Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Gospodarstvo

Drvna industrija nastavlja s dvoznamenkastim stopama rasta

  vn           03.01.2017.         1509 pogleda
Drvna industrija nastavlja s dvoznamenkastim stopama rasta

Državni zavod za statistiku u mjesečnim podacima o kretanju indeksa obujma industrijske proizvodnje za jedanaest mjeseci 2016. objavio je i statističke pokazatelje za sektore prerade drva (C16) i proizvodnje namještaja (C31). Već prva analiza dostupnih podataka pokazuje da drvna industrija nastavlja s dvoznamenkastim stopama rasta, koje su pokrenute još 2012. godine oporavkom od posljedica globalne krize, čime na šumi bazirane industrije zadržavaju poziciju jedne od najuspješnijih nacionalnih industrija. Ohrabrujuće podatke o rastu proizvodnje upotpunjava činjenica da se preko 94 posto svih materijala bazira na domaćim drvnim sirovinama, dok je preko 65 posto sve ostvarene proizvodnje namijenjeno izvozu.

Sezonski i kalendarski prilagođeni indeks za proizvodnju namještaja (C31) je u studenom iznosio 125,4, dok za C16 iznosi 102,8. Izvorni indeksi imaju još veće vrijednosti, odnosno iznose čak 130,8 za namještaj i 107,1 za preradu drva (2010. = indeks 100).

Analizirajući kalendarske stope promjena i uspoređujući pokazatelje s periodom od pred godinu dana, može se uočiti da je prerada drva tijekom VII, IX i X mjeseca prolazila kratkoročni pad statističkih pokazatelja, budući da je zabilježila pad u odnosu na isto razdoblje 2015. od -8,1 do -9,3, dok aktualni podaci iz studenog pokazuju da je stopa rasta u XI mjesecu ponovno pozitivna i da je dosegnula +2,5. Općenito gledajući i uspoređujući kretanja u ova oba povezana sektora, većina analiziranih pokazatelja je pozitivnija upravo kod proizvodnje namještaja. Tako je u XI mjesecu, u usporedbi s XI - 2015., proizvodnja namještaja prema izvornom indeksu obujma porasla za čak 14,1 poena.

Sektorska razina zapošljavanja je u 2016. također pozitivna s tendencijom rasta jer C16 bilježi porast zaposlenih osoba u jedanaest mjeseci ove godine za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je istovremeno indeks zaposlenosti u proizvodnji namještaja porastao na 104,6.

Zalihe su u C16 porasle na 117,4 indeksnih poena, dok su proizvodi na skladištu u sektoru namještaja smanjeni za 6 indeksnih poena, odnosno na 96,9, uspoređujemo li zalihe u studenom ove godine s količinom zaliha tijekom studenog prošle godine.

Prerada drva (3,79 posto) i proizvodnja namještaja (2,36 posto) čine 6,14 posto industrije proizvodnje u RH, odnosno ostvaruju udio od 3,6 posto u BDP RH.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo