Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Virovitica

Dožupan Žarković i prijatelji uredili spomenik djeci Potkozarja

  Dragutin Šantoši/Večernji list           17.09.2010.         1855 pogleda
Dožupan Žarković i prijatelji uredili spomenik djeci Potkozarja

VIROVITICA – Tekovine antifašizma, koje su ugrađene u temelje suvremene demokratske hrvatske države, u posljednja dva desetljeća često su bile predmet sporenja između lijevih i desnih političkih opcija. Dok su se političari svađali, spomenici iz NOB-a bili su prepušteni zubu vremena ili neodgovornim pojedincima koji su ih rušili i uništavali.

- Spomenik djeci Potkozarja tražili smo nekoliko mjeseci, a jedva smo ga otkrili na mjesnom groblju u Noskovačkoj Dubravi. Spomenik svjedoči o stradanju 69 djece u ratnom zbjegu s više od 250 žena i djece s Kozare 1942. godine. Spomenik je zarastao u korov i šipražje pa smo ga odlučili urediti - kaže zamjenik župana Staniša Žarković koji je, zajedno s prijateljima, s krampom u ruci u četvrtak sudjelovao u jednodnevnoj akciji uređenja.

U Virovitičko-podravskoj županiji ne postoje službene evidencije koliko je spomenika antifašizmu i u kakvu su stanju. Članovi Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine, koji su sudjelovali u uređenju spomenika djeci Potkozarja ističu da na spomenicima NOB-a nisu samo imena srpskih stradalnika, već svih nacionalnosti, te najavljuju da će od Županijske skupštine zatražiti da se osiguraju sredstva i da županijska vlast odredi instituciju koja će jednako brinuti o svim spomenicima antifašizma i Domovinskog rata.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ivan2
18.9.2010. 16:38
Dobra gesta političara ,svakako za pohvalu ali mislim da se mi građani ove države svakako moramo naviknuti na sve nevine žrtve ovih prostora jer i nakon smrti svaka osoba ima pravo na svoje dostojanstvo "počivanja u miru",Ako uredimo groblja svih koji poćivaju u miru ma kojoj ideologili pripadali biti će to znak civiliziranog društva i po tom će drugi narodi cijeniti nas!
Templarius
18.9.2010. 3:57
svaki rat je zlo...
janez
17.9.2010. 22:53
Svi lopate u ruke!!!


Još iz kategorije Virovitica