Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Aktualnosti

Dr Venus u Večernjem: Na rubu smo, šaljite u pomoć bilo koga

  Ivica Beti/Večernji list           18.10.2020.         1341 pogleda
Dr Venus u Večernjem: Na rubu smo, šaljite u pomoć bilo koga

Broj epidemiologa ostao je isti, čak je povremeno i manji jer su neki kolege otišli na bolovanje. Može nas biti 103 ili 123, ali “potrošenih” je više od polovice, ako ne i svi. Sad više nije stvar samo u brojkama nego i u kvaliteti. Epidemiolozi su iscrpljeni, “potrošeni”, vidim to i na sebi. Ako netko šest, sedam mjeseci kontinuirano upozorava, radi i trudi se, a nitko ne sluša i ne pridržava se mjera, što uopće više reći? Bolje da šutim... – ne može sakriti ogorčenje trenutačnom situacijom epidemiolog mr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva u izjavi za Večernji list.


On i kolegica čekali su jučer rezultate analize uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, u kojoj rade.

Vapimo da nas je premalo i ništa

– U petak smo imali 25 pozitivnih. Tih 25 na 80.000 stanovnika je kao da u Zagrebu imate od 250 do 300 pozitivnih. A samo nas je dvoje. U Lici je kolega bio sam, tek je nedavno dobio pomoć vojnog epidemiologa. U Požeško-slavonskoj županiji kolega je također sam, a sad mu pomaže kolegica koja je specijalistica javnog zdravstva. Već šest mjeseci upozoravamo na to da nas je premalo, a situacija je sve lošija – ističe mr. sc. Venus.

Jučer je u Hrvatskoj bilo 1096 novih pozitivnih, 530 je u bolnici, 28 na respiratoru, a deset je osoba umrlo. U samoizolaciji je 20.389 ljudi. Epidemiolozi vape za pomoći u potrazi za kontaktima zaraženih.

– Svaku pomoć prihvaćamo i podržavamo bilo kakvu ideju koja može pomoći kolegama na terenu, a ne da samo teoretiziramo – napominje.

Ministar zdravstva Vili Beroš neki dan je rekao da 160 epidemiologa radi u zdravstvenom sustavu, 151 u zavodima za javno zdravstvo, a devet u drugim ustanovama.

– Kao Ministarstvo dali smo upute o potrebi zapošljavanja ne epidemiologa, jer ih nema, ali drugih djelatnika i radnika koji mogu pomoći epidemiološkoj službi – poručio je Beroš i spomenuo i interno premještanje kao pomoć epidemiolozima. Pitanje je, doista, zašto država kao ispomoć ne angažira više djelatnika iz ostalih državnih institucija. Jer, epidemiolozi su, upozorava mr. sc. Venus, na rubu.

– Pogledajte, na primjer, Međimursku županiju, koja u jednom danu ima 44 pozitivne osobe. Kolegice trebaju kontaktirati sve te pozitivne, a kako da stignu i sve njihove kontakte? Kako netko misli da se isti broj epidemiologa može uspješno othrvati deseterostruko većem brojem pozitivnih, koji generiraju za sobom Bog zna koliko puta veći broj kontakata? Prije šest mjeseci imali smo sto zaraženih, a danas 1100 – kaže.

Fokus na respiratornim centrima


Ne čudi se što sve više pozitivnih skriva kontakte.

– Klinci ne žele biti u zatvoru, oni vikendima žele izlaziti, a onda tijekom tjedna odu u školu i šire zarazu. Stariji ne prijavljuju zato što nitko ne želi na dva tjedna u samoizolaciju jer će dobiti manju plaću. Nisu epidemiolozi ti koji te probleme trebaju rješavati, ali jedini smo koji se s time hrvamo. Možda i trećinu kontakata nismo uspjeli poloviti jer su ih ljudi tajili. Zato smo i tražili da se samoizolacija skrati s 14 na 10 dana, da dobijemo bolju suradnju – ističe mr. sc.

Epidemiolozi, dodaje, nazivaju onoliko kontakata koliko stignu:

– Sad je fokus na ljudima koji rade u respiratornim centrima. Bolnice se sve više pune, u subotu smo imali desetero umrlih. Mi epidemiolozi iz petnih smo se žila trudili, radili i davali sve od sebe dok smo mogli. Sad više ne možemo bez pomoći drugih držati stvari pod kontrolom. Tko nam najprije može pomoći? Ne znam, koga god nam daju – zaključio je mr. sc. Venus.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti