Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Feral Tribune

Domobranski antifašizam

  Boris Pavelić/Novi list           02.11.2014.         3051 pogleda
 Domobranski antifašizam

Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović, a ne Jurica Pavičić , Ante Tomić i Zlatko Gall, trebali su u Splitu dobiti povelju za promicanje antifašističkih vrijednosti. Od toga nepreciznog odabira čudnija je samo šutnja kojom se on prihvaća kao samorazumljiv.  U nedjelju, 26. listopada, u splitskome HNK obilježena je 70. obljetnica oslobođenja Splita. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin uručio je povelje Pavičiću, Tomiću i Gallu, jer su »pisanom riječju doprinijeli promicanju antifašističkih vrijednosti«.

Odabir začuđujuće neprecizan: ako itko u Splitu treba dobiti takvo priznanje, onda su to, prije svih, utemeljitelji Feral Tribunea, Ivančić, Lucić i Dežulović.

   Ne tvrdimo da nagrađena trojica ne promiču antifašističke vrijednosti. Štoviše, u prvim su redovima najboljih i najciviliziranijih današnjega hrvatskog novinarstva. Uz druge, od kojih su mnogi u Splitu, radovi te trojice važna su svjedočanstva slobodarstva i tolerancije te umjetničke i publicističke umješnosti.

   A opet, antifašističku povelju trebali su, prije njih, dobiti utemeljitelji Ferala. Jer, novinarski put Ivančića, Lucića i Dežulovića autentično je i beskompromisno antifašistički, ozbiljnim egzistencijalnim rizicima usprkos.

Njihov odlazak iz Slobodne Dalmacije u ožujku 1993. godine, nakon što je HDZ, s Dragom Krpinom kao udarnom pesnicom nasilno preuzeo dnevnik, jedinstven je slobodarski čin u hrvatskome novinarstvu, po čistoći motiva i ignoriranju opasnosti sukladan postupcima splitske mladosti iz 1941. godine koja se, zajamčenom neuspjehu i patnji usprkos, suprotstavila svemoćnome i nasilnom neprijatelju.

Osnivanje Ferala u lipnju 1993. – nepopustljivo rugalačkog, ali nadasve humanog i slobodarskog – građanska štampa i konvencionalna pamet i tada i danas proglašavaju ludošću: jedan od trojice u nedjelju odlikovanih, Feral je tada nazvao »zastarjelom ljevičarskom tiskovinom«, dok je drugi Viktora Ivančića, ključnog čovjeka novina, pola godine kasnije u polemici javno nazvao »dezerterom«, jer se ovaj usprotivio protuzakonitoj mobilizaciji, za koju postoje snažne indicije da je organizirana s nakanom za Ivančićevom likvidacijom.

Takvoj atmosferi usprkos, Feral Tribune, pod vodstvom Ivančića, Lucića i Dežulovića, prvi je i sam objavio sve najveće zločine vlasti, prerastavši tako u ključno mjesto otpora nasilju, referentnu točku antifašizma ove zemlje.

   K asnije, s godinama, i Gall, i Tomić, i Pavičić, ili će raditi u Feralu, ili će, baš poput feralovaca, biti proglašeni nacionalnim izdajnicima. No u crnoj noći nacionalizma, u kojoj – kako vidimo – i heroji Vukovara bivaju proglašeni »četnicima«, lako je zaboraviti tko je sačuvao prostor antifašizmu kada je to moglo biti opasno po život.

Zaborav bivšega SUBNOR-a pritom možemo i razumjeti – svete li se oni to feralovcima zbog ruganja iz osamdesetih? Ali, Pavičić, Gall i Tomić mogli su promisliti pa reći: »Hvala, ljudi, ali imate u Splitu i većih partizana od nas.« Ovako, dogodilo se baš kako običava varirati ekskomunicirani Viktor Ivančić: partizanske tekovine njegujemo, dakako, ali – u domobranskom duhu.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
3.11.2014. 17:08
...i dobi nagradu onaj vrli koji je opisao neodržani koncert...
i šta ćeš kad svi volimo lažne veličine...a i ovi iz subnora su s vremenom već subnormalni...e jesmo govna...
p.s tko zna kakav je tu jelovnik bio na pladnju...oni pravi... poznat... slušaj i kušaj dalmaciju...sa figama ka desertom...
Perivoje
2.11.2014. 21:09
Puno je bolje zaslužiti nagradu a ne dobiti je, nego je dobiti a ne zaslužiti. S tim da mislim kako teško netko može baš tako decidirano tvrditi tko je u Splitu najveći partizan...
jedna.
2.11.2014. 10:31
evo dočekala sam dan da se i ja jednom složim s onime što je napisao Boris Pavelić


Još iz kategorije Feral Tribune