Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Slatina

Dobitnica Zlatne plakete Jadranka Srdoč: Slatina i ja gospođe smo u najboljim godinama života

  Petar Žarković/Glas Slavonije           21.09.2017.         2126 pogleda
Dobitnica Zlatne plakete Jadranka Srdoč: Slatina i ja gospođe smo u najboljim godinama života

Jedan od troje dobitnika Zlatne plakete Grada Slatina u povodu Dana grada i 720. spomena gradskog imena je Jadranka Srdoč. Prigodom uručivanja priznanja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća pročitan je niz pojedinosti o svemu što je Jadranka Srdoč radila minulih desetljeća. Od glume i režije u kazalištu, preko novinarskog i voditeljskog djelovanja na radiopostaji, do kreiranja i vođenja Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena i humanitarnog djelovanja u brojnim udrugama. A u razgovoru o svemu tome, na pitanje što bi istaknula kao najznačajnije, najzanimljivije ili najvrjednije, odgovara samo jednom riječju: kazalište.

Ispekla je Jadranka kazališni zanat uza svoje roditelje, jer bila je to doista kazališna obitelj. U vrijeme kad je Slatina imala kazalište, tata Leo bio je doslovno sve u tom kazalištu, od direktora i intendanta do redatelja i ekonoma. I Jadranka je već sa 17 godina postala glumica i u svemu tatina pomagačica. I sve vrijeme je učila, a i danas kaže da treba učiti, i ne odustaje.

– Kad se popnem na onu pozornicu, ja čujem zujanje zatvaranja zastora i onaj “klak” kad se zastori spoje. I osjetim miris ljepila mastiksa. Igrala sam i babe od 70 godina, igrala sam i klinke kakva sam i sama bila, i sluškinje i gazdarice, a u Sterijinoj Femi mislim da sam bila odlična - kaže.

Uz ostalo, ratni je vihor pomeo i slatinsko kazalište. A kad su zagrebačke Zvjezdice sa Zdravkom Šljivcem i Zagrebački solisti na inicijativu zagrebačkog Kluba Slatinčana u crkvi sv. Josipa u Slatini 1992. održali dva koncerta, podnevni za učenike i večernji za odrasle, počinje se Jadranka ozbiljnije zanimati za glazbu. Nekako u isto vrijeme sa suprugom Željkom Felbarom osniva obiteljski Marinianis radio, koji sljedećih 12 godina uz redovni program organizira kulturne i humanitarne događaje, a sama radi kao urednica i voditeljica. Od 1994. sustavno surađuje s velikanom suvremene glazbe Milkom Kelemenom na organizaciji festivala Dani Milka Kelemena u Slatini. Poslije postaje direktorica toga festivala i na toj najuglednijoj kulturnoj manifestaciji u gradu, unatoč teškoj bolesti, svesrdno radi i danas.

– Puno sam surađivala s klubovima liječenih alkoholičara, Udrugom osoba s invaliditetom, Udrugom roditelja poginulih branitelja, a u vrijeme rata s Bedemom ljubavi i s Hrvatskom ženom. U ratno vrijeme skupljali smo pomoć i organizirali život djeci koja nisu išla u školu. Čuvali smo ju i s njom provodili vrijeme. Čak sam radila i malu predstavu s djecom koja su prije bila članovi dječje sekcije kazališta - prisjeća se Jadranka Srdoč.

– Mnogo me ljudi zvalo, čestitaju mi i kažu da su mi i prije trebali dati tako veliko priznanje. Nisu trebali prije! Sve dođe u pravo vrijeme i sve se posloži. Voljela bih ponovno raditi kazalište s mladima. Kad susrećem te moje kazalištarce, oni kažu - idemo opet, što se čeka, i obećala sam ljudima. Ali teško je vrijeme… Ja sam uvijek živjela s kazalištem i ljudima, sa svojom zajednicom, s tatinim i kazališnim uspomenama - kaže Jadranka Srdoč.

Zahvaljujući u ime svih dobitnika javnih priznanja Grada Slatine, Jadranka je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća rekla da se volonterski rad zapravo ne može nazvati radom, jer je nužno protkan užitkom.

- Uistinu, uživala sam glumiti i režirati u kazalištu, voditi Marinianis radio, surađivati s Gradom, Muzejom, Turističkom zajednicom, brojnim udrugama – pogotovo s Udrugom osoba s invaliditetom te organizirati Dane Milka Kelemena. Neću spominjati one koji su me inspirirali u radu, jer većina danas nije više s nama pa bi ovaj svečani trenutak postao pretežak - rekla je Jadranka Srdoč i zapitala prisutne: Ne čini li vam se da smo Slatina i ja gospođe u najboljim godinama?

Jadranka Srdoč završila je gimnaziju u Slatini i počela studirati pravo. Poznati glumac Fabijan Šovagović pripremao ju je za kazališnu akademiju, ali Jadranka se u međuvremenu udala i dobila četvero, danas odrasle, djece. Poslije je htjela završiti teatrologiju, ali na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nije bilo izvanrednog studija. Žali što nije mogla ostvariti tu želju, ali je ponosna na svoju djecu i sve što je radila i postigla.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina