DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

DRVNO-TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA: Drvna industrija je strateška gospodarska grana


  Gospodarstvo           04.06.2019.         1574 pogleda
DRVNO-TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA: Drvna industrija je strateška gospodarska grana
Država treba prepoznati drvnu industriju kao stratešku gospodarsku granu, poručili su danas proizvođači na otvaranju Drvno-tehnološke konferencije koja se po 16. put održava u Opatiji u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera i udruge CROBIOM.  
 
Dodana vrijednost, inovacije i nove tehnologije su u fokusu drvoprerađivačkog i šumarskog sektora što je značajan napredak u odnosu na prethodne godine kada se na skupovima prvenstveno raspravljalo o sirovini i cijenama, kazao je predsjednik Klastera Stjepan Vojinić. Pohvaljena je suradnja s Hrvatskim šumama kao glavnim partnerom jer je ostvareni dijalog urodio Pismom razumijevanja i uvođenjem reda i transparentnosti u raspodjelu sirovine.
 
Središnje i najveće okupljanje drvne industrije i šumarstva u Hrvatskoj i regiji otvoreno je dinamičnim raspravama i komentarima u kojima su kao najvažniji izazovi istaknuti niska razina investicija, odlazak stručnog kadra te klimatske promjene i s tim povezano ozbiljno širenje šumskih štetnika, stoga je ključna suradnja gospodarstva, politike i znanosti kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja.
 
Proizvodi hrvatske drvne industrije prepoznati su u cijelom svijetu i to na najzahtjevnijim tržištima, no to nije slučaj i na domaćoj sceni stoga je važno raditi na imidžu i prepoznatljivosti. Upućen je poziv politici i nadležnim institucijama od kojih sektor očekuje ne samo deklarativne potpore, nego i financijsku i otvaranje novih natječajnih programa.
 
Vrijeme konjunkture hrasta je završeno, naglasio je Elvio Florian iz Florian Grupe. Već prošle godine pojavili su se određeni tržišni poremećaji, što se danas vidi i u smanjenoj potražnji za hrastovim trupcima, a potvrdio je to i Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, koji je kazao da je ove godine i dijelu kupaca bez ugovora omogućena kupnja naše najvrjednije vrste na licitacijama.
 
Hvala vam za sve ljude koje ste zaposlili i kojima isplaćujete plaće, a njih je preko 30.000, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak izrazivši podršku svim drvoprerađivačima te poručio kako su politike dužne slušati gospodarstvenike u kreiranju i provođenju zakona.
 
Proizvodnja energije iz drva dobiva važno mjesto u provođenju zajedničke klimatske politike EU. Predsjednik udruge CROBIOM Davor Zec istaknuo je kako se CROBIOM zalaže za porast upotrebe drveta kao energenta. Biomasa može osigurati sigurnost opskrbe energijom iz obnovljivih izvora, ali i razvoj gospodarstva kroz zapošljavanje na ruralnim područjima, kazao je pomoćnik  ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić te najavio kako ministarstvo intenzivno radi na podzakonskim aktima, što uključuje konzultacije za energetsku strategiju te uvođenje premijskog sustava za obnovljive izvore energije do kraja ove godine.
 
Skup koji će kroz dva dana u Opatiji okupiti preko 250 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja, otvorio je župan Božo Galić kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske. U popodnevnom dijelu programa predviđen je posjet tvornici Ravna u Gorskom kotaru te Upravi šuma Delnice, dok će cjelokupan program biti zaključen u utorak.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
5.6.2019. 15:10
Slično su govorili i prije 10 godina , ali rezultata nema!


Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: