Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Koronavirus

Dr Venus: Doći će trenutak kad se virus više neće imati na koga širit

  Sanja Vištica/Dnevnik.hr           01.02.2022.         2001 pogleda
Dr Venus: Doći će trenutak kad se virus više neće imati na koga širit

Podvarijanta omikona stigla je i u Hrvatsku! Sekvenciranjem je dokazano pet slučajeva koji su pozitivni na BA2 podvarijantu, potvrđeno je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Zna se da se podvarijanta proširila dosta brzo u više zemalja, potvrđena je i u Velikoj Britaniji i Danskoj, a potvrđena je i u Sloveniji, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

''Tek se podvarijanta pojavila, nema dovoljno istraživanja i iskustva. U danskoj studiji sve se u konačnici vrti oko cijepljenja. Cijepljene osobe - u potpunosti, a posebno boosterirani, na neki način slabije šire taj virus'', pojasnio je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva u Dnevniku Nove TV.

Nadalje, ističe Venus, u optimističnoj varijanti bi virus izazivao blaže kliničke slike, ali su one blaže kod cijepljenih, a posebno kod boosteriranih. ''Kod necijepljenih, imamo hospitalizirane osobe i one koje umiru. Jedan razlog zbog kojeg nažalost imamo visok broj umrlih, na koje smo postali slabo osjetljivi, je sigurno slabija i nedostatna procijepljenost, a posebno boosteriranost, osobito starijih koji imaju brojne komorbiditete'', napomenuo je Venus.

Cjepivo je uspješno

Omikron je lakši jer ''ne napada plućni parenhim, ne izaziva često pneumonije, nego se zadržava u gornjim dijelovima respiratornog trakta''. Netočno je, napominje Venus, da je cijepljenje promašeno.

''Cjepivo je uspješno. Cijepljenu osobu zaštiti od smrti i hospitalizacije, kao i sva druga cjepiva koja smo imali do sada. S druge strane, imamo istraživanja da je kvalitetnija zaštita nakon cijepljenja, a ne nakon preboljenja. U tom se može naći odgovor'', istaknuo je.

S obzirom kako sad stoje stvari, jesmo li nadomak normalnom životu?

"Sigurno jesmo. Prelazimo vrhunac. Ja se nadam i dolaskom dolasku toplijeg vremena. Na kraju krajeva, virus je, nažalost, napravio svoje. Nismo dovoljno virusu oteli imunološki naivnih ljudi. Bilo bi puno bolje da smo procijepili više ljudi, ali doći će trenutak kad se virus više neće imati na koga širiti'', smatra Venus te dodaje da on neće nikada nestati, već će preći u endemsku fazu.

''Zero COVID politika je propala. Dobrim dijelom zbog drastično velike neravnoteže u raspodjeli cjepiva. Ako je pandemija, onda je globalna, a znamo koliko dijelovi Afrike - odakle je omikron, nisu gotovo uopće procijepljeni'', ističe Venus.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Koronavirus