Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Gospodarstvo

Društvo uspavanih ekonomista traži krivce na sve strane

  Miodrag Šajatović/Lider           21.11.2014.         1517 pogleda
Društvo uspavanih ekonomista traži krivce na sve strane

Nekoliko dana prije Tradicionalnog savjetovanja ekonomista u Opatiji predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, znajući da će odziv publike biti loš, u medijima je kao jednog od krivaca naveo Lider. Razlog? Drugu se godinu termin susreta gradonačelnika i poduzetnika koji organiziramo u suradnji s Udrugom gradova poklopio s njegovim skupom u Opatiji. Još je kao naš krimen spomenuto to što na naš skup u Šibenik dolaze ministri, a na njegovu neće biti nitko iz Vlade.
Shvatili smo to kao dobru neplaćenu promidžbu. Naravno da nismo namjerno poklopili termine dvaju  skupova. Jednostavno, mi kao konkurenciju doživljavamo Dane turizma, na koje ide mnogo gradonačelnika, a ne skup ekonomista u Opatiji. Pa još nije bilo termina u šibenskom Solarisu… Ma glupo mi je to uopće objašnjavati. Izabrali smo dobar termin, okupili 250 sudionika, imali odličan program koji je završio žestokom, ali konstruktivnom raspravom o smanjivanju poreza na dohodak (opširnije o tome u ovom Lideru).

Nismo namjeravali reagirati na Jurčićeve optužbe. Ali kad su i na skupu ekonomista u Opatiji ponovljene slične insinuacije, trebalo se sjetiti da mnogo puta ponovljena neistina u dijelu javnosti postane prihvaćena kao istina.

Društvo s jedva tristo članova Na ovome mjestu neću analizirati sâm koncept skupa u Opatiji,  koji se četvrt stoljeća ne mijenja. A svodi se na to da se ne temelji na kvaliteti onoga što kažu ekonomisti (a uvijek ima dobrih nastupa), nego na tome da prvi dan dođe aktualni premijer koji nešto kaže pa onda drugi dan dođe predsjednik države koji napadne premijerovo izlaganje… Pa kad ti glavni glumci iz nekog razloga izostanu, susret ekonomista uruši se.
Problem nije u opatijskom skupu. Razlog zbog kojega  je u Opatiji svake godine sve manje gledatelja i slušatelja jest u tome kako zapravo djeluje HDE. Naime,  riječ je o, nježno rečeno, društvu uspavanih ekonomista.

Dovoljno je otvoriti HDE-ovu službenu stranicu. Zbunjenost nastaje već pri čitanju Statuta. Doslovno piše: ‘Temeljni su ciljevi Društva okupljanje ekonomskih i ostalih stručnjaka zainteresiranih za unaprjeđenje svih područja ekonomske znanosti.’ Najprije se kaže ‘ciljevi’, dakle množina, a onda u nastavku rečenice samo jedan cilj!? Nekomu se nije dalo obaviti ni osnovnu redakturu Statuta… Jednako kao što pokušaj otvaranja stranice na engleskom jeziku završava isprikom i napomenom ‘vrlo, vrlo skoro’.
Veće je iznenađenje popis članova Hrvatskog društva ekonomista. Poimenični popis otkriva da društvo ima jedva tristotinjak pojedinačnih članova i šezdesetak tvrtki u članstvu. Ako uzmemo da bi u Hrvatskoj moglo biti pedeset tisuća živih diplomiranih ekonomista (a to je debelo podcjenjivanje mogućeg broja), brojka od tristo članova, blago rečeno, razočarava. Ali dopuštam da cilj aktualnog vodstva i nije omasovljenje članstva…

Uspavan im je i web Hajdemo dalje. U Statutu Društva piše da je jedan od zadataka ‘održavanje javnih predavanja, okruglih stolova i tribina’. Moram priznati da se ne sjećam nijednoga takvog skupa u proteklih godinu dana (a i dulje). Bojim se da, osim što se probude jedanput na godinu u Opatiji, kolege iz HDE-ova vodstva tijekom godine imaju unosnijih poslova od rada u Društvu.
Hajdemo još dalje. Evo, prošlo je gotovo tjedan dana od završetka opatijskog savjetovanja. A na HDE-ovim  stranicama  još stoji poziv za taj skup. Ni jedne jedine riječi o tome što se u Opatiji zbivalo. Zar je i za to kriv netko drugi?

I još malo dalje. Čini se da je jedina kontinuirana aktivnost Društva izdavanje nekad uglednog časopisa Ekonomski pregled. Ali u posljednjem izdanju nije objavljen nijedan izvorni znanstveni članak.
Sve u svemu, dugogodišnje, velikim dijelom isto vodstvo ‘društva uspavanih ekonomista’ trebalo bi se posvetiti ozbiljnijem radu. Ili odstupiti i pružiti priliku mlađim ekonomistima ne bi li oni uspjeli probuditi društvo. Mislim, nemam ništa protiv da skupina građana sa svojom udrugom radi što hoće, ali institucija Hrvatskog društva ekonomista morala bi stalno biti aktivan sudionik promišljanja ekonomskih rješenja za Hrvatsku. Samo, to traži da zagriju stolac.

I da se vratimo na poklapanje Liderova skupa i skupa u Opatiji. Ne znam koliko bi Jurčiću i ostalima pomoglo da im oslobodimo termin od bilo kakve konkurencije. Koga bi onda krivili za polupraznu, nekad dupkom punu, dvoranu u Opatiji?

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mirovnjak1
22.11.2014. 18:45
Sa Jurčićeve desne strane sjedi profesor povijesti koji u životu nije niti jednog dana morao razmišljati je li taj dan zaradio i za svoju plaću a kamoli za plaće stotine svoji uposlenika.
Zar ova slika ne govori više od tisuće riječi?
E moj Ljubo!!!!!!!!!!!!


Još iz kategorije Gospodarstvo