Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Djelatnost dezinfekcije: Spriječite poslovanje u sivoj zoni

  hgk           24.11.2023.         1678 pogleda
Djelatnost dezinfekcije: Spriječite poslovanje u sivoj zoni

Uz zdravstveni sektor, tijekom pandemije ključnu ulogu za suzbijanje zaraznih bolesti imaju i tvrtke koje obavljaju djelatnost obvezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Radi se o visoko reguliranoj djelatnosti gdje greške mogu dovesti do ozbiljnih posljedica za građane. No, dio ovih tvrtki opstaje na tržištu iako ne udovoljavaju svim regulatornim zahtjevima – ne zapošljavaju dovoljan broj stručnih osoba za obavljanje ove djelatnosti niti dovoljno redovito provode potrebna stručna usavršavanja svojih djelatnika. Stručni skup „Važnost provođenja obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije“, koji je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i njezine Zajednice za ekološku sanitaciju održan danas u HGK, okupio je predstavnike tvrtki koje obavljaju djelatnost obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i nadležnih institucija kako bi adresirali probleme u ovoj djelatnosti.

"Možemo reći i da su jedan od mehanizama reguliranja određene djelatnosti i sami predstavnici te djelatnosti. U tom smislu naša Zajednica ima za cilj ukazati na trenutne propuste te pomoći pronaći rješenja. Želimo spriječiti poslovanje u sivoj zoni te se ne želimo dovesti u situaciju da se zbog određenih slučajeva stigmatizira cijela branša. Svi moramo imati jednaku priliku za poslovni uspjeh, jednaku startnu poziciju. Ta jednaka startna pozicija podrazumijeva poštivanje regulative",  poručio je predsjednik Zajednice za ekološku sanitaciju HGK Ivan Mustapić.

Naime, prema Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati tvrtke iz ove djelatnosti, postoji minimalni broj osoba koje moraju zapošljavati s punim radnim vremenom. U praksi se događa da neke tvrtke zapošljavaju potreban broj djelatnika samo tijekom postupka dobivanja odobrenja, nakon čega otkazuju ugovore o radu. Isto tako, odgovorne osobe te svi izvoditelji ovakvih mjera obvezni su se trajno usavršavati, no to se pravilo kod nekih također zaobilazi.

Prema podacima Hrvatske udruge za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, trenutno je u ovoj djelatnosti u Hrvatskoj 85 subjekata, od toga 13 veterinarskih stanica i 10 zavoda za javno zdravstvo. Nadzor nad provođenjem ovih mjera vrši Državni inspektorat, no kako bi se ustvrdilo da netko cijelo vrijeme dok traje dozvola ima zaposlen određeni broj djelatnika, provjera bi se trebala vršiti najmanje svakih šest mjeseci, što je u praksi izazovno.

"Prijedlog HGK i članica naše Zajednice je da se uvidom u broj zaposlenih u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje može ustanoviti zapošljava li netko cijelo vrijeme minimalno propisan broj djelatnika. Ističemo i da nigdje nisu propisane sankcije vezane uz minimalni broj zaposlenih te u tom smislu pozivamo na izmjene regulative. Članice Zajednice će u tom procesu biti na raspolaganju nadležnim institucijama",  poručila je voditeljica Odjela za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.

Na skupu je Romana Grizelj iz Ministarstva zdravstva istaknula kako je tijekom 2024. u planu donošenje novog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i sukladno tome bit će doneseni i novi pravilnici provedbe dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, te je pozvala sve zainteresirane da se sa svojim prijedlozima uključe u donošenje novih zakonskih i podzakonskih akata.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo