Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Zdravstvo

Dr Marijana Živko - prvi menadžer u zdravstvu Virovitičko-podravske županije

        31.08.2015.         7096 pogleda
Dr Marijana Živko - prvi menadžer u zdravstvu Virovitičko-podravske županije

Dr.sc. Marijana Živko, dr.med. spec.int.med. i sanacijska upraviteljica Opće bolnice Virovitica prvi je menadžer u zdravstvu Virovitičko-podravske županije. Diplomu je stekla nakon jednogodišnjeg usavršavanja na prestižnom poslovnom učilištu.

Zdravstvena politika i upravljanje zdravstvenim sustavima, jedno je od temeljnih pitanja svake suvremene države. Zdravstvenim sustavom u cjelini mjeri se uspješnost svake državne administracije kao i stupanj civilizacijskog i gospodarskog razvoja države.

Bolest je jedna od glavnih socijalnih i životnih rizika, pa je pristup organizaciji zdravstvenih sustava veoma slojevit i multidisciplinaran. O značaju organizacije zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj govore podaci po kojima je u njemu uposleno oko 72.000 ljudi. Usluge zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj koristi 4,5 milijuna građana. U zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske godišnje se ukupno obavi više milijuna usluga, a zdravstveni proračun RH iznosi blizu 22 milijarde kuna ili gotovo petinu državnog proračuna.

U zdravstvenom sustavu RH ima preko stotinu zdravstvenih ustanova, domova zdravlja, općih bolnica, specijalnih bolnica, kliničkih bolnica, kliničkih bolničkih centara, zavoda za javno zdravstvo, državnih zavoda i ljekarni.

Temeljni ciljevi i zadaci ovog jednogodišnjeg stručnog usavršavanju su stjecanje praktičnih vještina i menadžerskih znanja kod onih koji upravljaju ili su potencijalni sudionici u upravljanju zdravstvenim ustanovama, zdravstvenim osiguranjem ili zdravstvenom administracijom na bilo kojoj razini.

Vještine upravljanja u zdravstvenom sustavu neophodne su na svim razinama, od organizacije odjela, upravljanja ustanovom, klinikom, KBC-om ili zdravstvenim osiguranjem, lokalnom upravom ili zdravstvenom administracijom.

Stjecanje vještina i znanja primjenjivih u praksi nužno je za upravljanje ovako velikim sustavima koji su u bitnom segmentu i generator razvoja cijelog niza gospodarskih grana. U Hrvatskoj je u prošlosti samo djelomično bila prisutna edukacija menadžera u zdravstvenom sustavu, ali niti približno u dovoljnom obimu, a još manje po adekvatnosti edukativnog sadržaja.

Činjenica da u operativnom upravljanju hrvatskim zdravstvenim sustavom najčešće sudjeluju liječnici ili srodno medicinsko osoblje u čijem bazičnom obrazovanju nisu bila zastupljena menadžerska i upravljačka znanja i vještine, ovaj program je u tom smislu u potpunosti nadopunio spomenuti edukativni deficit.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

slobodagovora
31.8.2015. 21:41
Gospođa Marijana Živko je odlična osoba.Znam da je odlična liječnica i ako bude uspješna kao menadžerica kao što je dobra sa pacijentima u liječenju i ophođenju,bit će sve OK.
Ja joj želim sve najbolje i puno uspjeha u životu i radu!
freeman
31.8.2015. 17:03
a onda će postaviti vjerojatno neku medicinsku sestru ili možda nekog od vozača za managera
mike?
31.8.2015. 13:02
DALI JE MENAĐER ILI MENAĐERICA ?
A ŠTO ĆE BITI KADA DOĐE HDZ NA VLAST ?


Još iz kategorije Zdravstvo