Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Djeci Etiopije s ljubavlju

  Matija Zidar, prof           14.10.2010.         1128 pogleda
Djeci Etiopije s ljubavlju

Osnovna škola August Cesarec Špišić Bukovica uključila se i ove školske godine  u projekt  pod nazivom Škole za Afriku, koji se u svijetu provodi  na inicijativu UNICEF-a, Zaklade Nelson  Mandela i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava. Ovim projektom se djeci iz 11 afričkih zemalja želi osigurati jedno od temeljnih prava - pravo na obrazovanje.U protekloj školskoj godini projekt su podržale čak 194 škole iz Hrvatske. UNICEF u Hrvatskoj  ove godine prikuplja sredstva za Etiopiju, zemlju u kojoj su mnoga djeca presiromašna da bi mogla ići u školu, gdje oko 5 milijuna djece živi bez roditelja, a više od polovice djece u dobi od 5 do 14 godina mora raditi teške poslove kako bi svojoj obitelji pomogle preživjeti.

Naši učenici imaju priliku pomoći! Na zanimljiv i poučan način organiziraju aktivnosti prikupljanja sredstava za pomoć svojim vršnjacima u Etiopiji. Novac koji skupe upotrijebit će se za izgradnju i obnovu škola, sanitarnih prostorija, opskrbu pitkom vodom, nabavu knjiga i dodatnu edukaciju učitelja. Posebna briga vodit će se o djevojčicama koje su više od dječaka uskraćene za mogućnost školovanja.   Koordinatorica projekta Matija Zidar  ističe da učenici, osim što će pomoći vršnjacima, imaju prilike naučiti nešto i o sebi - bolje  shvatiti  koliko je obrazovanje važno za njihov život i naučiti više cijeniti ono što imaju - priliku za učenje, roditelje, djetinjstvo u kojem nisu primorani teško raditi, jednom riječju -   imaju priliku postati bolji ljudi.

S ponosom ističemo da smo u prošloj školskoj godini tijekom prvog polugodišta kroz raznovrsne aktivnosti za djecu Ruande prikupili  17. 613 kuna. Ove godine će  projekt   trajati  nešto kraće i uglavnom su sve aktivnosti usmjerene obilježavanju Dana zahvalnosti za plodove zemlje koji će u našoj školi biti 19. 10. 2010. od 11,00 sati u kojem sudjeluju svi učenici, roditelji i učitelji matične i područnih škola.

Učenici i učitelji  škole  pozivaju  roditelje i sve zainteresirane mještane da se uključe u raznovrsne aktivnosti obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje koje će se organizirati u športskoj dvorani u Špišić Bukovici, 19. 10. 2010. u 11 sati  te da posjete prodajni sajam na kojem će se naći vrlo originalnih ukrasnih predmeta izrađenih u radionicama s roditeljima i učenicima. Osim toga po povoljnoj cijeni  će se moći kupovati jabuke, zimnica, kuhani kesteni,  domaći kolači, raznovrsni krušni proizvodi i sve ostalo što će donijeti učenici, roditelji i učitelji  i da na taj način doprinesu ostvarivanju ciljeva ovog humanitarnog projekta.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti