Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Politika

Dožupan i Ured – bez portfelja !

        02.11.2009.         2635 pogleda
Dožupan i Ured – bez portfelja !

 

Na sjednici međustranačkog vijeća održanoj 17. kolovoza, zamjenik predsjednika kluba vijećnika koalicije SDP, HDSSB, HNS, SDSS, HSU, Mate Vukušić iznio je zahtjev ovoga kluba da se na sjednici Županijske skupštine,  24.08. ove godine,  kao točka dnevnog reda uvrsti aktualno stanje u poljoprivredi na Virovitičko-podravskoj županiji sa naglaskom na neisplaćivanje poticaja za duhan, probleme u povrtlarskoj proizvodnji, cijenu pšenice koja je bila nepoznata,  te konfuziju u otkupu i cijenu  mlijeka. Odgovorni u ovoj, županijskoj, vlasti odgovorili su da je nemoguće za sedam dana imati sve podatke (iako imamo odjel za poljoprivredu te dožupana zaduženog za poljoprivredu koji trebaju imati dnevno ažurirane podatke ) te da će se sjednica održati u rujnu mjesecu. Nadalje, zatraženo je da se na sjednicu pozovu neposredni proizvođači, odnosno njihovi predstavnici, te predstavnici ministarstva poljoprivrede obzirom vladajući u županiji nemaju odgovore na gore navedene probleme. Od tog dogovora ( i obećanja  po tko zna koji put ) prošlo je dva mjeseca, sjednica nije održana, problemi su ostali ili su se još udvostručili. Što se u poljoprivredi desilo u tom vremenu?

-Poticaji za proizvodnju duhana za rod 2008.nije u cijelosti isplaćen niti do danas ( dug prema proizvođačima je oko 12,5 milijuna kuna). Krajnje je neizvjesno što će biti s poticajem za ovogodišnji urod. Samo u udruzi Krupan list je oko 1300 proizvođača duhana. Inače,  neisplaćeni poticaji u Hrvatskoj su oko 205 milijuna kuna.
-Problematika proizvođača mlijeka nije se pomaknula s mjesta niti po pitanju cijene, poticaja a čini se niti kvalitetnog otkupa i distribucije. Ne može se ne spomenuti i netaktičan odnos župana u razgovoru s vlasnicima Zdenke iz V. Zdenaca, bez obzira tko je bio u pravu. Od takvog tijeka pregovora proizvođači mlijeka nisu imali ama baš nikakve koristi. Rezultat svega je da su mljekari sami, prosvjedom u Zdencima izborili ponovno preuzimanje mlijeka i isplatu bez kompenzacije.

-I kod povrtlarske proizvodnje teško je započeti temu a ne reći-problem. I pored velikih količina koje se proizvode na području županije veliki kupci preuzimaju, u pravilu, male količine proizvoda sa ovog područja. Razloga zašto je tomu tako je nekoliko a jedan od njih je i neorganiziranost i nezainteresiranost  županijskih vlasti prema ovom značajnom problemu. Moramo ovdje podsjetiti da su,  prije dvije-tri godine, na sastanku održanom u Virovitici predstavnici tvrtke Agrokor ponudili promptni otkup poljoprivrednih proizvoda u iznosu oko 100 milijuna kuna a u slijedećim godinama i višestruko veće količine. Naravno, do realizacije ovog dogovora nije došlo a sudeći po inertnosti čelnika i stručnjaka iz županije niti neće.
-Na kraju, pšenica. Već nekoliko godina poljoprivrednici siju, žanju i prodaju pšenicu a da ne znaju po kojoj cijeni. Na taj način se otvara prostor za makinacije i djelovanje raznih mešetara koji u pravilu ucjenjivački kupuju robu od poljoprivrednika jer su ovi, pritisnuti nemogućnošću skladištenja, potrebom za sredstvima,  prisiljeni istu dati ispod cijene. Jasno, to se desilo i ove godine kada je pšenica prodavana i za 55-60 lipa za kilogram mada je cijena puno viša. Poticaji za lanjsku pšenicu isplaćeni su oko 60%. Za preostali poticaj poljoprivrednici će dobiti gnojivo, zna se po kakvim cijenama i po njega će sami morati u Petrokemiju u Kutinu.
Na dio ove problematike ukazali su ovih dana i članovi Strukovne grupe agrara HGK-Županijske komore Virovitica i predložili da se na slijedeću njihovu sjednicu pozovu predstavnici  Ureda za poljoprivredu VPŽ. Pitanje je samo s kojim ciljem jer u Uredu vjerojatno još  nemaju podatke o aktualnoj situaciji u poljoprivredi.
U klubu vijećnika koalicije SDP, HDSSB, HNS, SDSS, HSU, temeljem svega gore navedenog zaključujemo slijedeće :

Obzirom je od najavljene sjednice Županijske skupštine za deveti mjesec prošlo blizu dva mjeseca jasno je da županijskom čelništvu nije stalo do rješenja poljoprivredne problematike bez obzira na tešku situaciju i cjelokupnu gospodarsku krizu. Nevjerojatno je da Ured za poljoprivredu naše županije do danas nije uspio pripremiti podatke koji su važni za ovu temu a još nevjerojatnije je da niti dožupan zadužen za poljoprivredu nije u stanju svojim poslom se pozabaviti već dva mjeseca iako je za to (pre)dobro plaćen. Ali, ne čudi nas previše, iako je apsurdno, jer u Uredu za poljoprivredu po novom Pravilniku  o unutarnjem redu ne radi niti jedna osoba poljoprivredne struke. I Pročelnik je ekonomist pa je i time dovoljno rečeno. Očito je da nesuglasice vladajuće koalicije oko kadrovskih rješenja na svim razinama u županiji imaju prioritet nad  životnim pitanjima mještana ove županije. Na kraju, ponoviti ćemo apel od prije godinu dana:

-U interesu i za dobrobit poljoprivrednika naše županije molimo, ili još bolje-zahtijevamo od čelništva županije da u dogovoru sa ministarstvom poljoprivrede,  jer sami očito to nisu u stanju učiniti, hitno iznađu rješenja za kaos koji vlada u ovom sektoru, daju kvalitetne odgovore za slijedeću sezonu poljoprivredne proizvodnje jer za ovu su, na žalost - zakasnili. Ono što je najvažnije, u te dogovore moraju biti uključeni i neposredni proizvođači koji zasigurno najbolje poznaju kompletnu problematiku.

Klub vijećnika Koalicije stranaka SDP, HDSSB, HNS, SDSS, HSU u Županijskoj skupštini
Virovitičko-podravske županije

