Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poezija

Draga Vranješ Vargović: Meni je ljubav ključ i smisao života

  Sandra Pocrnić Mlakar           05.11.2021.         1967 pogleda
Draga Vranješ Vargović: Meni je ljubav ključ i smisao života

Trenutci samoće u kojima se pronalazi ohrabrenje i utjeha, predvečerja, snjegovi, jeseni i kiše, ali i upornost, nada i vjera u dobro motivi su pjesničkog stvaralaštva Drage Vranješ Vargović, koje je autorica ukoričila u zbirku „Nasmijane suze“. Zbirka obuhvaća poeziju pisanu od mladosti do zrelosti, a u njezinim se stihovima ponekad osjeća tuga, ali nikada razočaranje, da bi se već u sljedećoj pjesmi pronašlo novo nadahnuće i razlog za vedrinu.

Draga Vranješ radila je kao profesorica hrvatskog jezika u Virovitici do umirovljenja, a u svojim je pjesničkim nastupima oko sebe okupljala brojne slavne glumce, pisce i pjesnike. Prijateljevala je s Martinom Sagnerom Dudekom i Ivanom Lackovićem Croatom, koji je ilustrirao njezinu zbirku poezije „Megle“, objavljenu osamdesetih godina.

Danas živi u Zagrebu, dolazi na sastanke Društva Virovitičana i često putuje. I dalje neumorno piše i sudjeluje na festivalima i natječajima. Svoju zbirku poezije „Nasmijane suze“ predstavit će u Gradskoj knjižnici Virovitica u petak u 18 sati.

U povodu predstavljanja u Virovitici, razgovaramo o hrabrosti i poeziji, suradnji sa sinom Karlom Vranješom, koji je ilustrirao njezinu zbirku te o nastupima na Festivalu Podravine i Podravlja, na kojem je prošle godine osvojila Nagradu Drago Britvić.

U zbirci poezije „Nasmijane suze“ primjetna je žilavost i hrabrost u suočavanju sa životnim krizama i nedaćama. U kojem razdoblju je zbirka nastala? Koliko Vam je pisanje pomagalo u kriznim razdobljima?
-
Hrabra sam i uporna, veliki, vječiti borac i optimist. Prihvaćam sve izazove života i nikada ne odustajem. U „Nasmijanim suzama“ je izbor pjesama nastalih kroz dugi vremenski period, točnije od 1973. do danas. Počela sam pisati u osnovnoj školi i pisanje me smirivalo, veselilo, bilo mi najbolje društvo i pišući sam najbolje izražavala svako svoje stanje duha i tijela.

U pogovoru publicist Zlatko Geib primjećuje kako pišete o borbama iz kojih ste izišli kao pobjednica. Osjećate li se kao pobjednica i na čemu ste sve danas zahvalni životu?
-
Gospodin Geib, publicist živi u Americi, ali je prije 23 godine od rođenja živio i radio u Sarajevu na televiziji kao producent. Poznaje me iz vremena kada sam bila dopisnik Oslobođenja. Doživio je strašnu ratnu tragediju Sarajeva kao i mnogi, ostao doslovno bez svega sačuvavši samo goli život, a tamo ostavio svoje najmilije mrtve. Bez obzira na sve, pratio je moj rad. Jesam li pobjednica ili ne? Ne znam, no znam da sam izvojevala sve životne bitke, da pri tome nisam nikoga povrijedila, samo sam se branila. Životu sam zahvalna na svemu što mi je pružio ali i na onome što mi je oduzeo jer sam kroz sve učila, mijenjala se i nastojala uvijek biti boljom.

Romantična ljubav, ljubav prema domovini, majci, djeci… ljubav je čest motiv Vaših pjesama i trajni izvor inspiracije. Zašto ustrajete u pisanju o ljubavi? Osjećate li se usamljeno pišući o ljubavi svijetu koji za ljubav nema vremena?
-
Ustrajem u pisanju o ljubavi zato što je ljubav temelj svega i bez ljubavi život je siv, hladan, oskrnavljen. Njegujem ljubav prema rodnoj, voljenoj Podravini, prema domovini, pozitivnim ljudima no najveću ljubav nosim u srcu i živim za djecu, oca kojeg sam prerano izgubila, za devedesetdvogodišnju majku. Živim sama, ali nisam usamljena. Naprotiv. Svijet oko mene je okrutan, ali ja ga upravo ljubavlju želim uljepšati, promijeniti. Svijet trenutno nema vremena za ljubav, daje prednost materijalnim stvarima... zaboravlja da je bogatstvo duše važnije od banalnih, prizemnih stvari. Ljubav nije samo nekoga intimno, fizički, seksualno konzumirati. Ljubav je vještina koju imaš ili nemaš. Osobno, imam puno ljubavi za život, prirodu, ljude, najmilije i zato sam bogata. Intimnu ljubav se ne može kupiti ni prodati. Ona se dogodi ili ne dogodi. Meni je ljubav ključ i smisao života, ma u kojem obliku bila. Važno ju je osjetiti i živjeti.

Zbirku poezije „Nasmijana suze“ ilustrirao je Vaš sin Karlo Vranješ, koji je kao ilustrator osvojio brojne nagrade. Kakva je bila suradnja sa sinom na zbirci poezije sa sinom, koji je višestruko nagrađivani ilustrator? Jeste li ponosni na Karlove uspjehe?
-
Moj stariji sin Karlo je profesor književnosti i diplomirani bibliotekar. Iznimno je likovno talentiran. Odustao je od upisa na Likovnu akademiju nakon što je u ono vrijeme direktno traženo tadašnjih 10.000 (deset tisuća) njemačkih maraka za upis. Nikada nije prestao slikati, bio je uspješan i to potvrđuju višestruke nagrade u domovini i inozemstvu. Član je američke Bismarck Art and Gallery Association, za čiju skorašnju izložbu upravo priprema slike. Karlo je već prije ilustrirao moje knjige. Zadovoljna sam izuzetno njegovim ilustracijama i suradnjom koja je profesionalna i bez mog uplitanja. Drago mi je i ponosna sam što je moj sin ilustrirao „Nasmijane suze“ baš kao što sam i ponosna na njegov uspjeh i nagrade u Francuskoj i Americi iako mi je žao što nije upisao Likovnu akademiju no nismo željeli na taj traženi, najružniji način.

U knjizi je cijelo jedno poglavlje posvećeno festivalu Podravine i Podravlja i uglazbljenim pjesmama. Što Vas je potaklo da svoje pjesme šaljete na festival i kako je došlo do uglazbljivanja?
-
Festival Podravine i Podravlja u Pitomači ima posebno mjesto u mom životu i srcu. Ove godine održao se 28. po redu. Nije to mala brojka i svaka čast organizatorima koji su uspjeli sačuvati festival u nimalo lakim vremenima. Davno sam bila u prosudbenoj komisiji za tekstove, a osnivač festivala dr. Marijan Jergović još tada mi je govorio da se javim na natječaj. Nisam se odlučila jer pisati za note je drugačije. Prije desetak godina Renata Holi me zamolila da joj napišem pjesmu. Bila je moja učenica, nisam mogla odbiti. Napisala sam „Pri svakoj pomisli na te“, Renata je snimila CD, ali bila je zauzeta i na festivalu je pjevala Vlatka Kopić Tena. Od tada redovito pišem za festival. Poticaj mi je svakako i Nagrada Drago Britvić za tekst „Zlatni snovi“. Procedura je da se tekst šalje na natječaj, a ako prođe, komisija određuje izvođača i autora glazbe i aranžmana, a može i autor teksta sugerirati po osobnoj želji.

Na kraju su pjesme koje ste posvetili svojoj djeci Karlu, Ivi i Filipu. Kako djeca doživljavaju majku pjesnikinju? Karlo je slika, a čime se bave Iva i Filip? Piše li pjesme netko od njih?
-
Svojoj sam djeci od najranijeg djetinjstva pričala priče, pisala pjesme i mnoge se nalaze u Pužodromu koji je doživio dva izdanja. Odrastali su okruženi knjigama. Danas im je drago, veseli ih što još uvijek stvaram i ne čamim samo pred televizorom, bezvoljna, depresivna, gledajući sapunice, politiku i priloge o koroni... Kritični su, ponekad možda previše analiziraju, ispituju što je pjesnik htio reći i kome...ha ha ha. Brzo to rješimo. Kao što već rekoh, Karlo je profesor književnosti i bibliotekar, radi u školi,a hobi mu je likovni izričaj. Filip je završio kineziološki fakultet koji traje pet godina, od toga je dio studirao kao stipendist u Belgiji. Zavolio je brodove i more, položio sve moguće ispite za skipera u RH i u Londonu, radi na Jadranu i na Karibima kamo se opet sprema nakon uspješne sezone kod nas. Voli u slobodno vrijeme otići u kazalište i redovit je posjetitelj Gavelle i HNK. Iva je profesorica engleskog jezika i profesor pedagogije i radi u struci. Piše pjesme i amaterski ponekad crta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poezija