Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Virovitica

Do ljeta nova LED rasvjeta za cijelu Viroviticu

  virovitica.hr           25.03.2023.         1950 pogleda
Do ljeta nova LED rasvjeta za cijelu Viroviticu

U Virovitici i prigradskim naselja uskoro kreće zamjena postojeće novom LED javnom rasvjetom. Bit će zamijenjeno 3410 svjetiljki i 25 reflektora i 180 rasvjetnih stupova na 71 lokaciji. Izmjestit će se mjerni ormarići iz trafostanica te nabaviti centralni sustav za upravljanje javnom rasvjetnom. Radove vrijedne vrijedan 1.912.023,51 eura obaviti će Zajednica ponuditelja Javna Razsvetljava d.d. Ljubljana-Dobrunje iz Slovenije i AC-DC elektroservis iz Petrinje. Realizacijom ovog projekta snizit će se troškove električne energije za oko 70 posto. Na godišnjoj razini tako će se uštedjeti 1.600.000 kilovat sati.

„Osim toga, imat ćemo i mogućnost samostalnog upravljanja javnom rasvjetom. Danas se zbog ušteda u pojedinim dijelovima grada od ponedjeljka do petka rasvjeta gasi u ponoć, a završetkom rekonstrukcije moći ćemo to drugačije regulirati. Rasvjeta se neće gasiti već će svijetliti smanjenim intenzitetom čime ćemo, osim ušteda, dati i svoj doprinos svjetlosnom onečišćenju okoliša“, rekao gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin prilikom potpisivanja ugovora s izvođačima radova.

Arman Koritnik, predsjednik Uprave tvrtke Javna Razsvetljava d.d. istaknuo je kako se projektima poput ovoga stvaraju pretpostavke za Smart City.

„U zadnjih je par godina vezano uz javnu rasvjetu napravljeno 50-ak takvih projekata i svi su Smart City. Ovo nije samo mijenjanje žarulja, nego stvarno dobar početak da se nešto napravi na sustavu javne rasvjete. Time se stvaraju mogućnosti da se u budućnosti možda u istom sustavu upravlja i vodom, strujom, komunalnim stvarima… Ukratko, stvaraju se predispozicije da sve bude na jednom mjestu“, Koritnik.

Za rasvjetna tijela dajemo jamči se najmanje 10 godina garancije tako da Virovitica neće imati naknadnih troškova.

„Vjerujem da će ovo biti primjer kako se u 3 do 4 mjeseca može napraviti efikasan projekt koji odmah daje rezultate i s kojim se odmah može ići u štednju električne energije. Također, važno je istaknuti da će se ovim projektom smanjiti i zagađivanje s CO2 i to za oko 400 tona na godišnjoj razini“, naglasio je Arman Koritnik.

Projekt će se financirati putem kreditne linije HBOR-a. Riječ je o tzv. ESIF kreditima uz kamatu 0,25 % godišnje, na otplatu od 10 godina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica