Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Dossier Dolci

Dolčani ne odustaju! Peticijom sa 609 potpisa traže zaustavljanje nasilnog oduzimanja šuma i polja na kojima Hrvatske vode planiraju graditi retenciju

  Goran Gazdek           06.04.2023.         3258 pogleda
Dolčani ne odustaju! Peticijom sa 609 potpisa traže zaustavljanje nasilnog oduzimanja šuma i polja na kojima Hrvatske vode planiraju graditi retenciju

Stanovnici sela Dolci tijekom siječnja i veljače prikupili su 503 potpisa građana na papiru i još 106 digitalnih, preko Interneta kojima se traži zaustavljanje nasilnog oduzimanja šuma i polja na kojima Hrvatske vode planiraju graditi akumulaciju i retenciju Marijanci. Peticiju su dostavili Hrvatskim vodama, Skupštini Virovitičko-podravske županije, županu Igoru Androviću i gradonačelniku Orahovice Saši Risteru.

<<< Mještani Dolaca ne daju zemlju: Branit ćemo je i životom ako treba
<<< Ne želimo sami predlagati vještake jer to bi značilo da pristajemo prodati zemlju, a to nećemo i gotovo
<<<
Tuđe nećemo, svoje ne damo: Županijski atak na privatnu imovinu bez presedana

U popratnom dopisu mještani iznose kronologiju slučaja napominjući da će se nakon peticije obratiti i Europskom sudu za ljudska prava ako to bude bilo potrebno.

Nakon što je Općinski sud u Virovitici, stalna služba u Slatini, Zemljišnoknjižni odjel u Orahovici rješenjem dopustio promjene u zemljišnoknjižnim ulošcima za zemljišta u katastarskoj općini Dolci sukladno Geodetskom elaboratu za provedu lokacijske dozvole mještani su protiv rješenja priložili prigovore kojima ne dozvoljavaju novu parcelizaciju za svojoj zemlji i zahtijevaju da se vrati u prijašnje stanje.

U obrazloženju tvrde da projekt gradnje akumulacije i retencije nema smisla zbog neistinito utvrđenih podataka na kojima se temelji. U svim geodetskim izmjerama, tvrde, od prve 1781. do danas ne prikazuje se nikakav vodotok, kanal, stajaća ili tekuća voda, a ne bilježe ih ni vojne topografske karte.

<<< Virovitičko-podravska županija: Mate Vukušić zlonamjerno obmanjuje javnost o projektu izgradnje akumulacije Marjanac
<<< Vukušić odgovara Županiji: U Dolce ste trebali otići svojom inicijativom prije 16 godina pa se danas ne bi ovako dopisivali
<<< Župan Andrović bi problem gradnje retencije u Dolcima rješavao bez medijske pozornosti. Neće ići!

„Djedovi naši djedova, prema neposrednom zapažanju, nisu ovdje primijetili niti bujice niti vodotok, niti kanal u vrijeme njihovih života upravo kako ih ni mi danas ne vidimo. Potvrda svemu izrečenom jest i rezultat matematičkog izračuna prema kojem i nestručna osoba može zaključiti da slivno područje širine od svega nekoliko stotina metara i dužine do dva kilometara ne može prikupiti niti za najvećeg nevremena dovoljno vode da bi se ovdje pojavila bujica niti tekuća voda, pa ni na nekoliko sati“, pišu Dolčani.

Indikativna je i činjenica da ni u geodetskom elaboratu za provedbu lokacijske dozvole za uređenje bujičnog kanala nisu navedeni vodotoci. Hrvatske vode su, međutim, ishodile lokacijsku dozvolu.

„Ono što stoljećima nitko nije vidio i što mi danas ne vidimo Hrvatske vode i njihove stručne službe vide neuređen bujični kanal koji je nužno urediti i izgraditi vodne građevine poput brane i korita kanala“.

Dostava rješenja Općinskog suda o provedbi geodetskog elaborata je prvi neposredni kontakt sa vlasnicima i posjednicima zemljišta na kojem se dioba-parcelacija provodi, i ovo je prva službena mogućnost kojom je ljudima realno, istinito i stvarno prezentiran namjeravani zahvat, pa svoje protivljenje i nezadovoljstvo mogu prikazati, za početak, upravo ovim prigovorom.

Tko želi dati podršku mještanima Dolaca potpisom peticije to može učiniti ovdje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Dolci