Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Zdravlje

Društvo multiple skleroze u aktivno u informiranju bolesnika o „bolesti sa tisuću lica“

  Marija Lovrenc/Večernji list           10.08.2010.         3657 pogleda
Društvo multiple skleroze u aktivno u informiranju bolesnika o „bolesti sa tisuću lica“

Multipla skleroza ili „bolest sa tisuću" lica, autoimuna bolest živčanog sustava koja napada cijeli organizam, Virovitičanina Dejana Đukića (37) zatekla je prije tri godine. - Počele su mi trnuti šaka i noga kad bih dugo stajao ili vozio. Umor, stres, mislio sam. Prođe za tjedan dana, pa se za mjesec dana vrati u gorem izdanju. Bio sam kod liječnika, no bolest se zbog simptoma koji su slični drugim bolestima nekako provlačila kroz dijagnoze. Tek sam u proljeće ove godine, nakon tri jednostavna pregleda u Dubravi, saznao što mi je - govori nam Dejan. Danas hoda sa jednom štakom i ne može sjediti ni ležati duže od par sati. Ponekad teže govori zbog blokada koje ima a zbog drhtanja ruku ne može držati ni olovku. Budućnost u kolicima, mu je, kaže, realnost o kojoj mora razmišljati. Ne pomaže više ni to što je uz podršku supruge Davorke već promijenio režim prehrane, uveo tjelovježbu, prošao brojne fizikalne terapije i trenutno u okviru studije na Rebru koristi lijek Copaxon koji bi trebao spriječiti naglo širenje ove neizlječive bolesti. 

- Da su mi ranije otkrili od čega bolujem, možda bi mi budućnost bila svjetlija. Ovako, može ostati na ovoj fazi, a mogu i za tri mjeseca završiti nepokretan - razmišlja Dejan, koji kaže kako mu je u dvogodišnjoj potrazi za dijagnozom najteže bilo doći do informacija. - One su mi bile jednako važne kao i lijekovi i terapije. No od liječnika nisam mogao dobiti prave odgovore, a neki nisu imali ni vremena za priču o bolesti, pa sam se snalazio sam - sjeća se Dejan. Što se ranije počne sa liječenjem, veće su šanse da se bolest uspori u jednoj od faza u kojima djeluje, poručuje Dejan koji danas sudjeluje u radu županijskog Društva oboljelih od multiple skleroze, a kojemu je jedan od ciljeva upravo informiranje oboljelih o najbržem dobivanju prave pomoći, bez nepotrebnih pretraga i lutanja po bolničkim ambulantama. 

- Mnogi oboljeli ne znaju gdje i kako potražiti pomoć i informacije te na koje povlastice po zakonu imaju pravo - kaže Sandra Štengl, predsjednica Društva koje i putem web stranice i foruma pomaže oboljelima u pronalaženju osnovnih odgovora na njima životno važna pitanja. - Aktivni smo, zasad imamo četrdesetak članova i naš rad su prepoznali sponzori i županija, kojoj smo zahvalni - kaže tajnik Drago Vuković.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
10.8.2010. 14:29
šteta (kao i svakog drugog bolesnog) čovjeka, znamo ga svi kao jedno vrijeme djelatnika trgovine mobitela na tržnice - život je nažalost lutrija, nikada ne znaš koja te boleština može iznenaditi - s tom činjenicom moramo svi živjeti - nadam se da ovaj mladi čovjek neće baš tako brzo završiti u kolicima - nedaj se!


Još iz kategorije Zdravlje