Plenković: Kada je HDZ jedinstven - tada i pobjeđuje na izborima
Klinici za infektivne bolesti dodatnih tri milijuna kuna za sprječavanje koronavirusa
HND o koronavirusu: Nepotrebno širenje straha u medijima
Analitičari: Inauguracija primjerena, govor uravnotežen i s poznatim stavovima
Miljenić: Inauguracija prošla dostojanstveno i svečano, primjereno zemlji i funkciji predsjednika
Milanović: Ne kanim biti korektivni nego konstruktivni faktor
Sabor u srijedu o popisu stanovništva

  Izbori 2011

Dokazano uspješan načelnik može biti još uspješniji saborski zastupnik

        02.12.2011.         2424 pogleda
Dokazano uspješan načelnik može biti još uspješniji saborski zastupnik

Dužnost načelnika Općine Zdenci Mato Barukčić obnaša već treći mandat. Rezultati njegova rada vidljivi su na svakom koraku u svih 9 naselja najistočnije i najmanje općine u Virovitičko-podravskoj županiji. Općina je to s najmanjom nezaposlenošću u kojoj je svakom kućanstvu osigurana pitka voda, nema makadamskih cesta, a posebnu skrb pružaju najmlađim stanovnicima.

Studentu  Viktoriju Košćaku četiristo kuna na mjesec bespovratne studentske potpore koju će u ovoj akademskoj godini primati od Općine Zdenci dobro će doći. Njemu i još osmorici studenata sa zdenačkoga područja načelnik Općine Mato Barukčić uručio je potporu za tri mjeseca, ostatak će u mjesečnim ratama primati na bankovnim računima. Projekt je to koji Općina provodi treću godinu za redom.

No ne misle ondje samo na studente. Posebnu skrb pružaju najmlađim stanovnicima za koje je Općina osigurala besplatan vrtić. Besplatna je i po čaša mlijeka za svako školsko dijete. Za tridesetak mališana koji svakodnevno uživaju u vrtićkoj igri na godinu izdvajaju 250 tisuća kuna, djeci lošijeg imovinskog statusa Općina plaća školsku prehranu, a posebno nagrađuju uspješne učenike.

A da bi bilo što više malih zdenčana Općina svako novorođenče daruje s 1000 do 4000 kuna, a svakom četvrtom djetetu u obitelji kumuju i daruju 7 000 kuna. Za svaku novu obitelj koja želi ovdje doći i živjeti te sagradit kuću, komunalni doprinos je samo 1 kunu.

„Zdenci su općina bez makadama u kojoj je izgradnjom vodovoda svakom kućanstvu osigurana pitka voda „ govori načelnik Općine Mato Barukčić. U svome desetogodišnjem mandatu realizirao je brojne infrastrukturne projekte, a posljednji, koji je u početnoj fazi, stanovnicima će osigurati još kvalitetniji život. Riječ je o izgradnji kanalizacijskoj sustava u koji je zahvaljujući HSS-ovom ministru regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidaru Pankretiću i direktoru Hrvatskih voda Jadranku Husariću, do sada uloženo 11 milijuna kuna. U konačnici će izgradnja cijelog sustava, navodi Barukčić, stajati oko 20 milijuna kuna. Izgrađeno je na desetke kilometara nogostupa, a važan je iskorak u obrani od poplava ove godine napravljen izgradnjom nasipa i korita Zdenačke rijeke.

Da su načelnik Barukčić i njegovi suradnici razmišljali i vodili brigu o svemu što je potrebno za ugodan život govori i Zdenačka tržnica. Rijetko se koja tako mala općina može pohvaliti takvim objektom, ali i ekološkom rasvjetom u svim naseljima. Uz to, za mandata načelnika Barukčića, obnovljeni su  svi  Mjesni domovi, a ne  zaostaje ni razvoj kulturne komponente života. Obnovljen je, naime, muzejski prostor, a skulpture nastale na Zdenačkim kiparskim kolonijama mjestu daju posebnu draž.

Uz izgradnju komunalne infrastrukture, najvažniji cilj načelniku Barukčiću je imati Općinu u kojoj nema nezaposlenih. Za nekoliko godina to bi se, kaže, moglo i ostvariti jer na proljeće u Poduzetničkoj zoni, u kojoj svoje pogone za sada imaju tvrtke Ciprijanović i PP Orahovica, počinje gradnja  pogona za proizvodnju biopline te toplinske i električne energije. Postrojenje  će graditi njemačka tvrtka Bionardo i u cijelome projektu zaposliti dvjestotinjak ljudi. Tim se projektom, kaže Mato Barukčić, stvara i mogućnost razvoja plasteničke proizvodnje jer će se plastenici moći zagrijavati energijom proizvedenom od biomase. No, ne kane stati samo na tome. U tijeku su razgovori o izgradnji peradarske farme. Ostvarenjem svih tih poduzetničkih projekata Zdenci će biti Općina u kojoj za svakoga ima posla.  

Može se, kaže načelnik Barukčić, inače uspješni poduzetnik koji u svome poduzeću zapošljava petnaestak radnika,  radom, voljom, znanjem i poštenjem, od malene Općine stvoriti mjesto ugodno za život. Da zna i može u Zdencima je dokazao. Na predstojećim parlamentarnim izborima nositelj je liste HSS-a u 4. izbornoj jedinici i ima priliku dokazati se i kao saborski zastupnik. Njegovi su mu zdenčani podrška već deset godina, sad su na redu glasači u 4. izbornoj jedinici.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Senior Stariji
4.12.2011. 8:51
E moj Mato. Tebi svaka čast i kapa do poda, ali na tvoju žalost i simpatizera te časne stranke pored prvenstveno Friščića pa preko Dijakovića, Novogradeca i još nekih ostaćeš samo "pravi čovjek u pogrešnom društvu"
slavujj
2.12.2011. 22:38
mato barukčić ako ima toliko snage trebao bi oko sebe skupiti sve zdravo tkivo hss-a i pomesti onog friščića koji je napravio ovaj jad od takve stranke ,a da ima imalo časti i morala taj bi friščić i sam odstupio, ako je svjestan što je napravio, da se hss što prije ponovno uzdigne gdje bi trebao biti,sa ovim vodstvom nije ni zaslužio bolje
pljuska
2.12.2011. 21:00
Mišljenja sam da je taj Mato Barukčić kada je već tako sposoban, potrebniji na mjestu gdje je nego u saboru gdje će plesati kako mu dirigira gazda stranke
independente
2.12.2011. 21:00
mato barukčić-čovjek a ne stranka. šteta što je reprezent liste koja nema šansu..


Još iz kategorije Izbori 2011Virovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.