Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Zdravlje

Dr. Ranko Rajović u Virovitici održao dva predavanja o razvoju djece

  mm           02.02.2023.         1962 pogleda
Dr. Ranko Rajović u Virovitici održao dva predavanja o razvoju djece

Dr. Ranko Rajović, specijalist interne medicine, magistar neurofiziologije i neuroendokrinologije, doktor sportskih znanosti, dugogodišnji predsjednik Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa i UNICEF-ov suradnik na projektu ranoga poticanja intelektualnoga razvoja djece, osnivač Mense Srbije i Odsjeka za darovite Nikola Tesla Centra, autor NTC sustava kojim se podiže intelektualni potencijal djece i razvija funkcionalno znanje (razmišljanje, zaključivanje, kritičko promišljanje) i sveučilišni profesor u Kopru, održao je u Virovitici dva predavanja o kognitivnom razvoju djece.

Prvo predavanje naslovljeno „Roditelji i učitelji u timu za dijete“ održano je u srijedu (1. veljače) u Tehnološko inovacijskom centru, a privuklo je više stotinjaka učitelja, odgajatelja, roditelja, psihologa, logopeda i djelatnika institucija u kojima su primarni korisnici djeca. Drugo predavanje istoga naziva održano je dan kasnije u Centru za odgoj i obrazovanje Virovitica, također okupivši impresivan broj slušatelja.

Dr. Rajović naglasio je kako je rana intervencija osobito ključna za razvoj djeteta, navodeći kako roditelji od djetetova rođenja moraju razvijati djetetova osjetila, dopuštajući mu da iskustveno otkriva svijet i pružati mogućnost učenja uz igru. Genetsko nasljeđe manje je važno od okruženja u kojemu dijete odrasta, stoga je važno da mu okolina ponudi kvalitetan životni „start“. Trebalo bi izbjeći prezaštitničko ponašanje u odgoju djece kako bi djeca imala dovoljno slobode samostalno razvijati svoj motorički razvoj (primjerice, puzati, dodirivati, penjati se i slično).

Djeci bi trebalo pružiti podršku u kognitivnom razvoju, izbjegavati učenja definicija koje će postati dijelom kratkoročnoga pamćenja, a omogućiti im samostalno zaključivanje, propitivanje te ih zapravo naučiti kako učiti. Doktor također smatra da pretjerana uporaba digitalnih uređaja šteti kognitivnom razvoju djece te da njihova uporaba treba biti kontrolirana kako ne bi razvila ovisnost i druge poteškoće u tijelu i na tijelu. Zanimljivo, negativni utjecaji zračenja mobilnih uređaja, nepravilna prehrana i drugi čimbenici mogu utjecati već i na fetus u maternici, stoga je izuzetno važno od samoga početka djelovati u cilju stvaranja što kvalitetnijih uvjeta za život i razvoj mladoga bića koje donosimo na svijet.

Sve prisutne na predavanjima je pozdravila Stanislava Đurčević, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Virovitica. Naime, ova predavanja realizirana su upravo zahvaljujući ERASMUS+ KA122 projektu „Roditelj i učitelj u timu za dijete“, no ponajprije snažnoj volji, ljubavi i želji djelatnika COOR-a koji svojim stručnim edukacijama i radionicama potiču kvalitetu odgoja i obrazovanja naše županije, aktivno uključujući roditelje, djelatnike, ostale kolege i zainteresiranu javnost. Time uvelike doprinose ne samo inkluziji i boljem shvaćanju osoba s teškoćama, nego i odgoju zajednice te razvoju zdravoga i snažnoga društva (što je za svaku pohvalu). Najavljena su i nova gostovanja dr. Rajovića u Virovitici ove godine u organizaciji Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Virovitici.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje