Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Slatina

Djeca i roditelji u hrabroj bitci za život

  Slatina.hr           27.06.2009.         3149 pogleda
Djeca i roditelji u hrabroj bitci za život
SLATINA - Koncem prošloga je tjedna u prostorima restorana Bussines club u Slatini održana je redovna godišnja skupština Udruge roditelja djece liječene od malignih bolesti Virovitičko-podravske županije Naša nada. Na početku je goste pozdravio predsjednik Udruge Denis Ostrošić.
 
- U Hrvatskoj svake godine od malignih bolesti oboli nešto više od stotinu djece. Gotovo polovicu čine djeca oboljela od leukemija i malignih limfoma, a drugu polovicu djeca oboljela od solidnih tumora uzrasta od 2. do 8. godine života.
Simptomi maligne bolesti u djece su u početku dosta nejasni pa je potrebno veliko kliničko znanje i iskustvo da bi se bolest prepoznala u početnom stadiju. Nakon postavljene sumnje potrebno je učiniti kompletnu dijagnostiku i potom što prije započeti s liječenjem, za koje su presudni iskusni timovi liječnika pedijatara, dječjih kirurga, radioterapeuta, neurokirurga, ortopeda, psihologa i drugih srodnih struka. 
Vrlo agresivni terapijski protokoli doveli su do toga da se danas neke bolesti liječe s uspješnošću i preko 90%, dok neki vrlo maligni uznapredovali tumori imaju vrlo skromno izlječenje. Jedna od mogućnosti tada je i transplantacija organa koja je (npr. koštane srži) često povezana s brojnim neželjenim djelovanjima terapije, rekao je Ostrošić.
Naglasio je kako je bitan čimbenik tijekom liječenja okružje malog bolesnika. Roditeljska mu ljubav daje dodatnu snagu da izdrži na trnovitom putu do izlječenja. 
- Nakon saznanja da dijete boluje od maligne bolesti, brojne obitelji posve mijenjaju svoj dotadašnji život i mjerila životnih vrijednosti. Vrlo često se radi o mladim roditeljima koji se u sadašnjoj socio-ekonomskoj situaciji i krizi jedva nose i s, ako mogu tako reći, uobičajenim problemima: stambenim pitanjem, nezaposlenošću, vraćanjem kredita i slično. Zbog svega je toga međusobno povezivanje roditelja djece oboljele od malignih bolesti važan način uzajamnog potpomaganja.
Iskustva koja su stečena tijekom borbe s malignim bolestima, borbe za svoje dijete i njegovo zdravlje, neprocjenjiva su
Iskustva koja su stečena tijekom borbe s malignim bolestima, borbe za svoje dijete i njegovo zdravlje, neprocjenjiva su, izuzetno vrijedna i upravo zato Udruga Naša nada okupljajući roditelje djece oboljele od malignih bolesti iz Bačevca, Mikleuša, Nove Bukovice, Čađavice, Korije, Suhopolja, Slatine i Virovitice. Riječ je o 15-tak obitelji iz naše županije, ali i okupljajući sve one ljude velika, dobra i otvorena srca, koji potpomažući rad udruge, nastoje što je moguće više pomoći. Već dvije godine Udruga prenosi i među članovima širi iskustva stečena u bolnicama i oko njih, od Virovitice preko Zagreba do Njemačke.
Nažalost, nedavno smo ostali bez čovjeka koji je svojom neposrednošću, samozatajnošću, ali prije svega neizmjernom ljubavlju u svakom trenutku nastojao pomoći i malim bolesnicima omogućiti što bolje uvjete liječenja i izlječenja. Dobri naš doktor Rashied stradao je na putu između dva grada, između dvije medicinske ustanove, između humanih obveza za koje ga je snažno vezalo njegovo veliko srce.
Tijekom dvije godine postojanja u Udrugu Naša nada učlanilo se tridesetak ljudi, i nadam se da se, iako je teško povjerovati, ovaj broj neće znatno povećavati. Uz doktora Rashida iznjedrila se jedna mala, ali dinamična i organizirana ekipa koja je postigla doista mnogo. Vjerojatno se više i nije moglo. Na ovom se mjestu moram zahvaliti obiteljima Ivanković, Rajnović, Boljevčan, Tovernić, kao i svima koji su procijenili da ću barem djelomično moći popuniti prazninu koja je nastala odlaskom doktora, a kojega je jednostavno nemoguće dostojno zamijeniti. Život ide dalje, mnogi su izazovi još pred nama. Bilo bi mnogo teže da nam se tijekom ove dvije godine u našim projektima nije pridružio Grad Slatina, potom brojne gradske i županijske udruge, organizacije i pojedinci. Bilo je doista mnogo donatora kojima se zahvaljujemo na razumijevanju, pomoći i, naravno, na donacijama, rekao je predsjednik Udruge Denis Ostrošić.
Nazočnima su se obratili gosti. Prenijevši pozdrave župana, u njegovo i svoje ime, obećanje da će Udruga Naša nada biti prioritet u dugoročnom planu proračuna županije izrekao je dožupan Zvonimir Koić, posebice apostrofiravši humanitarni karakter Udruge. Okupljene je pozdravio i slatinski dogradonačelnik Željko Stipanić uz vijest da se Grad pobrinuo pronaći i srediti novi funkcionalniji prostor za budući rad Udruge.
Nakon pozdrava gostiju skupština je nastavila s radom te je tako redom jednoglasno usvojeno Izvješće o radu za prošlu godinu (iznijela dopredsjednica Udruge Ivona Boljevčan), zatim Financijsko izvješće za 2008. (iznio tajnik Siniša Rajnović) te još redom usvojena Izvješća nadzornog odbora te Prijedloga programa rada Udruge za 2009. godinu. Uz završnu riječ predsjednika saznali smo kako će Udruga u svom budućem radu zbog sve većega opsega djelovanja i rada biti primorana zaposliti profesionalca.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina