Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  O dizajnu

Dizajnom protiv rata

  Krunoslav Kovač           14.03.2022.         3128 pogleda
Dizajnom protiv rata

Dizajneri, kreativci i dizajnerske tvrtke diljem svijeta pokazuju snažnu podršku Ukrajini nakon ruske invazije započete 24. veljače. Kreativci koriste sve raspoložive društvene mreže i platforme za postizanje svijesti, prikupljanje novca, pružanju informacija kako pomoći izbjeglicama ili donirati svoje radove raznim međunarodnim i lokalnim humanitarnim organizacijama.

U prilogu teksta o dizajnu prezentiramo 10 radova koji pokazuju solidarnost s Ukrajinom.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

 

1. J. Hayon

Hayon

Dizajner M. Hayon među prvim je dizajnerima objavio ilustraciju u znak solidarnosti s Ukrajinom. Crtež dviju ptica koje se grle.

 

2. H. Pearce

Pearce

Iz dizajnerskog studija Pentagram dizajner H. Pearce osmislio je ilustraciju koja sadrži riječ UNITY – JEDINSTVO u bojama Ukrajinske zastave.

 

3. A. N. Furman

Furman

Dizajner A.N. Furman izradio je ilustraciju konstruktivističke zgrade – kompleksa Derzhprom iz Harkova koristeći plavo žutu boju.

 

4. S. Lobe

Lobe

„Ruski ratni brod, idi jebi se – RUSSIAN WARSHIP GO FUCK YOURSELF“ citat je ukrajinskog vojnika s početka ruske invazije koji je iskoristio dizajner S. Lobe na svoj kreativan način.

 

5. K. Strautniekas

Strautniekas

Litvanski dizajner svojom ilustracijom prikazuje Putina sa zmijom koja pokriva veći dio lica, aludirajući na zmijinu konotaciju zla i smrti.

 

6. Pantone

Pantone

Vodeća svjetska tvrtka za proizvodnju boje Pantone željela je pokazati solidarnost s Ukrajinom, osmislili su sliku „Žutog suncokreta na plavom nebu“ iz svoje palete boja: Freedom Blue i Energising.

 

7. A. Dzhiganskaya

Dzhiganskaya

Dizajnerica A. Dzhiganskaya osmislila je ilustraciju naziva „Stavi ga unutra“, referirajući se na Lenjinov mauzolej u Moskvi.

 

8. R. Babicova

Babicova

Slika na platnu naziva „Crveno u plavom“ ilustrirala je umjetnica R. Babicova, prikazuje Crvenkapicu u plavoj odjeći na putu u kroz šumu koja je krenula pomoći ukrajinskom narodu.

 

9. A. Nirenberg

Nirenberg

„Rat u Ukrajini“ naziv je ilustracije umjetnika A. Nirenberga. Ilustracija je inspirirana Picassovom slikom Guernica. Remek djelo Pabla Picassa iz 1937. godine izlagano je diljem svijeta, a slika je postala sinonim za vječiti podsjetnik na ratne tragedije. Picassov original prikazuje katastrofalno bombardiranje baskijskog gradića Guernice koje je 1937. izvelo nacističko i fašističko zrakoplovstvo na zahtjev Francovog režima.

 

10. U. Gudiske

Gudiske

„Jedinstvo“ naziv je ilustracije poznate litvanske arhitektice U. Gudiske s porukom „Ukrajinci budite jaki, ujedinjeni i borite se za svakog od nas.“

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta.
Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu