Plenković: Kada je HDZ jedinstven - tada i pobjeđuje na izborima
Klinici za infektivne bolesti dodatnih tri milijuna kuna za sprječavanje koronavirusa
HND o koronavirusu: Nepotrebno širenje straha u medijima
Analitičari: Inauguracija primjerena, govor uravnotežen i s poznatim stavovima
Miljenić: Inauguracija prošla dostojanstveno i svečano, primjereno zemlji i funkciji predsjednika
Milanović: Ne kanim biti korektivni nego konstruktivni faktor
Sabor u srijedu o popisu stanovništva

  Dossier Palm

Dražen Kurečić na Gradskom vijeću: Sudeći po slučaju Virovitice pronevjera javnog novca moguća je na svim razinama da mi to ne znamo, a kako se čini nikada nećemo niti saznati

  vn           18.06.2019.         3775 pogleda
Dražen Kurečić na Gradskom vijeću: Sudeći po slučaju Virovitice pronevjera javnog novca moguća je na svim razinama da mi to ne znamo, a kako se čini nikada nećemo niti saznati

Iako će određeni dio javnosti biti razočaran pitanjima koje ću postaviti u ime kluba vijećnika, moram vas upozoriti da su gradski vijećnici ograničeni pitanjima koja se odnose isključivo na djelokrug rada Grada Virovitice, gradonačelnika, gradskog vijeća i pravnih osoba kojima je grad osnivač ili vlasnik. Kao prvo osvrnuti ću se na ovu – redovnu sjednicu gradskog vijeća.

Mi iz oporbe smatramo da je bilo nužno da gradonačelnik i predsjednica gradskog vijeća sazovu izvanrednu sjednicu odmah po saznanju da je gradski novac pronevjeren.

Prošle godine smo imali dvije izvanredne sjednice kada je trebalo donijeti određene odluke u određenim rokovima, a valjda su saznanja o pronevjeri gradskih novaca interes građana Virovitice i predstavničkog tijela koje ih zastupa.

Na pripremljena pitanja HDZ-ovog kluba čuli smi o pripremljene odgovore gradonačelnika. Možemo im vjerovati ili ne moramo, tim više što su informacije u ova dva tjedna kontradiktorne, a i nekoliko su se puta mijenjale i dopunjavale.

Što je zapravo najveći problem? Najveći problem je transparentnost rada gradonačelnika, gdje smo mi kao vijećnici uskraćeni za točne odgovore.

Tako i u ovome slučaju pronevjere novca iz gradskog proračuna postavlja se pitanje transparentnosti poslovanja.

Projekti koji se provode u Gradu napumpali su proračun na ogromnih 286 milijuna kuna u 2019. godini.

Samo da podsjetimo, od toga je 119 milijuna pomoći iz inozemstva ili subjekata unutar općeg proračuna, a 78 milijuna je zaduženje kod financijskih institucija. Izvorna sredstva proračuna su svega oko 89 milijuna kuna.

Prvi korak u transparentnosti rada bio bi kada bi javnost imala informacije o radu od prvog koraka, a to znači od ideje za pojedini projekt, pa do konkretnih koraka u pripremi i izračunu troškova te projektnih predradnji.

Iz svega toga javnost je nažalost isključena, gradska uprava nas upoznaje s projektima kada su oni već u fazi idejnog riješenja i troškovnika, te se samo formalizira već pripremljen projekt kroz javnu raspravu i ostale korake koji procedura zahtijeva.

Za veliki broj projekata u toj fazi više nema mogućnosti da se posluša glas javnosti. Informacije se taje, a objavljuju se samo one koje idu u korist vladajuće garniture ili već pripremljenog projekta. Na taj način smo kao građani dovedeni u situaciju da prihvatimo provođenje projekta kako ga je zamislila uska grupica ljudi ili se možemo pobuniti protiv cijelog projekta, što je nerazumno.

Vlast na taj način provodi svoju volju i zadovoljava partikularne interese, a predstavlja to kao opći interes. To nije transparentnost rada to se zove manipulacija.

Manipuliranjem informacijama, objavljivanjem samo pozitivnih vijesti, veličanjem pojedinaca i slikanjem stvarnosti kakva ona nije, izbjeglo bi se na način da neovisni mediji prate rad vladajućih, objavljuju sve informacije i za takav posao od interesa javnosti budu plaćeni iz sredstava Grada koja služe za informiranje, a ne za propagandu. To mora biti tako jer je to javni interes.

Ovo je važno reći jer ova mučna situacija u kojoj se svi nalazimo ne bi bila moguća da se radi transparentno.

Na žalost, transparentan rad je nešto što naši vladajući izbjegavaju kao najgoru prijetnju, tada njihova moć ne bi bila toliko presudna, važan bi postao opći interes a sve što rade bilo bi vidljivo javnosti.

Pitanje svih pitanja je: kako je uopće moguće da pojedinac učini takvu pronevjeru a da svi drugi pojma nemaju, a ako je to moguće, onda naš grad ali i sve druge institucije u RH imaju ogroman problem. To samo znači da je vjerojatno u tIjeku opća pronevjera javnih novaca na svim razinama, a mi to ne znamo, a kako se čini nikada nećemo niti saznati.

Pitanje, koliko je novaca građana Virovitice pronevjereno, od kada traju pronevjere, da li je u tome sudjelovala samo jedna osoba ili više osoba, i na koliko je računa vršena isplata pronevjerenog novca?

Kako je moguće da pronevjerene milijunske iznose tijekom svih tih godina, niti jedna nadređena ili podređena osoba optuženog nije godinama ustanovila?

Koga smatrate odgovornim za ovu situaciju osim optuženog pokojnog g. Palma? Da li smatrate da ste Vi odgovorni gradonačelniče?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Marinko Kukić
19.6.2019. 9:26
Samo kratki podsjetnik za mlađe generacije. 2003 godine gradonačelnik grada Virovitice iz redova SDP- a podnosi ostavku zbog optužbe da je kao instruktor u Auto školi primio mito od 600 kuna. Jedan od žešćih kritičara u traženju odgovornosti gradonačelnika bio je i Ivica Kirin, član HDZ- i budući kandidat i gradonačelnik Virovitice. 2019 godina u virovitičkom proračunu nedostaje 17500000 kuna a odgovornosti nema. Čudni neki kriteriji.


Još iz kategorije Dossier PalmVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.