Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Virovitica

Do podataka o otkazima teško

  Marija Lovrenc/Večernji list           16.04.2009.         1644 pogleda
Do podataka o otkazima teško

VIROVITICA - Do točnih brojki o broju otkaza zbog gospodarske krize ne može se doći, no ako je suditi prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Virovitičko-podravska županija u odnosu na druga područja još uvijek odolijeva crnom trendu.

Prema podacima središnje službe HZZ-a za ožujak 2009. sa 8681 nezaposlenom osobom Virovitičko-podravska županija imala je 19 nezaposlenih manje nego u veljači, time je zajedno s Ličko-senjskom u grupi od dvije županije koje su u Hrvatskoj smanjile broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec. U ožujku je 377 osoba pronašlo posao, a nadu mnogi vide i u sezonskim poslovima na moru i inozemstvu.

- Osobe zaposlene u ožujku našle su posao u prerađivačkoj industriji, zatim u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, građevinarstvu te trgovini. Za rad u inozemstvu imamo 290 sklopljenih ugovora, uglavnom za radove u poljoprivredi u Njemačkoj a traženi su i sezonci na moru - objašnjava Blaženka Bajan iz Područne službe HZZ-a u Virovitici. Za nezaposlene HZZ vidi spas i u državnim mjerama za poticanje zapošljavanja, na čije odobrenje se čeka, a koje bi pomogle mladim osobama bez posla, dugotrajno nezaposlenima i teže zapošljivima.

U ožujku su prijavljene 534 nove osobe, među kojima i stari sezonci, žene na rodiljnom dopustu. Tek svaki treći ostvaruje pravo na novčanu naknadu. Imaju iza sebe dug radni staž i pa im ni stručno osposobljavanje putem HZZ-a vjerojatno neće pomoći.

- Gdje god dođem, prestar sam za posao, a premlad za mirovinu - kaže Zvonko Modrić (58) iz Suhopolja. Radio je na održavanju poljoprivredne mehanizacije i punih šest godina, otkako je na Zavodu, nije uspio pronaći posao.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kritika
17.4.2009. 9:21
Pa evo podataka za Slatinu:
Gaj sa cca 700 radnika na 320. EC-comm 115 otkaza, Limex 20-tak otkaza, Tehno drvo 20 radnika ne radi, radnici na čekanju, Ciglana 110 radnika na čekanju. Sve ovo nakon što se broj zaposlenih u gospodarstvu Slatine prvi put u novijoj povijesti 31.12.2007 spustio ispod 2000 zaposlenih.
mastermind
16.4.2009. 18:38
Još nisam čuo da je netko dobio posao u zadnje vrijeme, samo pljušte otkazi!


Još iz kategorije Virovitica