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

cuccurin
5.11.2009. 21:49
ma bravo zengić.....
zenga2008
5.11.2009. 12:19
Ajme..al lupate..pa ako sdpovci sumnjaju u vujčića, zašto ga ne isključe? Pa bar oni imaju kadrova, pogotovo tu u vtc..
cuccurin
5.11.2009. 11:41
xxll, ne pričaj bez argumenata!! nisu sdpovci "zaposleni", nego je zaposlen samo JEDAN i to g. Kumrić, ali temeljem natječaja a ne po ključu, križaljci ili sličnim instrumentima. dožupan je bio sa izborne liste ( vujčić-mada njegovi kažu da je upitno kokiko je sdpovac... ) a jedna inspektorica je dala sve od sebe da dokaže da je posao dobila preko hdza a ne od svojih bivših drugova.
xxll
5.11.2009. 8:51
Crna guja
"koliko ja znam SDP-e je te kadrove tamo instalirao"
DA, ALI SU TO BILE STRUČNE OSOBE ZA POSAO KOJI OBAVLJAJU.
GUJO
DA LI TO ZNAČI DA KADA DOĐE NA VLAST DRUGA OPCIJA, DA SVI ZAPOSLENI PO HDZ-OVOJ LINIJI MOGU SELITI KOFERE?????
cuccurin
4.11.2009. 21:56
od sdp-a je tamo bio samo kumrić i eto maknuti će ga. dotična gospođa ili gospodična je hdzovo ili hssovo ili hslsovo milo. ali kakve to veze ima s poljoprivredom?? kao da to nekomu nešto znači, bitno je da je ispunjena koalicijska kadrovska križaljka. nije žena kriva što je pala s neba u .... pa treba joj poslić, neće valjda biti socijalka!
crna guja
4.11.2009. 17:55
koliko ja znam SDP-e je te kadrove tamo instalirao.
cuccurin
4.11.2009. 8:04
a da je u ovoj mućki organizirala dovoz gnojiva iz kutine onima koji ga trebaju dobiti umjesto dijela poticaja već bi bilo nešto. nije sretno rješenje ali makar manji trošak..
kritika
3.11.2009. 21:07
Ovi očito žure. Vidite ja potpuno razumijem Žuapna što ovo ne stavlja na dnevni red i da se to mora pripremiti. Kada će to biti? Pa čekajte župan svoju pročelnicu za poljoprivredu postavljenu prema trgovačkom ugovoru Dijaković-Jopa mora obučiti, a kako čujem dobrro napreduje. Već je naučila čemu služi traktor. Naučiće ona, sada uči što su proljetne, a što jesenje kulture. Ima vremena za četiri godine, ako ne bude vanrednih izbora, naučiće naprimjer čemu služi tanjurača.
cuccurin
3.11.2009. 19:39
a što će reći dožupan kada ga se bude o ovim stvarima javno pitalo? hmmm....
cuccurin
3.11.2009. 8:09
look povratakpitomace.blog
zzzz
2.11.2009. 21:34
PERO
VIDIŠ DA CRNU GUJU ZANIMA TKO JE NAPISAO TEKST A NE PROBLEMI U POLJOPRIVREDI???? TO SE ZOVE PRODAVANJE MAGLE, ODNOSNO NE KOMENTIRA SE TEKST.
DA SE MOŽDA PROBLEMI U POLJOPRIVREDI POČNU OVAKO RJEŠAVATI:

Mesić: Treba promijeniti zakon i izbaciti HDZ i HSS iz Podravke
ILI JE MOŽDA IPAK PROBLEM U NAMA SAMIMA????

Nešto nije dobro sa Slavonijom i Baranjom
*Dva ključna pitanja - zašto ovaj forum i što od njega očekujete?
- Nije baš pretjerano teško dosegnuti razloge zašto. Oko nas je podosta vidljivih pokazatelja koji jednostavno galame da nešto nije dobro, premda se zna kako ovdje ima potencijala i o njima se dugo govori. Hajdemo te potencijale iskoristiti i pokušati pokrenuti snažniji i intenzivniji razvoj gospodarstva. ČETIRI od PET slavonskih županija su NAJSLABIJE razvijene, prema KONKURENTNOSTI također, ljudi koji ovdje žive NAJMANJE su plaćeni, pa i NAJMANJE investicija je zabilježeno (NORMALNO KADA VLADA HDZ).
* Možda smo dijelom i sami za to krivi?
- U posljednjih deset godina kada je bilo DOSTA novca (PROŠLA BABA S KOLAČIMA), NISMO ISKORISTILI priliku i ipak se POMAKNULI. Ali da se ne bi sve svelo samo na kukanje, što i nije cilj ovog okupljanja gospodarstvenika, imamo u Slavoniji i Baranji te zapadnom Srijemu dobrih primjera, no nikako da netko stisne dugme gospodarskog impulsa te da nešto napravimo na terenu.
IDEMO DALJE!
Pero
2.11.2009. 20:29
Vrtimo se u krug, vrijeme prolazi a selo propada puno brže od države.
crna guja
2.11.2009. 20:01
a tko je sročio tekst Nada Čavlović nije ona to nije sposobna .Tko??????????


Još iz kategorije Politika