Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Do 2030. godine više krava, ovaca, koza i mlijeka

  mps           23.07.2023.         2346 pogleda
Do 2030. godine više krava, ovaca, koza i mlijeka

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom  održala sastanak s predstavnicima sektora mljekarstva na temu aktualnog stanja u sektoru proizvodnje mlijeka, Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te potporama sektoru u okviru nacionalnih i europskih sredstava.

Tijekom sastanka predstavnici sektora izvijestili su prisutne o problemima mliječnih farmi stradalih u nevremenu koje je zahvatilo područja Hrvatske 19. srpnja, pri čemu je ministrica naglasila otvorenost i spremnost na komunikaciju i pomoć ovim, i svim drugim pogođenim proizvođačima te istaknula kako će, između ostalog, već u narednim danima biti otvoren novi Natječaj kojim će se financirati obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Razgovaralo se i o ovogodišnjim natječajima Strateškog plana ZPP 2023-2027., a najavljeno je kako će ove godine biti objavljen 120 milijuna eura vrijedan investicijski Natječaj intervencije 73.10. „Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju“, pri čemu će se nastojati administrativno rasteretiti proizvođači te prioritizirati projekti vodeći računa o strateškim potrebama hrvatske poljoprivrede. Ove godine bit će objavljen i 10 milijuna eura vrijedan Natječaj za ulaganja u obnovljive izvore energije, a mljekari će moći povećati učinkovito korištenje energije na svojim farmama.

Mljekari su informirani i kako će uskoro moći podnositi zahtjeve za potporu u okviru gotovo 31 milijun eura vrijednog Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, kojim je Vlada RH u okviru posljednjeg paketa mjera osigurala gotovo 23 milijuna eura pomoći stočarstvu.

Mljekari su tijekom sastanka dali svoje sugestije za izradu finalne verzije Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine kojim se predviđa povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg, 8,4 milijuna litara ovčjeg te 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Sastanku su prisustvovali i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, posebni savjetnik Ivo Grgić, predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te poljoprivrednih gospodarstava, tvrtki i proizvođačkih organizacija u sektoru mljekarstva.  

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda