Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Slatina

Dr. Kuči: “Zaboravlja se da je alkoholizam bolest”

  Slatina.hr           02.06.2009.         3050 pogleda
Dr. Kuči: “Zaboravlja se da je alkoholizam bolest”

SLATINA - U prostorijama Centra nevladinih udruga nedavno je održana 34. godišnja skupština Udruženja klubova liječenih alkoholičara iz Slatine. Uvod skupštini bila je himna klubova te čitanje poezije čiji su autori članovi Udruženja. 

Prema novom Statutu predsjednik treba biti stručna osoba pa je na ovu funkciju na dvije godine izabrana dr. Marija Turk Kuči. Dopredsjednik treba biti član kluba pa je za njega izabran Stanislav Stanojević, tajnica je Višnja Kajzer, a blagajnica Zora Pritišanac.
- I danas postoje predrasude o ovisnosti o alkoholu, kao o problemu koji se događa nekom drugom, a prema alkoholičarima se odnosi s prezirom i gnušanjem, kao prema nižim bićima. Pritom se olako zaboravlja da je ovisnost o alkoholu bolest, a alkoholičari bolesnici. Također se zaboravlja da su alkoholičari ljudi koji pripadaju nekim ljudima, da su oni nečiji muževi i žene, roditelji, djeca, braća i sestre, da je tim ljudima jako teško i da zbog toga jako pate.
Naravno da ne zastupamo nekakav tolerantan stav prema pijenju, ali zagovaramo terapijsku toleranciju prema samim ovisnicima o alkoholu u dimenzijama u kojima su oni bolesnici i imaju pravo na pomoć i liječenje kao i svi drugi, rekla je novoizabrana predsjednica.

Donesen je plan rada za naredno razdoblje, a podijeljene su i diplome za apstinenciju, ponekim članovima i za čak 30 godina apstiniranja. Spomenuta je i inicijativa da svaka općina u Hrvatskoj, pa tako i Virovitičko-podravskoj županiji, ima svoj klub. To će ponekim članovima koji nisu iz Slatine olakšati cijelu situaciju jer više neće morati putovati. 
Skupštini su prisustvovali i najstariji članovi klubova iz Slatine, Franjo Nemet i član obitelji Milica Vesel. Oni su u klubu od osnutka 1975. godine. Kao gosti ovdje su bili i članovi križevačkog kluba liječenih alkoholičara.
 
Kroz 34 godine rada Udruženja klubova liječenih alkoholičara u Slatini ostvareno je ukupno 3118 godina apstinencije, a novootkrivenih liječenih alkoholičara u istom razdoblju na širem slatinskom području je 966.
- Klub liječenih alkoholičara više je obiteljska zajednica u kojoj se provodi liječenje, rehabilitacija, resocijalizacija kod obitelji koje imaju alkoholom izazvane poremećaje i probleme, po principu samo pomoći i uzajamne pomoći, a kojem pomaže jedan stručni ili dostručni djelatnik. U Slatini je prvi klub liječenih alkoholičara osnovan 31. siječnja 1975. godine. Sada u Slatini radi 6 klubova i Alkohološki centar, dodaje doktorica Kuči.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina