Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Novinarstvo i mediji

Dražen Kurečić čestitao Dan slobode medija: Novinarstvo je javno dobro, a profesionalni, etični dosljedni i neovisni novinari, vrijednost su svake zajednice

  Dražen Kurečić           03.05.2021.         496 pogleda
Dražen Kurečić čestitao Dan slobode medija: Novinarstvo je javno dobro, a profesionalni, etični dosljedni i neovisni novinari, vrijednost su svake zajednice

Poštovani novinari i članovi medijskih timova,  hvala vam što ste četvrta, kontrolna sastavnica demokratskog sustava vlasti i što ste oni koji najčešće otkrivaju i uporno ukazuju na nepravilnosti, na slabe karike i na zloupotrebe tog sustava. Mi u Virovitici smo posljednjih godina stalno u medijima po upravo takvim, ružnim temama. Zatvaranje šećerane, sumnjive i nerazjašnjene nekretnine bivših dužnosnika i nestanak novca iz proračuna punile su stupce, svi smo ih pratili i svi ih znamo zahvaljujući vama. Postali smo grad slučaj i, nažalost, odličan izvor tema za istraživačke novinare.

Slučaj još uvijek nerazjašnjene smrti mladog pročelnika Siniše Palma te nestanka 17 milijuna kuna iz gradske blagajne obavijen je maglom i zavjetom šutnje. Ipak, još manje bi se znalo da tih dana nije bilo predanosti slobodnih novinara. Ne bi bili poznati sada objavljeni detalji tog šokantnog slučaja jer su službeni izvori cijelu priču jako čvrsto držali daleko od očiju javnosti. Hrabrost i profesionalnost samo jedne novinarke učinila je da je javnost upoznata sa brojnim činjenicama oko slučaja koje svjetla Ivicu Kirina osvjetljavaju kao osobu visoke odgovornosti u cijelom slučaju. Povodom Dana slobode medija odlučili smo organizacijski poduprijeti nekoliko novinarskih predavanja koja će se održati u narednim danima.

Tako želimo skrenuti pažnju na važnost novinarstva u demokratskim odnosima, na razvijanje kritičkog mišljenja te na bilježenje povijesti ma koliko god ona ružna bila. Novinarstvo je dragocjeno, novinarstvo je javno dobro, a profesionalni, etični dosljedni i neovisni novinari, vrijednost su svake zajednice. Danas obilježavamo dan važan upravo za te ljude, ali i za građane kojima služe.

Svim novinarima i članovima novinarskih ekipa koji svakodnevno profesionalno pripremaju i prenose medijske priče kojima informiraju javnost čestitam svjetski Dan slobode medi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji