Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Drvna industrija mogla bi Hrvatsku izvući iz krize


  Gospodarstvo           glasslavonije.hr           13.05.2015.         1865 pogleda
Drvna industrija mogla bi Hrvatsku izvući iz krize

U vrijeme kada je u Hrvatskoj teško naći uspješnog poduzetnika ili tvrtku koja radi u plusu, donosimo priču o čovjeku i tvrtki koji vjeruju u hrvatski proizvod i čine sve kako bi upravo njime pomogli u zapošljavanju domaćeg stanovništva. Riječ je o Danielu Smiljaniću (40) iz Čačinaca, vlasniku tvrtke Pan Parket, koja je danas najveći proizvođač gotovog parketa u Hrvatskoj i jednog od najkvalitetnijih parketa u Europi.

Pitamo Daniela kako je odlučio voditi, odnosno kupiti tvrtku i ulagati u nju.

- Nakon što sam 1996. godine završio ekonomski studij u Njemačkoj, radio sam u struci i IT branši. Godine 2003. sam kupio nekadašnju tvrtku Slavonija hrast i pokrenuo Pan Parket. Kada sam krenuo s ovom tvrtkom, bilo je 17 zaposlenih, a danas je u njoj 100 zaposlenika i tu ne mislimo stati – počinje Daniel, dodajući da je Pan Parket samo ove godine zaposlio 20 ljudi.

Kako bi išli ukorak s Europom, tvrtka se modernizira i neprestano radi na novim projektima.

- Nabavno tržište je dominantno domaće budući da u strukturi dobavljača prevladavaju hrvatske tvrtke. Sva drvna sirovina nabavlja se od Hrvatskih šuma i lokalnih pilana u obliku piljenica ili namjenskih elemenata. Kako je tvrtka orijentirana na izradu finalnog proizvoda – godišnje oko 350.000 četvornih metara, od čega je izvozu namijenjeno više od 90 posto – ostvaruje pravo na nabavu trupaca po povlaštenim uvjetima, odnosno na prava za sklapanje višegodišnjeg ugovora za kupnju drvne sirovine. Komercijalno gledano, naše prodajno tržište je gotovo zadano s obzirom na strukturu proizvoda – isključivo troslojni, s 3 lamele i fiksnim dužinama izrađeni, gotovi parket. Naše je tržište jedino na područjima koja su taj proizvod već prihvatila. S obzirom na afinitete i preferencije pojedinih tržišta, analizirajući prodaju višeslojnih parketa u svijetu, možemo zaključiti da je Europa glavno tržište. Izvozimo 95 posto naših proizvoda, i to u Njemačku, Švicarsku i Austriju, ali i u Kinu i Argentinu – nastavlja Daniel, u čijoj tvrtki radnici svaki mjesec na vrijeme dobiju plaću, redovite su božićnice, regres. Radnik je, kaže Daniel, uvijek na prvom mjestu.

- Drvna industrija može izvući Hrvatsku iz krize! U to sam potpuno siguran jer drvna industrija konstantno stvara dodatnu vrijednost. Mi evo planiramo novu, iznimno vrijednu investiciju koja će zasigurno donijeti nova zapošljavanja uz uvjet da od Hrvatskih šuma možemo kupiti dodatne količine sirovine. Sirovina, odnosno trupci, prodaju se trgovcima i mešetarima, a oni se itekako mogu iskoristiti u proizvodnji i time pomoći ljudima u ovako kriznim vremenima – zaključio je Daniel Smiljanić, mladi poduzetnik koji vjeruje da Hrvatska ima budućnost samo ako joj se pruži prilika.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: