijala o dizajnu i arhitekturi je Ie-centar.

 

Jonas Ijburg, stambeni kompleks u Amsterdamu, Nizozemska

Projektanti: Orange Architects, Amsterdam

Inspiracija arhitektima i dizajnerima ovog velebnog stambenog kompleksa je priča o Joni i kitu. Zajedničke prostore povezuje moćni drveni kostur rešetkastih lameliranih nosača inspiriran tradicionalnom tehnikom brodogradnje. Velika višekatna konstrukcija u šupljinama, tj. otvorima stvara odvojene stambene prostore što interijer projekta čini posebnim, intimnim.

Drvo
Drvo

 

 

EDGE Suedkreuz, poslovna građevina, Berlin, Njemačka

Projektanti: Tchobau Voss Architekten, Berlin

Arhitekte i dizajnere za najveću hibridnu građevinu u Njemačkoj inspirirali su šuma, drvo, kora drveta i lišće. U atriju visine 25 metara buja arhitektonska šuma. Četiri stupa u obliku drveta rastu do staklenog stropa, dok njihova lamelirana struktura dočarava koru smrekovog drveta. Lagani stakleni krov nosi tanka rešetkasta drvena konstrukcija, a nizovi drvenih prozora atrija unose dnevnu svijetlost u urede.

Drvo

 

 

Panorama Penthouse, stambena građevina, Nizozemska

Projektanti: Bureau Fraai, Amsterdam

Specifičnost Panorama Penthousa je u inovativnoj tlocrtnoj shemi, formiranje soba unutar sobe od mobilnih hrastovih elemenata, panela. Ugodna čistoća skandinavskih interijera i minimalistički detalji čine ovaj interijer ugodnim za cjelodnevni boravak.

Drvo
Drvo

 

Prime Seafood Palace, restoran, Toronto, Kanada

Projektanti: Omar Gandhi Architects, Toronto

Koncept obnove restorana u centru Toronta jest povezati ekološki proizvedene autohtone namirnice s minimalističkim dizajnom u kojemu prevladavaju drvo i prirodno svijetlo. Restoran je od zadovoljnih korisnika dobio ime drvna katedrala.

Drvo
Drvo

 

Shor House, individualna stambena kuća, Mayne Island, Kanada

Projektanti: Measured Architecture Inc. Montreal

Odličan primjer obnove stare kuće i staje te produljenja životnog ciklusa drva. Stare građevine su rastavljene i prenamijenjene u suvremene stambene zone. Gruba vanjska desetljećima patinirana drvena obloga sada je odlično ukomponirana u interijer, obloge zidova i stropova. Umjesto da stare građevine završe na odlagalištu, arhitekti su im udahnuli novi život.

Drvo
Drvo

 

YNS, dječji vrtić, Niigata, Japan

Projektanti: Takeru Shoji Atchitects Ltd, Tokyo

Stara japanska poslovica, „potrebno je selo da odgoji dijete“, inspirirala je arhitekte dječjeg vrtića u osmišljavanju koncepta. Fleksibilna i propusna tlocrtna dispozicija oblikuje intimne prostore nalik kolibama za učenje i rekreaciju. U interijeru japanskog stila sveprisutno je autohtono drvo. Suptilno uređeni prostori ne ostavljaju osjećaj praznine, već elegancije i opuštenosti.

Drvo
Drvo

 

Harbour Home, stambena kuća, Hong Kong

Projektanti: LAAB Architects, Hong Kong

Izvanredno osmišljen stan na obali Hong Konga s velikim staklenim oknima odiše toplinom i skladnim kompozicijama drvenih hrastovih obloga tamnih i svijetlih tonova. Čiste linije, prirodni materijali, svijetle prostorije i neutralne boje stvaraju smirujuć i ugodan životni prostor.

Drvo
Drvo

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu