Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

DRAŽEN CIGLENEČKI Postoji li uopće analiza 'Tolušićevih' fotografija?


  Politika           Dražen Ciglanečki/Novi list           27.01.2019.         1894 pogleda
DRAŽEN CIGLENEČKI Postoji li uopće analiza 'Tolušićevih' fotografija?

Nacional tvrdi da je SOA ustanovila da fotografije s ministrom Tomislavom Tolušićem nisu autentične. Vlada je poručila da ta »perfidna i protuzakonita krivotvorina« predstavlja »krajnje podmukao pokušaj destabilizacije vlasti i pravnog poretka«.

SOA nije još ništa rekla. Ali, ne samo oni, niti jedna državna institucija nije dosad ponudila suvislo obrazloženje zašto je u pitanju fotomontaža.

Premijer Andrej Plenković i drugi HDZ-ovi visoki dužnosnici danima govore da je riječ o nezabilježenom udaru na Hrvatsku, nacionalnoj ugrozi par excellence, a nisu objavili rezultate analize iz koje navodno nedvojbeno proizlazi da je na spornim fotografijama, doduše, Tolušićeva glava, ali na tuđem tijelo.

Naravno da u ovim okolnostima sve više ljudi sumnja da je doista posrijedi falsifikat. Zašto bi se bezrezervno vjerovalo Nacionalovim neslužbenim tumačenjima i ničim potkrijepljenom priopćenju Vlade?

Javnost s pravom očekuje da vlasti, budući da se spominje čak i destabilizacija poretka, iznesu detalje iz kojih je potpuno jasno da nepoznata žena kokain nije šmrkala sjedeći u krilu hrvatskog ministra poljoprivrede. Ali, Plenković i HDZ svejedno ne reagiraju.

Na pamet padaju dva moguća razloga njihovog posvemašnjeg ignoriranja naroda. Prvi je klasičan, Plenković zna da birači HDZ-a glasuju i nikad se ne preispituju, a za nesklone njegovoj stranci nije ga briga.

Jako se malo toga može dogoditi, a da negativno utječe na lojalno biračko tijelo HDZ-a. Zato Plenković uopće ne osjeća potrebu ispričati im na osnovu čega je točno SOA-a s apsolutnom sigurnošću zaključila da je to »perfidna i protuzakonita krivotvorina«.

Ostatak građana, onih sedamdesetak posto koji misle da se Hrvatska kreće u pogrešnom smjeru, ionako nije predmet premijerovog interesa, pa se on stoga nije ni potrudio podastrijeti im konkretne dokaze da su fotografije lažirane. Ovo je za Plenkovića puno povoljnije objašnjenje izostanka službene informacije o obradi fotografija koje je SOA, preko Vlade, dobila od Nacionala.

Drugo je doslovno zastrašujuće, izaziva jezu, ali u sadašnjoj situaciji moramo početi već i o njemu razmišljati. Dakle, možda zapravo i ne postoji vjerodostojna analiza iza koje bi SOA bila spremna stati i preuzeti odgovornost za tvrdnju da su fotografije proizvod montaže.

U tom se slučaju trenutačno u Hrvatskoj odvija dramatično zataškavanje i spašavanje potpredsjednika Vlade i HDZ-a, u čemu sudjeluje praktično cijeli državni aparat, uključujući i pravosuđe.

Daj Bože da to nije istina, da se ovdje radi samo o Plenkovićevom poslovičnom preziru prema javnosti, koji pokazuje i, primjerice, u vezi neuspješne nabave izraelskih borbenih zrakoplova. To bismo već nekako podnijeli, navikli smo. Zlouporaba institucija ovakvih razmjera bila bi, pak, pogubna za hrvatsko društvo.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PolitikaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: