Banner
U Slavonskom Brodu prva hrvatska samoposlužna punionica prirodnog plina
Petrov: Od ulaska u EU više iseljenih nego za 45 godina komunizma
Plenković: Idućeg tjedna u četvrtak i petak nastava online
Mrak Taritaš poručila premijeru: Dajte konačno nešto odradite kako spada
U akciji Nubes prijavljeno 46 internetskih pedofila
Glavaš na suđenju za ratni zločin iz 1991: Ne razumijem konstruiranu optužnicu
Premijer u srijedu podnosi Godišnje izvješće o radu Vlade

  Virovitičani u Zagrebu

Draga Vranješ Vargović i podravski kaj među Virovitičanima u Zagrebu

  Sandra Pocrnić Mlakar           26.01.2020.         2120 pogleda
Draga Vranješ Vargović i podravski kaj među Virovitičanima u Zagrebu

Podravske pjesme uz pratnju tamburaša, kajkavska poezija i prozne priče s prisjećanjem na ratne dane obilježili su gostovanje Drage Vranješ Vargović u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu. Uvijek vedra, višestruko nagrađivana pjesnikinja, čije su pjesme uglazbljene i izvođene na Festivalu Podravine i Podravlja u Pitomači, zaljubljenica u svoj Novigrad Podravski i podravski zavičaj, provela je svoj radni vijek kao nastavnica u Virovitici i ostavila dubok trag na učenike koje je pripremala za Lidrano, vodila u Split na Pričigin i upoznavala ih s hrvatskim jezikom.

Raskošno umjetničko djelovanje, uz pedagoški rad, svjedoči o snažnom umjetničkom duhu koji ne odustaje od svojih kriterija bez obzira na sredinu u kojoj se nalazio. „Nije bilo lako. Nakon cijelog radnog dana, kad bi djeca otišla na spavanje, sjedala sam za stol i pisala, ali danas sam uvjerena da me je to držalo i ne znam kako bih preživjela te teške godine da nije bilo stvaralaštva i umjetnosti,“ prisjetila se Draga Vranješ Vargović vremena kada je, uz nastavnički posao, pisala za časopise, objavljivala knjige i primala nagrade za svoj književni rad.

Na sastanak Virovitičana u Zagrebu Draga Vranješ Vargović donijela je nekoliko CD-a s pitomačkih festivala sa svojim pjesmama. Predstavljanje je stoga otvoreno pjesmom „Zlatni snovi“ kojom je prošle godine osvojila nagradu Drago Britvić na Festivalu Podravine i Podravlja za najbolji tekst, koju je na festivalu izvela Blanka Došen.

Nakon tamburaškog uvoda, u razgovoru s Mirkom Kovačevićem, Draga Vranješ Vargović predstavila je svoju prvu zbirku pjesama Megle, objavljenu 1984. godine, koju je ilustrirao Ivan Lacković Croata, a na predstavljanju u Kazalištu Virovitica pjesme je interpretirao Martin Sagner Dudek, također Novograđanin i veliki prijatelj autorice. Autoričina prijateljica Krystyna Simić Pawelek, iz poljskog veleposlanstva u Zagrebu, pročitala je nekoliko pjesama u prijevodu na poljski.

Nakon zbirke poezije „Megle“, slijedila je zbirka pripovijedaka „Kikica“ zbog koje su u Viroviticu došli dječji pisci Ljubivoje Rašumović i Minja Subota.

Devedesetih godina, nakon rata, objavljena je slikovnica „ Pužodrom“, koju je ilustrirao autoričin sin Karlo Vranješ. Priča iz zbirke koja opisuje rat iz perspektive djeteta uvrštena je u čitanku za osnovne škole.

Na kraju sastanka, Mirko Kovačević prognozirao je da ćemo uskoro vjerojatno ponovno imati priliku popričati s Dragom Vranješ Vargović i to u povodu njezine buduće zbirke poezije, koja će, uvjeren je, zacijelo uskoro izaći s obzirom na stvaralački entuzijazam autorice koja je nakon umirovljenja preselila iz Virovitice u Zagreb.

Virovitičani u Zagrebu sastaju se svaki treći četvrtak u mjesecu u prostorijama Mjesnog odbora Knez Mislav, Ulica Kneza Borbe 9, preko puta Sheratona.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitičani u Zagrebu